تاریخی فرهنگی قرآنی ۲

موضوعات قرآنی ؛ دینی و آموزشی : مطالب طبقه بندی شده جهت تحقیق ؛ جزوه ؛ کتاب و .....

تاریخی فرهنگی قرآنی ۲

موضوعات قرآنی ؛ دینی و آموزشی : مطالب طبقه بندی شده جهت تحقیق ؛ جزوه ؛ کتاب و .....

مشخصات بلاگ
تاریخی فرهنگی قرآنی ۲

آشنائی با تاریخ اسلام :
عبرت آموزی (و لقد اهلکنا القرون من قبلکم .... گذشته چراغ راه آینده است)
آشنایی با علوم و موضوعات قرآنی ( هدی و رحمه للمتقین)

آخرین نظرات
  • ۴ خرداد ۰۱، ۱۷:۲۱ - خرید پیج اینستاگرام ارزان
    Great post.

کتاب های منتشر شده

zarepoorketab.blog.ir 

مولّف : محمود زارع پور

بسم الله الرحمن الرحیم

مقدمه ی مولّف :

وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً  وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ (قصص آیه 5) اراده ما بر این است که بر ستمدیدگان نعمت بخشیم و آنان را پیشوایان و وارثان روى زمین قرار دهیم

امام سجاد (علیه السلام) : سوگند به کسی که محمد را به حق، بشارت دهنده و بیم دهنده قرار داد، نیکان از ما اهل‏بیت و پیروان آنها به منزله موسی و پیروان او می‏باشند و دشمنان ما و پیروان آنها به منزله فرعون و پیروان او هستند. سرانجام، پیروزی از آن ماست.                    . پیش بینی کلیه پیامبران بر آمدن نجاتبخشی از سلک انبیاء {ما در زبور داوود، پس از ذکر (تورات) نوشته ایم که سرانجام، زمین را بندگان شایسته ما میراث برند و صاحب شوند.} آمدن عیسی مسیح و بشارت حضرت موسی سپس بشارت حضرت عیسی بر وجود پیامبر عظیم الشان و خاتم انبیاء علیهم السلام (سوره صف و انجیل لوقا) و .... و بالاخره نوید پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله بر وجود ائمه علیهم السلام و خاتم آنان حضرت مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) }

مسأله مهمّى که همیشه در طول تاریخ پر افتخار اسلام مایه امید مسلمانان و به ویژه «شیعیان» منتظر بوده است، وعده هاى تخلّف ناپذیر الهى در مورد آینده اسلام و پیروزى نهایى مومنان و مستضعفان و محرومان مى باشد. آیین مبین اسلام از همان آغاز پیدایش خود و حتّى از همان نخستین سال هاى ظهور پیامبر گرامى(صلی الله علیه و آله) پیوسته مسلمانان را به آینده اى درخشان امیدوار ساخته است. مسلمانان و به خصوص شیعیان نیز از همان روزگار بعثت رسول خدا تا به امروز بر اثر همان وعده هایى که پیامبر گرامى به وسیله آیات روحبخش و دلنواز قرآن کریم بدانها داده است، با اعتقادى عمیق و راسخ تمامى آن وعده ها را جدّى گرفته، و على رغم همه مشکلات و مصایبى که در دوران هاى مختلف تاریخ اسلام دیده اند، هرگز امید خویش را از دست نداده و همواره این اعتقاد اصیل اسلامى را نصب العین خود قرار داده اند.                      .

مسلمانان بر اساس وعده هاى صریحى که قرآن کریم بدانها داده است، عقیده دارند که طبق قانون خلقت و سنّت آفرینش، تاریخ بر مبناى سنّتهاى الهى و وعده هاى خدایى به پیش مى رود، و اگر چند روزى دنیا به نفع ستمگران و تجاوزگران و بى اعتقادان تمام شود، ولى سرانجام، حکومت مطلق جهان به دست صالحان و حقّ پرستان خواهد افتاد و ..... جهان روزى را در پیش دارد که حکومت مطلق دنیا به دست پاکان و صالحان و افراد با ایمان خواهد افتاد،

در این کتاب ضمن مختصری از تولد و چگونگی غیبت و شباهت های امام با پیامبران و ...... پرداخته و  سپس به مباحث شرایط ظهور و حضور و ماهیت دجال صفتان در این زمانه و بحث آخرالزمان و سوءاستفاده استعمار به طور مفصل بیان شده و در انتها اشعار، و پیش بینی شاه نعمت الله ولی از زمان صفویه تا پیدایش انقلاب و ظهور منجی و همچنین 40 حدیث از امام همام آورده شده است.     مولّف : محمود زارع پور

امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نیمه شعبان 255 هجری در سامراء از مادر نرجس متولد یافتند (بانوی پاکدامن دختر پادشاه روم، به صورت معجزه ‏آسا و بر اساس یک نقشه حساب شده از روم به مدینه منتقل می‏شود) (خواستگاری پیامبرصلی الله علیه و آله و سلم از شمعون جد نرجس در خواب، حضرت فاطمهسلام الله علیها و پیش بینی اسارت و ازدواج نرجس).

نرجس تحت ‏نظر حکیمه خاتون عمّه امام حسن عسکری‏علیه السلام کاملا با تعالیم اسلامی آشنا می‏گردد و به جهت‏ برخورداری از کمالات والای معنوی به افتحار همسری امام یازدهم نائل آمد.

تا لحظاتی قبل از تولد آثاری از بارداری به جهت امنیتی در مادر دیده نمی شد، امام برای اتمام حجت بر اهل تسنن از قابله غیر شیعی استفاده نمودند.

پیامبرصلی الله علیه و آله بارها اشاره به امامان و بخصوص آخرین آن ها داشته اند در حدیث لوح، غدیر، ثقلین و از علمای اهل سنت در کتاب ینابیع الموده ص 440 بعد از نام امام حسن و امام حسینعلیهما السلام به عنوان دو برادر نام 9 تن از ائمه اطهار علیهم السلام را به ترتیب بیان شده است.

فردای تولد، آیه 5 سوره قصص را تلاوت کردند وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ.. 

 5 سال با پدر که وظیفه محافظت و پنهان نگهداشتن او و آشنا سازی مردم با عدم معرفی آشکار و فراهم نمودن زمینه غیبتهای ایشان را به عهده داشتند. کم کم در بین فرمانروایان و دستگاه حکومت جبار، نگرانی هایی پدید آمد. علت آن اخبار و احادیثی بود که در آنها نقل شده بود:

از امام حسن عسکری علیه السلام فرزندی تولد خواهد یافت که تخت و کاخ جباران و ستمگران را واژگون خواهد کرد و عدل و داد را جانشین ظلم و ستم ستمگران خواهد نمود. در پی گزارش جاسوسان خلیغه معتمد، بارها به منزل امام عسکری علیه السلام  به طور ناگهانی هجوم می آورند، تا کودکی یا زن بارداری را مشاهده و دستگیر نماید، و چون اطلاع دقیقی از زمان تولد نداشتند، موفق نمی شدند

یکبار مادر را که ناچار است برای نجات فرزندش ادعا کند باردار است، به دربار برده و بعد از مدتی او را رها میسازند، یکبار هم متوجه کودکی (امام مهدی(ارواحنا فداه)) میشوند ولی مامورین نزدیک او نمیشوند، کودک از میان آنها عبور میکند و پنهان میشود و مامورین درمانده و نا امید میشوند.

متأسفانه فشارهایی که بویژه از زمان امام جواد و امام هادی و امام عسکری علیهم السلام از طرف حکومت وارد شد، و محدودیتهای فوق العاده ‏ای که ‏برقرار گردید؛ بهره مندی از هدایتها و راهبریها امکان نداشت، و زمینه ‏مساعد حضور امام بین مردم نبود.

و از طرفی حکمت الهی اقتضا کرد که پیشوای دوازدهم امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در غیبت بماند، به فرموده امام حسن علیه السلام ما مِنّا اِلّا مَقتولٌ اَو مَسمومٌ دشمنان با کلیه امامان اینگونه عمل نموده بودند و برنامه محافظت و زندگی مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در پس پرده غیبت بایستی میرفت.

یکی از سنت های ثابت الهی آزمایش بندگان و انتخاب صالحان و گزینش پاکان است، صحنه زندگی همواره صحنه آزمایش است تا بندگان از این راه در پرتو صبر و ایمان و تسلیم خویش در پیروی از اوامر خداوند تربیت یافته و به کمال برسند و استعدادهای نهفته آنان شکوفا شده و به سبب، انتظار ظهور آن حضرت پخته تر و ایمان در اعماق قلبشان ریشه دوانیده

و با ایستادگی در مقابل شدائد و تحمل انتظار آزموده می شوند. در این دوره حکومت سرگرم مبارزه با نهضت زنگ بودند و امام عسگریعلیه السلام فرصت خوبی برای توجیه مردم و حفظ امام داشتند امام یکبار حدود 40 تن از یاران را دعوت و در مورد امام مهدی(ارواحنا فداه) این طور سفارش مینماید، او بعد از من صاحب شما و خلیفه شماست و وقتی که زمین از ستم و ناروائی پر شد، خروج میکند و زمین را از قسط و عدل سر شار می سازد. پدر، به شهادت رسیده و امامت به مهدی(ارواحنا فداه) میرسد. می بایست حضرت مهدی(ارواحنا فداه) بر پیکر مقدس پدر بزرگوار خود نماز گزارد، تا خلفای ستمگر عباسی جریان امامت را نتوانند تمام شده اعلام کنند، و یا بدخواهان آن را از مسیر اصلی منحرف کنند، و وراثت معنوی و رسالت اسلامی و ولایت دینی را به دست دیگران بسپارند.

  بدین سان، مردم دیدند کودکی همچون خورشید تابان با شکوه هر چه تمامتر از سرای امام بیرون آمد، و جعفر کذاب عموی خود را که آماده نماز گزاردن بر پیکر امام بود به کناری زد، و بر بدن مطهر پدر نماز گزارد. و خبر آن همه جا منتشر شد. جعفر کذاب، کارگزاران و ماموران معتمد عباسی را از وجود مهدی(ارواحنا فداه) آگاه می کند و به خانه امام هجوم می برند، ولی خداوند اراده کرده که زمین از حجت خالی نماند.

عده ای از نمایندگان امام(ارواحنا فداه) از قم جهت تحویل نامه ها و اموال جمع آوری شده از راه می رسند و با شهادت امام روبرو شده و می پرسند نامه و پول ها را تحویل چه کسی باید بدهیم، عده ای جعفر کذاب را معرفی و به هنگام تحویل، امام مهدی(ارواحنا فداه) با فرستادن یکی از خادمین و با دادن اطلاعات از نامه ها و اموال و محتویات آن همه را متعجب و این بار هم جعفر کذّاب نا امید و مجددا مامورین حکومتی را در جریان و تعقیب امام وا می دارد.

 شروع غیبت صغری : در این دوره امام با چهار نفر نواب خاصه به ترتیب حیات ارتباط داشته و همان طور که کلیه برنامه های پدر را با وجود نمایندگانی که، در شهر ها گمارده و تبادل وجوهات و تقسیم آن به عهده داشتند؛ به همین طریق انجام میداد. امام با نزدیکان و سفرای خود نیز، محدودیت ملاقات داشته و به ندرت تماس امام با آنان به طور حضوری پیش می آمده آن هم بعد از ظاهر شدن و رفع امور متوجه حضور میشدند. نوّاب خاصّ امام می بایست از بین افرادی که از جهت اخلاص، وفاداری و توانائی و تحمّل شکنجه و زندان قوی باشند

1. (عثمان بن سعید سمان، از قبل وکالت دو امام را هم داشتند، روغن فروش بودند و کلیه نامه ها و لوازم را در جعبه های روغن جاسازی میکردند و به امام یا شیعیان میرساندند به مدت 5 سال وظیفه را به عهده داشتند).

2. (ابو جعفر محمد بن عثمان، وکیل امام عسکری علیه السلام  هم بودند، فرزند نائب اولی بود و از همین روش استفاده میکرد 40 سال)

3. ( ابوالقاسم حسین بن روح، اهل قم بودند با نفوذ در دربار هواداری از شیعیان را میکردند و چندین بار هم به زندان افتادند و سپس اخراج شدند 3 سال)

 4. ( ابوالحسن علی بن محمد سمری و آغاز غیبت کبری را از سال 329 قبل از فوت خودش به شیعیان اعلام میکنند 3 سال). ضمنا نواب دارای کراماتی هم بودند تا وکالت خود را اثبات کنند.

فعالیت نوّاب ماموریت و فعالیت نواب خاص امام به طور کلی عبارت بود از :  مبارزه با غالیان و مدعیان نیابت، رفع شک و شبهه وجود در مورد حضرت مهدی(ارواحنا فداه)، توجیه و آماده سازی غیبت کبری و لزوم آن و وظایف مردم، سازماندهی نمایندگان شهرها، ادامه دادن به مناظرات و طرح بحثهای دینی و علمی و پاسخگوئی سوالات فقهی و مشکلات عقیدتی، مخفی نگاه داشتن آن حضرت، تبادل نامه و وجوهات با امام و شیعیان و...

بارها دشمن با ترفند رساندن کمک مالی به نوّاب می خواستند به مکان امام و به شناسائی نایب او برسند که امام با آگاهی از آن این توطئه ها را خنثی میکرده. به هر حال مسئله غیبت به سادگی حل نشد و علمای قرون سوم و چهارم بخصوص شیخ صدوق محدث شیعه کتاب پر بار کمال الدین و تمام النعمه و شیخ طوسی کتاب الغیبه را تالیف و به پاسخ شبهات پرداخته اند. 

تشیع در دوران غیبت صغری روند رو به رشدی داشت یکی از علل آن نفوذ در حکوت عباسیان که از زمان ولایتعهدی امام رضا علیه السلام پیش آمد و به تدریج دیگر افراد لایق و شیعی به نفع تشیع حضور خود را در دوره های مختلف خلفای عباسی حضور در دربار را لازم میدانستند تا آنجا که به فرمانروائی بحرین، حکومت سیستان، قاضی کوفه، و.... این قبیل موقعیت ها بود که جایگاه شیعه را در بغداد و دیگر ممالک مستحکم می ساخت.   . شیعه از یک سو، امامت عباسیان را نا مشروع می دانست و از سوی دیگر در حکومت در حد وزارت به کار می پرداخت.

مدت غیبت در مورد زمان دقیق پایان غیبت حضرت و وقت ظهور، کسی اطلاعی ندارد و اگر کسی مدعی تعیین وقت ظهور و پایان غیبت بشود، دروغ گو است؛ زیرا موضوع پایان غیبت حضرت و اعلام ظهور، فقط به اراده الهی بستگی دارد و خود حضرت مهدی(ارواحنا فداه) هم منتظر دستور و فرمان ظهور از سوی خداوند است. به همین دلیل، نه تنها در روایات، زمانی برای ظهور تعیین نشده، بلکه تعیین کنندگان به شدت دروغ گو خوانده شده اند.

فردی به نام مهزم از امام صادق علیه السلام  پرسید: فدایت شوم! ظهور قائم آل محمد و تشکیل دولت حق به درازا کشید؛ پس چه وقت روی میدهد؟ حضرت پاسخ داد: تعیین کنندگان وقت ظهور دروغ می گویند، تعجیل کنندگان هلاک می شوند، و تسلیم شوندگان نجات می یابند و به سوی ما باز می گردند. تعیین وقت نکردن از سوی معصومانعلیهم السلام و تکذیب وقت گذاران، با توجه به اسرار و حکمت هایی است که در نامعلوم بودن آن نهفته است. یکی از آن حکمت ها، جلوگیری از سوء استفاده اشخاص ناپاک از این قضیه است.

البته سخن از نزدیک شدن به عصر ظهور، چنانکه در روایات نشانه های ظهور مطرح شده، با این مطلب منافات ندارد؛ زیرا آن چه در روایات ممنوع و تکذیب شده، اظهار نظر قطعی در مورد ظهور از نظر سال و ماه و روز است، نه نزدیک دانستن ظهور.  البته ظهور امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) شرایطی دارد. در زمانی که این شرایط محقق شود، ظهور نیز تحقق می یابد. مهم ترین این شرایط و زمینه ها، فراهم شدن یاوران مخلص و توانمند و آمادگی جهانی برای پذیرش رهبر معصوم است.

خلفای این دوره :  

معتمد عباسی مقرّ حکومت را به بغداد منتقل کرده بود و به علت پرخوری و بدمستی در گذشت بعد از او معتضد برای دست یابی به امام، ترفندهائی را بکار گرفت ولی نافرجام میماند. یک بار 3 سواره را با تجهیزات به منزلی که جاسوسان شناسائی کرده بودند میفرستد ولی با وجود امام(ارواحنا فداه)، ناتوان از دیدن او.  بار دیگر نیروهای بیشتری اعزام میکنند، با اینکه صدای تلاوت قرآن را متوجه و امام را هم دیدند، امام در پیش چشمان مامورین و از میان آنها میگذرد متوجه نمیشوند.

معتضد اول حکومتش سختگیر بود ولی بعد ها ملایم شده و از آزار و اذیت شیعیان دست کشید و زندانها را به مسجد تبدیل و مزارع کشاورزی را رونق داد.

 خلاصه اینکه، به هنگام حکومت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شهر مکه و قبله مسلمین مرکز حرکت انقلابی وی میشود تا نخستین افراد قیام او، در آن شهر گرد آیند و در آنجا به او بپیوندند. برخی به او بگروند، با دیگران جنگ کند، و هیچ صاحب قدرتی و صاحب مرامی، باقی نماند و دیگر هیچ سیاستی و حکومتی، جز حکومت حقه و سیاست عادله قرآنی، در جهان جریان نیابد.

دوره غیبت کبری:  از نظر شیعه طبق روایات محکم و آیه اولی الامر نیابت به عهده نوّاب عامّه یعنی مجتهد عادل و با تقوی و مدیر و مدبر و آگاه به زمان خود میباشد امَّا الْحَوادِثُ الْواقِعَهُ فَارْجِعُوا فیها إلی رُواهِ حَدیثِنا (احادیثنا) و...{اسناد(نامه امام زمان به نائب دوم)، شیخ طوسی غیبت ص291. اصول کافی ج1 ص67 از امام صادق. احتجاج ج2 ص263 از قول امام عسکری. جامع الاحادیث الشیعه ج1 ص7 از قول پیامبر (فقها امانت داران پیامبرانند)}

در دوران غیب کبری افراد بسیاری ادعای مهدویت کرده اند از جمله غلام احمد قادیانی، موسس فرقه قادیانی هند در ۱٢۳٥، سید علی محمد شیرازی معروف به سید باب، موسس فرقه بابیان در ایران، که به سال 1266 در تبریز کشته شد و محمد احمد معروف به مهدی سودانی که در ۱۳۰٢ هـ ق(۱٨٨۱م) در سودان بر ضد استعمارگران انگلیسی قیام کرد.

بسیاری از پیامبران بنا به حکمت به گونه ای غیبت داشته اند حضرت ابراهیمعلیه السلام  سختگیری های نمرودیان و تولد ابراهیمعلیه السلام نگهداری او در غار تا هنگام راه رفتن. و بار دیگر زمانی که پادشاهان جبّار او را از شهر بیرون راندند تا مدتی غایب بودند. حضرت یوسفعلیه السلام مدت 3 روز در چاه و نجات یافتن وی و تا زمانی که برادرانش از قحطی جهت تهیه آذوقه مراجعه کردند یوسف خود را معرفی نمود.

حضرت موسیعلیه السلام  تولد حضرت موسی در دامان زن فرعون و آشکار نمودن نبوت خود تا زمانی و غیبت مجدد او در مدت 40 روز در کوه طور و مبارزه با گوساله پرستی. حضرت مسیحعلیه السلام ادعای نبوت و مبارزه با بنی اسرائیل و تعقیب آنان جهت نابودی مسیح و به اراده خدا از نظرها مخفی و به آسمان ها رفت تا ظهور مهدی(ارواحنا فداه)

غیبت پیامبر صلی الله علیه و آله قبل از انعقاد و تولد حضرت فاطمهسلام الله علیها مدت 40 شب به عبادت در غار بود و 3 سال در مخفی گاه به تبلیغ پرداخت و غایب بودند و مدت 10 سال هم در مکه به طور پنهانی با مشقات فراوان ادامه نبوت داشتند (شیخ طوسی- بحار‌الانوار، ج 52- احتجاج، طبرسی- وسائل‌الشیعه- کمال‌ الدین، صدوق)

منجیِ آخرالزمان در ادیان دیگر:  مصلح در آخرالزمان اختصاص به دین مقدس اسلام و مذهب تشیع ندارد. بلکه در ادیان دیگر نیز از این موضوع سخن بسیار گفته شده است. اهل سنت و شعبه های آن، در آیین های زرتشت، هندو، بودا، یهود و مسیح بشارت از موعود و نجات دهنده بشر آمده است و عقیده به منجی در همه ادیان آسمانی به صورت یک اصل مسلم و پذیرفته شده تجلی کرده است.

اعتقاد به ناجی و فردی که پایان دهنده ظلم و جنایت است، در کلیه ادیان الهی و گروه ها وجود دارد. مهدی ارواحنا فداه فریاد رسی است که روزگار موعظه و نصیحت در زمان او دیگر نیست. پیامبران و امامان و اولیاء حق آمدند و آنچه لازمه پند دادن بود بجای آوردند. بسیاری از مردم نشنیدند و راه باطل خود را رفتند. حتی اولیاء حق را زهر خوراندند و به شهادت رساندند و بهانه آوردند و غصب خلافت نمودند و اما در ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) باید از آنها انتقام گرفته شود.

دلایل قرآنی و عمر طولانی امام زمان (عمر حضرت از امور غیر طبیعی است)
 - وجود موارد طبیعی و عادی در آفرینش و هستی :
خاصیت آتش و سوزندگی
- ترکیب و پیوند نر و ماده و تولید
- انسان و رشد تدریجی (راه رفتن سخن گفتن و ... ) و .....

- غیر طبیعی و غیر عادی :
حضرت ابراهیم و آتش، ‌قُلْنا یا نارُ کُونِى بَرْداً وَ سَلاماً عَلى إِبْراهِیمَ - باردار شدن حضرت مریم إِنَّ مَثَلَ عِیسَىٰ عِنْدَ اللَّهِ کَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ کُنْ فَیَکُونُ
- سخن گفتن حضرت عیسی در گهواره و تبرئه مادر از تهمت ها قالَ إِنِّی عَبْدُ اللَّهِ آتانِیَ الْکِتابَ وَ جَعَلَنِی نَبِیًّا .
از طرفی سفارش قرآن به تفکر (افلا یتدبرون القرآن)(فانظروا آیات الله)
معجزات پیامبران از امور خارق العاده و غیر طبیعی است یک سلسله امور فقط دست خداست (ان اراد بکم ... کن فیکون وظیفه ی ما ایمان به غیب (الَّذینَ یُؤمِنونَ بِالغَیبِ ایمان به غیر محسوسات و غیرطبیعی ...)
وجود امام زمان فراتر از زمان و مکان را خدا خواسته استفاده از فعل مضارع و وجود منجی در گذشته (پیامبران و در آینده) وَ نُریدُ اَن نَمُنَّ، مختص به آیندگان هم هست

ویژگی های مشترک مهدی ارواحنافداه و پیامبرصلی الله علیه و آله  : رحمت خداوند متعال در قرآن دربارة پیامبر صلی الله و علیه و آله می فرماید: وَ ما اَرسَلناکَ الاّ رَحمَةً للعالَمینَ (انبیاء107) و در حدیث قدسی راجع به حضرت مهدی(ارواحنا فداه) آمده: ... وَ أَکمَلُ ذلکَ بِاِبنِهِ مُحمّد رَحمَة لِلعالَمین عَلَیهِ کَمالُ موسی وَ بَهاءُ عیسی وَ صَبرُ ایّوب. و آن را با فرزندش محمد که مایه رحمت برای جهانیان و دارای کمال موسی و شکوه عیسی و صبر ایّوب است کامل نمود. (کلینی، الکافی، ج1، ص 527؛ محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج36، ص196) و در زیارت آل یاسین می گوییم: سلام بر تو ای پرچم برافراشته ... و رحمت گسترده الهی

اخلاق نیکو و با عظمت خداوند خطاب به حضرت محمد صلی الله و علیه و آله می فرماید: وَ إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظِیمٍ (سوره قلم/4)  یعنی تو، به اخلاق عظیم و نیکو آراسته ای. پیامبر فرموده اند: الْمَهْدِیُّ مِنْ وُلْدِی اسْمُهُ اسْمِی وَ کُنْیَتُهُ کُنْیَتِی أَشْبَهُ النَّاسِ بِی خَلْقاً وَ خُلْقا (بحارالانوار، ج36، ص309) مهدیاراوحنافداه از فرزندان من است، اسم او اسم من و کنیة او کنیه من است و او از لحاظ جسمی و روحی و اخلاقی، شبیه ترین مردم به من است.

نور خدایی پیامبرصلی الله و علیه و آله و سلم نور خدایی است. چنان که در زیارت آن حضرت می خوانیم: السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا نُورَ اللَّهِ الَّذِی یُسْتَضَاءُ بِه سلام بر تو، ای نور روشنایی بخش خداوند.

در زیارت روز جمعه نیز خطاب به امام زمان(ارواحنا فداه) این گونه می گوییم: السَّلَامُ عَلَیْکَ یا نُورَاللهِ الّذِی یَهْتَدی بِه المُهْتَدُون؛ سلام بر تو ای نور خداوند که هدایت جویان به وسیله او هدایت می شوند.

امنیت بخشی وَ ما کانَ اللَّهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ أَنْتَ فیهِمْ (سوره انفال 33) (ای پیامبر!) تا تو در میان آن ها هستی، خداوند آن ها را مجازات نخواهد کرد.

امام زمان نیز در وصف وجودی خویش می فرمایند: انِّی أَمَانٌ لِأَهْلِ الْأَرْضِ کَمَا أَنَّ النُّجُومَ أَمَانٌ لِأَهْلِ السَّمَاءِ (بحارالأنوار، ج75، ص380)

 به درستی که من امنیت بخش اهل زمین هستم، همانگونه که ستارگان امنیت بخش اهل آسمانند.

طریف، یکی از خادمان حضرت مهدی(ارواحنا فداه)، در مدتی که حضرت در گهواره بودند به خدمت ایشان می رود. پس از آنکه به درخواست حضرت برای ایشان صندل سرخی می برد. حضرت از او می پرسند: آیا مرا می شناسی. می گوید: بلی شما آقای من و فرزند آقایم هستید.

حضرت می گویند: منظورم این نبود. خادم عرضه می دارد: خودتان بفرمایید. حضرت می فرمایند: أنا خاتم الأوصیاء؛ بی یدفع اللَّه البلاء عن أهلی و شیعتی. من خاتم اوصیاء و جانشینان [پیامبرصلی الله و علیه و آله] هستم.

به وسیله [و به برکت] من خداوند بلا را از خانواده و شیعیانم برطرف می کند. (بحارالأنوار، ج52 ص 30)

دعوت کننده به سوی خداوند متعال

خداوند در قرآن خطاب به رسول مکرمش می فرماید: یا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَرْسَلْناکَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذیراً وَ داعِیاً إِلَی اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنیرا (احزاب/46و45)  ای پیامبر! ما تو را گواه فرستادیم و بشارت دهنده و انذار کننده، و تو را دعوت کننده به سوی خدا به فرمان او و چراغی روشنی بخش قرار دادیم. در مورد امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز آمده است: السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا دَاعِیَ اللَّه سلام بر تو ای دعوت کننده خلق به سوی خدا

خاتمیت حضرت محمد صلی الله و علیه و آله خاتم پیامبران و انبیا هستند. خداوند متعال در قرآن می فرماید: ما کان محمّدٌ أبا أحدٍ من رجالکم ولکن رسول الله و خاتم النّبیّین و کان الله بکلّ شیءٍ علیماً (احزاب/40) محمد پدر هیچ یک از مردان شما نیست ولی فرستاده خدا و خاتم پیامبران است و خدا همواره بر همه چیز داناست. همان حضرت صلی الله و علیه و آله در خطبه روز غدیر دربارة خاتمیت حضرت مهدی(ارواحنا فداه) می فرمایند: آگاه باشید خاتم امامان ما قائم مهدی(ارواحنا فداه)  است؛ بدانید که او برگزیده و مختار خداوند متعال است. آگاه باشید که او وارث [علم] همه علما و محیط بر تمام علوم است.( الاحتجاج طبرسی، ج1، ص63)

عالم، محضر دو خاتم قرآن کریم درباره حضرت ختمی مرتبت می فرماید: فَکَیْفَ إِذَا جِئْنَا مِن کُلِّ أمَّةٍ بِشَهِیدٍ وَ جِئْنَا بِکَ عَلَی هَـؤُلاء شَهِیدًا (نساء/41) پس [حالشان] چگونه است وقتی از هر امتی شاهد و گواهی بگیریم و تو را بر آنان گواه بیاوریم؟ و حضرت صاحب الزمان(ارواحنا فداه) ضمن توقیعی به شیخ مفید می فرمایند فإنّا یحیط علمنا بانبائکم ولا یعزب عنا شیئاً من أخبارکم (بحار الانوار، ج53، ص174) همانا از همه امور مربوط به شما مطلعیم و ذره ای از اخبار شما از ما پنهان نمی ماند [و همه چیز را درباره شما می دانیم و می بینیم.]

برپا کننده عدل هدف از رسالت پیامبر اعظم صلی الله و علیه و آله اجرای عدالت و مساوات بوده است. لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ و أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمِیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ (حدید/25) ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها، کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم عدالت را بپا دارند. هدف از قیام حضرت مهدی(ارواحنا فداه) نیز برپایی عدالت است.ی یملَأُ الْأَرْضَ عَدْلاً وَ قِسْطاً کَمَا مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْما(الغیبة، النعمانی، ص58) زمین را آکنده از عدل و داد می کند همان گونه که از جور و ستم پر شده است. أَمَا وَ اللَّهِ لَیَدْخُلَنَّ عَلَیْهِمْ عَدْلُهُ جَوْفَ بُیُوتِهِمْ کَمَا یَدْخُلُ الْحَرُّ وَ الْقَرُّ

امام زمان عجل الله تعالی فرجه عدالت را، همچنان که سرما و گرما وارد خانه ها می شود، وارد خانه های مردمان کند. (الغیبة، النعمانی، ص 296)

اهداف و روش واحد امام مهدی (ارواحنا فداه) عصاره نبوّت و احیا کننده سنت پیامبر صلی الله و علیه و آله و سلم است. پیامبر اعظم می فرمایند: سُنَّتُهُ سُنَّتِی یُقِیمُ النَّاسَ عَلَی مِلَّتِی وَ شَرِیعَتِی وَ یَدْعُوهُمْ إِلَی کِتَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَل (کمال الدین، ج2، ص411) سنت او (ارواحنا فداه) همان سنت من است و مردم را به دین و شریعت من به پا می دارد، و آنان را به کتاب خدا فرا می خواند. راه و روش پیامبر اعظم صلی الله و علیه و آله سرلوحه برنامه های امام زمان(ارواحنا فداه) است و این آخرین وصی پیامبر گرامی و آخرین حجت خدا، تمام برنامه های محقق نشدة انبیاء الهی را تحقق می بخشد و اسلام ناب محمدی را آنگونه که جد بزرگوارشان عرضه کردند،

در آخرالزمان اجرا می کند. در حدیثی از امام صادق علیه السلام آمده است: چون مهدی عجل الله تعالی فرجه قیام کند، به مسجد الحرام رود و رو به کعبه و پشت به مقام ابراهیم بایستد و دو رکعت نماز گذارد، آنگاه ندا می دهد یا اهل العالم .... ای مردمان، منم، یادگار آدم، و یادگار ابراهیم، یادگار اسماعیل، و یادگار محمد صلی الله و علیه و آله و سلم.

شباهت ها ی مهدی (ارواحنا فداه) عصاره نیکی ها

الف، شباهت ها به پیامبر اعظم حضرت مهدی(ارواحنا فداه) آخرین ذخیره الهی و بقیة الله در زمین، عصاره و خلاصه همه خوبیهای عالم است. او انسانی کامل است که از هر یک از انبیاء و اوصیای الهی خصلتها و منشهایش را به ارث برده است، چنانچه در زیارتنامه های گوناگون ائمه علیهم السلام آنها را وارثان آدمعلیه السلام تا امام قبل خود می نامیم. اما در میان تمام انبیاء و اولیاء، حضرت مهدی ((ارواحنا فداه)) بیشترین شباهت را به جدّ بزرگوارش رسول اکرم(صلی الله عیه و آله) دارد و آخرین وصی شبیه ترین مردمان به آخرین نبی میباشد. در ماه شعبان معظم که آن را ماه پیامبر خدا نامیده اند و نیز در آن میلاد حضرت حجت قرار دارد، مختصری پیرامون شبیه این دو بنده بی مثال الهی یعنی خاتم الانبیاء و خاتم الاوصیاء سخن به میان می آید.

کسی که اطاعت او را کند اطاعت من کرده است و کسی که مخالفت او کند مخالفت مرا کرده است. هر که در حال غیبت او را انکار نماید انکار من کرده است. کسی که تکذیب او کند تکذیب من کرده، هر که تصدیق او نماید تصدیق من کرده است.

به خدا شکایت میکنم از کسانیکه مرا در امر وی تکذیب می نمایند و قول مرا در خصوص او انکار و امت مرا از طریقه او گمراه میکنند و سیعلم الذین ظلموا أی منقلب ینقلبون . همچنین از امیرالمؤمنین حضرت علی(علیه السلام) روایت شده: او مهدی(ارواحنا فداه) شبیه ترین مردم به رسول الله است، از نظر ظاهر و باطن و حسن و زیبایی. علاوه بر آنکه از لحاظ صورت و شمایل حضرت حجت میراث دار پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله)، در سیرت و فضایل نیز از همه کس به این وجود شریف شبیه تر است. از این رو مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نیز رحمت للعالمین است و در عین حال همچون رسول خدا بر کفار و منافقین می تازد و اشداء علی الکفار می باشد. مهدی موعود و منجی مورد بشارت همه انبیای الهی با این رحمت عالمگیر خود و شدت شمشیرش بر کفار، جهان را از عدل و داد پر خواهد کرد.

از موارد شباهت حضرت رسول صلی الله علیه و آله  و حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف را می توان در برخی حوادث هنگام ولادت این دو نور پاک مشاهده کرد. چنانچه شب میلاد رسول اکرم شبی متفاوت بود و در آن شب نوری از سمت حجاز بر آمد و به سمت مشرق رفت تا به مکه رسید و نور به سمت آسمان برخاست و تمام مکه از این نور روشن شد. این نور شبانگاهان از نور سیمای حضرت محمد ساطع شد. عبدالمطلب می گوید: پس از زایمان آمنه، به دیدار او و فرزندش رفتم، سیمای او همانند ماه تمام می درخشید. در شب میلاد امام زمان(ارواحنا فداه) نوری مشاهده شده است.

شیخ صدوق از محمد بن عثمان نقل میکند که؛ هنگامی که حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) متولد شد، نوری از بالای سرش تا فراز آسمان درخشید سپس روی بر زمین نهاد و برای پروردگارش به سجده افتاد. پس از ولادت حضرت رسول خدا(صلی الله علیه و آله) ملائکه هفت آسمان به دیدار این نوزاد الهی به زمین فرود آمدند و گروه گروه به او سلام کردند. پیرامون حضرت حجت نیز روایت شده وقتی ایشان متولد شد پرندگان سفید رنگی از آسمان آمدند و بالهای خود را بر سر و صورت و بدن این نازدانه کشیدند

امام حسن عسکری(علیه السلام) فرمود: آنها فرشتگان الهی بودند که برای تبریک به این نوزاد فرود آمدند. همان گونه که رسول الله محمد بن عبدالله آخرین فرستاده خدا بود و بعد از او پیامبری نیامد، بقیه الله حجت بن الحسن آخرین وصی است که البته دین رسول خدا را به نحو اکمل و اتم در سرتاسر عالم به بهترین وجه اجرا خواهد نمود و پرچم اسلام را در تمام گیتی به اهتزاز در خواهد آورد. و الیس صبح بقریب؟ خصوصیات ظاهری و اخلاقی حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم‌چون پیامبر است. پیامبر اکرم فرمودند: مهدی فرزند من. نام و کنیة او هم‌چون من است.

او شبیه‌ترین مردم به من از نظر ظاهری و اخلاق است.

ب، شباهت ها به انبیاء : شباهت به حضرت آدم علیه السلام خدا همانطور که حضرت آدم را خلیفه خود کرد، حضرت مهدی(ارواحنا فداه) را خلیفه خود در زمین می کند.           .                                    .حضرت نوح علیه السلام : حضرت نوح علیه السلام در کودکی به مقام نبوت رسید و امام زمان (ارواحنا فداه) نیز در این دوران به مقام امامت رسیدند و در عمر طولانی می باشد.
حضرت صالح علیه السلام) : حضرت صالح علیه السلام به امر خداوند مدتی از قومش غایب شد و زمانی که بازگشت عده ای او را انکار کردند.                                  .
حضرت لوط علیه السلام : یاری فرشتگان به حضرت لوط علیه السلام وجه شباهت آن جناب به امام زمان(ارواحنا فداه) می باشد. 

حضرت یوسف علیه السلام یوسف زیباترین اهل زمان خود بوده و همچنین مدتی غایب بودند

حضرت جرجیسعلیه السلام خداوند برای آن جناب مردگانی را زنده کردند و این زنده شدن مردگان بر طبق روایات در زمان ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف هم رخ می دهد                                   .. 
حضرت خضر علیه السلام عمر طولانی آن حضرت و حضور هر سال ایشان در مناسک حج به مانند امام زمان (ارواحنا فداه) میباشد. 

حضرت داوود علیه السلام خداوند او را خلیفه در زمین قرار داد و آهن را برایش نرم کرد و بر طبق روایات این خلافت بر کل زمین در آخر الزمان برای امام زمان(ارواحنا فداه) می باشد.

حضرت داود و حضرت سلیمان علیهما السلام حکومتی کم‌نظیر داشتند، امام زمان(ارواحنا فداه) نیز حکومتی عدل‌گستر و بی‌نظیر خواهند داشت.

به ولادت حضرت یحیی و اسماعیل قبل از تولدشان بشارت دادند، به ولادت و ظهور امام زمان(ارواحنا فداه) نیز قبل از تولدشان مژده دادند.

تولد حضرت ابراهیم و حضرت موسی علیهما السلام از دشمنانی چون نمرود و فرعون مخفی ماند، تولد حضرت مهدی(ارواحنا فداه) نیز از دشمنان پنهان ماند.

اسماء و القاب متفاوت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف

در قرآن بقیه الله و بین شیعه حجت خدا لقب گرفتند و ناحیه مقدسه رمز و کنایه از جا و شخص امام است.

 ابا صالح یکى از کنیه‏هاى مشهور حضرت مهدى عجل الله تعالی فرجه الشریف است، مخصوصاً در مقام‏ استغاثه جستن به صاحب الامر و روایتى را از امام صادق علیه السلام نقل مى‏کند که هر گاه در راه گم شدى، ندا کن یا صالِحُ یا أبا صالِح ارْشُدُونا إلى‏ الطَّریقِ رَحِمَکمُ اللَّه.

قائم شیخ صدوق فرمود: چون جدم امام حسین علیه السلام شهید شد، فرشتگان بدرگاه الهى نالیدند و گفتند: پروردگارا! آیا قاتلین بهترین بندگانت، و زاده اشرف برگزیدگانت را بحال خود وامیگذارى؟ به عزت و جلالم سوگند، از آنها انتقام خواهم گرفت هر چند بعد از گذشت زمان ها باشد. آنگاه پروردگار عالم امامان اولاد امام حسین علیه السلام را به آنها نشان داد و فرشتگان مسرور گشتند. یکى از آنها ایستاده بود و نماز میگذارد. خداوند فرمود: بِذلِکَ الْقائِمُ انْتَقِمُ مِنْهُم‏ ؛ باین قائم از آنها انتقام میگیرم (بحار الأنوار ص229)

مهدى از امام محمد باقرعلیه السلام نقل شده : او را مهدى گویند، زیرا خداوند بامر پوشیده، هدایتش نموده. او تورات (حقیقى) و سایر کتب آسمانى را از غارى واقع در انطاکیه بیرون مى‏آورد، آنگاه با پیروان تورات طبق تورات و با اهل انجیل طبق انجیل و با اهل زبور طبق زبور و با مسلمانان مطابق قرآن حکومت میکند.

صاحب الدار از جمله القاب خاصه حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف  و عاقبه الدار
صاحب الناحیه از القاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می باشدمی گویند ناحیه هر مکانی است که صاحب الامرعجل الله تعالی فرجه الشریف در غیبت صغری در آنجا بوده است                  طالب : از القاب حضرت مهدی میباشد که به معنی جوینده و خواهان است این الطالب بدم المقتول بکربلا

صاحب الزمان به معنای دارای اختیار و قدرت تعرف و هدایت در عصر و زمان خویش بر موجودات باشد، ولی عصر به معنا کسی که دارای اختیار و قدرت معنوی برای دریافت فیض و رساندن فیض به موجودات است؛  امام عصر، امام زمان، صاحب الامر . هر یک از این لقب‏ها، بیانگر پیام ویژه‏اى درباره آن بزرگوار است. آن امام خوبى‏ها را مهدى گفته‏اند زیرا که هدایت شده‏اى است که مردم را به سوى حق مى‏خواند و قائم خوانده‏اند چون براى حق، قیام خواهد کرد و منتظَر نامیده‏اند زیرا که همگان در انتظار مقدم اویند و بقیة اللّه لقب داده‏اند چرا که باقیمانده حجت‏هاى خدا و آخرین ذخیره الهى است.

حجّت  به معنى گواه خدا بر خلق و خلف صالح به معنى جانشین شایسته براى اولیاء خداست. او منصور است چون از سوى پروردگار یارى مى‏شود و صاحب الأمر است چون امر ایجاد حکومت عدل الهى به عهده اوست.

صاحب الزمان و ولىّ عصر نیز به معنى آنست که او حاکم و فرمانرواى یگانه زمان است. به وجود مبارک حضرت بقیة اللَّه اعظم عجل الله تعالی فرجه الشریف  قلب عالم امکان گفته مى‏شود و گاهى هم اطلاق قطب مى‏کنند.

مناظره هشام بن حکم‏ هشام آن شاگرد زبر دست امام صادق علیه السلام با دلایل ساده اما مستحکم، عمرو بن عبید را که منکر وجود حجت خدا بود. قانع کرد که جهان بدون حجت خدا همچون بدن انسان است بدون قلب. هشام به عالم بصرى گفت:

آیا تو چشم دارى؟ جواب داد: بلى - چه فایده ‏اى دارد؟ او فواید چشم را بیان کرد و به همین منوال سوال از دست و پا و زبان و گوش و فواید آنها کرد و او جواب داد. در آخر پرسید: تو قلب هم دارى؟ مراد از قلب نیروى عقل و فکر انسان است. -بلى، هشام فرمود: قلب، چه فایده ‏اى دارد؟

اگر خطائى براى اعضا رخ دهد مثلًا شبحى را از دور مى‏نگریم و نمى‏دانیم که جماد است یا نبات یا حیوان و یا انسان، به قلب مراجعه مى‏کنیم و آن رفع شبهه مى‏کند.

هشام فرمود: خداوند حکیمى که براى بدن یک انسان با داشتن چند عضو مختصر، امامى قرار داده که شبهات را براى آنها رفع نماید آیا مى توان گفت براى کاروان بشریت، با این همه اختلافات و سلیقه ‏هاى متفاوت، امامى و راهنمائى معیّن ننموده است؟

عمرو بن عبید مات و مبهوت ماند و نتوانست چیزى بگوید. امام صادق علیه السلام از این مناظره با خبر شد. 

امام عصر را قلب و قطب، براى خلقت انسانها دانست و بلکه مى‏توان بر اساس بعضى از ادلّه لزوم حجّت امام زمان را قلب و قطب عالم امکان دانست.

معجزات امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف

انجام دادن معجزات و کرامات از سوى امامان معصومعلیهم السلام و از جمله امام زمانعجل الله تعالی فرجه الشریف که حجتهاى خداوند بر روى زمین و وارثان زمین هستند، امر عجیبى نیست. معجزات و کرامات فراوانى از سوى آنان به وقوع پیوسته است                                 معجزات آن حضرت، دو دسته است:                                         .الف) معجزاتى که آن حضرت در دوران تولّد و کودکى و غیبت، انجام داده اند.
1- تولّد بدون ظاهر شدن آثار حمل از امام عسکرىعلیه السلام نقل شده که به حکیمه (دختر امام جوادعلیه السلام فرمود: امشب، به خانه ى ما بیا; زیرا، امر مهمّى رخ خواهد داد. پرسید: چه اتفاقى؟ امامعلیه السلام فرمود: قائم آل محمد امشب به دنیا خواهد آمد. حکیمه پرسید: از چه کسى؟ امام(علیه السلام) فرمود: از نرجس. حکیمه مى گوید: به نزد نرجس رفتم و به او، فرزند بزرگوارى را بشارت دادم، در حالى که هیچ اثر حملى در او مشاهده نکردم. چنین معجزه اى، در مورد حضرت موسى(علیه السلام) هم بیان شده. در مادر او، یوکابد، هیچ آثار حملى ظاهر نبود و تا روزى که موسى(علیه السلام) به دنیا آمد، کسى نفهمید که او حامله است.

2- قرآن خواندن در بدو تولّد هنگام تولد، مادر نوزاد را به امام حسن عسکرى(علیه السلام) دادند. آن حضرت، وى را در آغوش گرفت و فرمود: قران بخوان. امام مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشریف) شروع به قرآن خواندن کرد.

3- شفاى مریض لاعلاج محمّد بن یوسف نقل مى کند، به مرضى دچار شدم که پزشکان از علاج آن ناامید شدند. نامه اى به حضرت امام مهدى(ارواحنا فداه) نوشتم و از آن حضرت، طلب شفا کردم. ایشان در جواب نوشتند: أَلبَسَکَ اللهُ العافِیه; خداوند، بر تو لباس عافیّت بپوشاند. مدّتى نگذشت که شفا پیدا کردم و وقتى پزشکان از این ماجرا مطلع شدند، گفتند: این شفا و عافیت، به یقین، از جانب خداوند بوده است.

4- طلا شدن سنگریزه یکى از اهالى مدائن مى گوید: به همراه رفیقم، به حج مى رفتیم. در نزدیکى موقف، فقیرى به سوى ما آمد. ما به او جواب ردّ دادیم. سپس به سوى جوانى خوش سیما که ردایى پوشیده بود رفت. او، سنگى از روى زمین برداشت و به فقیر داد. شخص فقیر، مدّت زیادى در حق او دعا مى کرد. در این هنگام، آن جوان غائب شد. ما به نزد مرد فقیر رفتیم و گفتیم: واى بر تو! آیا براى گرفتن یک سنگ، این قدر دعا مى کنى؟ که ناگهان در دست او سنگى از طلا دیدیم که در حدود بیست مثقال مى شد. وقتى در مورد آن جوان از اهل مکّه و مدینه سوال کردیم، گفتند:

چنین شخصى از علویان است و هر سال با پاى پیاده به حج مى آید.     .
5- خبر دادن از غیب از پسر مهزیار نقل شده که در سفرى با کشتى همراه پدرم بودم و مال زیادى به همراه او بود. پدرم، دچار بیمارى سختى شد و گفت: من، در حال مردن هستم. و در مورد آن اموال، وصیت کرد که آن ها را به امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) بدهم. از این وصیّت تعجّب کردم، ولى مطمئن بودم که پدرم بیهوده سخن نمى گوید. با خود گفتم: اگر امر برایم روشن شد، مانند دوران امام حسن عسکرى(علیه السلام) به وصیّت عمل مى کنم و الّا آن را صدقه مى دهم. مدّتى در عراق بودم تا این که فرستاده اى از جانب امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) آمد و مشخصّات مال و محلّ مخفى کردن آن را گفت و حتّى بعضى از مشخّصاتى را که خودم هم نمى دانستم، بیان کرد و من هم مال را به او دادم.

ب) معجزاتى که امام مهدى ارواحنا فداه به هنگام ظهور انجام خواهد داد

 امام صادق(علیه السلام) مى فرماید: هیچ معجزه اى از معجزات انبیا نیست مگر این که خداوند آن را به دست حضرت قائم(عجل الله تعالی فرجه الشریف) براى اتمام حجّت، بر دشمنان ظاهر خواهد کرد. بنابراین، معجزات آن حضرت به دوره قبل از غیبت و غیبت، ختم نمى شود و به هنگام ظهور نیز آن حضرت براى معرّفى حقانیّت خویش و اتمام حجّت بر دشمنان و منکران، معجزاتى را انجام خواهند داد.

آغاز امامت امام عصر (ارواحنا فداه)

پس از شهادت امام حسن عسکری(علیه السلام) امامت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف آغاز می‌گردد و تا زمانی که شرایط حضور فراهم نگردد، امام ظهور نخواهد کرد. از زمان غیبت حضرت تا کنون روایات متعدد و مباحث مختلفی در خصوص شرایط و علائم ظهور بیان شده. اما با نگاه تحلیلی و نگرش سیاسی به این موضوع کمتر پرداخته شده است. در اینجا به اجمال به نکاتی اشاره می‌شود :

1 - پس از رحلت پیامبر، ائمه معصومین(علیهم السلام) برای رهبری جامعه جهانی و امت اسلامی، رسالت سنگین و الهی خود را در مقاطع مختلف تاریخی عهده‌دار شدند. اما شاهد بودیم که این رسالت‌ها ناتمام ماند و امامت معصوم(علیهم السلام) در فرازی از تاریخ سرنوشت‌ساز خود به شهادت رسیدند.

تا اینکه نوبت به امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف رسید و آن حضرت با عنایت الهی تا آماده شدن شرایط جامعه جهانی برای حضور به عنوان ذخیره الهی امامت و رهبری در پرده غیبت قرار گرفتند.

2 - بدیهی است که امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف زمانی ظهور پیدا خواهند کرد که بتوانند رسالت امامت و رهبری الهی جامعه جهانی را عهده‌دار شده و به انجام برسانند، رسالتی که خداوند سبحان آن را وعده داده است تا انسان در زمین به کمال رسد و نقش الهی خود را ایفا نماید.

3 - هر چند در جامعه امروز جهانی، گرایش فراگیر به اسلام خواهی و عدالت به وجود آمده است و روز به روز جمعیت مسلمانان به صورت تصاعدی رو به فزونی است، اما از طرف دیگر اسلام ستیزی توسط قدرت‌های مسلط جهانی ابعاد تازه‌تری به خود گرفته است و هر صدایی که از سوی متفکرین و دانشمندان مسلمان علیه سیاست‌‌های استکباری بلند شود از درون خفه می‌شود. مسلمانان در اروپا و آمریکا به شدت تحت فشارهای امنیتی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هستند و کشورهای اسلامی از خاورمیانه تا شاخ آفریقا در آتش خشم این قدرت‌ها گرفتارند

4 - مدیریت سازمان‌های بین المللی که در عرصه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قانون و مقررات وضع کرده و اعمال سیاست می‌کنند، تماما به دست قدرت‌های بزرگ و مسلط جهان اداره می‌شود و امکان راهیابی مسلمانان و فرهیختگان و صاحب ‌نظران مسلمان در حلقه مدیریتی آنها وجود ندارد.  به عبارتی فضای جهانی در اختیار چند قدرت بلامنازع می‌باشد. برای ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف شکستن این فضا اجتناب ‌ناپذیر است.

5 - امروز جمعیت بالغ بر یک میلیارد نفری مسلمانان و در راس آن شیعیان، متعرض وضع موجود جهان هستند. متعرض سیاست‌های خشونت بار و ظالمانه آنها در جای جای دنیا، خاورمیانه، آسیای میانه و دور و آفریقا می‌باشند. شاهد هستیم که این اعتراض‌ها شکل مبارزه به خود گرفته و روز به روز گسترده‌تر و عمق بیشتری می‌گیرد. 6 - زمانی حضرت ظهور خواهند نمود که اسلام خواهی در دنیا نهادینه گشته و تعرض نسبت به سیاست‌های استکباری در جهان و قدرت‌های مسلط فراگیر شود و با شکسته شدن فضای موجود، دیو استکبار از صفحه جهانی محو شده  باشد. حضوری که حکومت جهانی عدل استقرار یابد و خواست الهی تحقق پذیرد.

آخرالزمان چه معنی زمانی است؟

در سی و هفت حدیث از ظهور آقا در آخرالزمان گفت‌وگو شده است. در ده‌ها حدیث از رواج ستم در آخرالزمان، بازگشت حضرت عیسی در آخرالزمان، یاران حضرت در آخرالزمان، بانگ آسمانی، رجعت امامان و خروج دابّـةُ ‌الاَرض در آخر الزمان گفت‌وگو شده است. در شماری از احادیث عصر پیامبر، اطلاق شده است.

بنابراین واژه آخرالزمان واژه کشداری است و به دو معنی اطلاق می‌شود :

1. به معنی اعمّ و به اصالت، یعنی از بعثت پیامبر تا آغاز قیامت

2. به معنی اخصّ، یعنی به عصر حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) که آن نیز به دو بخش متمایز، پیش از ظهور و بعد از ظهور تقسیم می‌شود. برداشت مسلمانان عصر رسالت، نزدیک شدن رستاخیز و کوتاهی این مکتب است؛ با توجه به تعبیر پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) که فرمود: اَنَا وَ السّاعَةُ کَهاتَینِ؛ من و قیامت همانند این دو هستیم. دو انگشت سبابه‌شان را هم نزدیک کردند.                                           .
الف ـ آخرالزمان‌، امری نسبی است و زمان بعثت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) که ‌تا پایان جهان را نسبت به عمر جهان‌، در نظر گرفته‌اند.                                        .
ب ـ زمان بعثت پیامبر اکرم‌(صلی الله علیه و آله) که ، آغاز آخرالزمان است‌، اما اینکه چقدر طول می‌کشد و پایان آخرالزمان کی خواهد بود، مشخص نیست.                              .
ج ـ در قرآن اگرچه به مدت و زمان آخرالزمان تصریح نشده است‌، اما از نشانه‌ها و حوادثی که قرآن بیان فرموده‌، می‌توان به دوره پایانی آخرالزمان که مقارن با ظهور حضرت مهدی‌(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، پی برد :

بحران معنویت  اقْتَرَب‌َ لِلنَّاس‌ِ حِسَابُهُم‌ْ وَ هُم‌ْ فِی غَفْلَة‌ٍ مُّعْرِضُون‌َ (انبیا1) حساب مردم به آنان نزدیک شده‌، درحالی که در غفلتند و روی گردانند. در این آیه‌، مردم آخرالزمان‌، به غفلت و اعراض از خداوند، متصف شده‌اند.
وقوع اختلاف‌ها و درگیری‌های بسیار  فَاخْتَلَف‌َ الاْ ئَحْزَاب‌ُ مِن بَیْنِهِم‌ْ فَوَیْل‌ٌ لِّلَّذِین‌َ کَفَرُواْ مِن مَّشْهَدِ یَوْم‌ٍ عَظِیم‌ٍ (مریم‌37) ولی{بعد از او} گروه‌هایی از میان پیروانش اختلاف کردند، وای به حال کافران از مشاهده روز بزرگ‌. این آیه درباره ظهور فرقه‌های مختلف در جهان اسلام است یعنی در آخرالزمان                                          .
ظهور دجال لَخَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَکْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ (غافر57) آفرینش آسمان‌ها و زمین از آفرینش انسان‌ها مهم‌تر است‌، ولی بیشتر مردم نمی‌دانند. برخی از مفسران‌، این آیه را به ظهور دجال تفسیر کرده‌اند که در دید مردم‌، بزرگ‌ترین موجود جلوه می‌کند، در حالیکه خداوند، او را از بسیاری مخلوقات دیگر کوچک‌تر می ‌شمارد، سرانجام این پدیده به دست حضرت عیسی‌(علیه السلام) نابود میشود.
پدید آمدن گرفتاری‌ها و مشکلات  إِن‌ْ أَتَغکُم‌ْ عَذَابُه‌ُ و بَیَـَتًا أَوْ نَهَارًا مَّاذَا یَسْتَعْجِل‌ُ مِنْه‌ُ الْمُجْرِمُون‌َ (یونس‌50) اگر مجازات او، شب هنگام یا در روز به سراغ شما آید، پس مجرمان برای چه عجله می‌ کنند. فَإِذَا نَزَل‌َ بِسَاحَتِهِم‌ْ فَسَآءَ صَبَاح‌ُ الْمُنذَرِین‌َ (صافات‌177) اما هنگامی که عذاب ما در آستانه خانه‌هایشان فرود آید، انذار شدگان صبحگاه بدی خواهند داشت‌.

علائم ظهور به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:  فضیل بن یسار از امام باقر(علیه السلام) روایت کرده: یکی نشانه‌های غیرحتمی و دیگر نشانه‌های حتمی. خروج سفیانی از نشانه‌های حتمی است که راهی جز آن نیست.

پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله) که میفرماید: زمانی بر مردم خواهد آمد که خدایشان شکم و قبله شان زنان و دینشان پول و شرافتشان وسایل زندگی آنان است. از ایمان جز نامش و از اسلام جز اثرش و از قرآن جز خواندنش باقی نمی ماند. مساجدشان از نظر ساختمان آباد و دلهایشان از هدایت ویران است. دانشمندانشان بدترین مردمان خدا روی زمین هستند. در چنین زمانی خداوند آنان را به چهار چیز گرفتار می کند: ستم سلاطین، گرسنگی و قحطی، ظلم و ستم فرمانروایان و حاکمان و هم چنین ستم قضات.

هم چنین از علی(علیه السلام) روایت شده: در آخر زمان و نزدیک به رستاخیز که بدترین زمان هاست، زنانی پیدا می شوند که بی حجاب و عریان هستند و خودشان را برای غیر شوهرانشان آرایش می کنند. آنان داخل شوندگان در آشوب ها و فتنه ها هستند و به مسایل جنسی گرایش دارند و به سوی خوشگذرانی ها و لذتها می شتابند و حرام را حلال می دانند و در دوزخ جاودانند. بحار الانوار، ج22، ص455 من لایحضر الفقیه، ج5، ص21

رویکردها و عملکردهای آخرالزّمانی

از هنگامی که پیامبر عظیم الشّان ما(صلی الله علیه و آله) مسئله ظهور منجی آخرالزّمان را مطرح کردند, ذهن مسلمانان همواره با مسئله ظهور منجی عجین بوده است. این امر به حدّی در ذهن مسلمانان تثبیت گشته بود که بارها قیام‌هایی از جانب مدّعیان دروغین واقع شد.

این مدّعیان حتّی در احادیث نیز دخل و تصرّف کرده و تناقض‌هایی را که بین سخنان آنان و احادیث پیامبر صلی الله علیه و آله) وجود داشت نیز به نحوی توجیه می‌کردند

تعدادی از این قیام‌ها حتّی قبل از تولّد حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) به وقوع پیوستند که از آن جمله می‌توانیم به قیام محمّد بن عبدالله بن حسن بن حسن مجتبی(علیه السلام) ‌اشاره کرد که حتّی در بین پیروان خود ملقّب به نفس زکیّه بوده و بعد از مدّتی ادّعای مهدویّت نمود. از دیگر افراد، مهدی عبّاسی از خلفای بنی عبّاس است که داعیه مهدویّت نمود و حتّی در تأیید او احادیث جعلی از پیامبر اکرم  ارائه شدند که در آنها پیامبر(صلی الله علیه و آله) نسب مهدی موعود را از عموی خود، عبّاس می‌دانند! فضاحت این کار تا بدان حد بالا بود که سیوطی عالم مشهور اهل سنّت نیز به صراحت آنها را جعلی دانسته است.

به جز مسئله ظهور, نشانه‌های ظهور نیز در طول تاریخ، بارها ابزار دست اهداف سیاسی گروه‌های قدرت طلب واقع شده‌اند که از آن جمله می‌توان به قیام ابومسلم خراسانی از خراسان با پرچم‌های سیاه ‌اشاره کرد که نهایتاً این حیله در جهت خدمت به بنی‌عبّاس به کار گرفته شد و سرانجام آن سقوط بنی‌امیّه و حکومت بنی‌عبّاس بود.

گه‌گاه سوء استفاده از نشانه‌ها تا بدانجا پیش ‌رفته بود که حتّی نشانه‌های منفی، مانند خروج سفیانی نیز مورد توجّه واقع شد؛ چنانکه کسی از حکّام اموی به نام عثمان با ادّعای اینکه سفیانی است از «عراق» قیام نموده و از دیدگاه جبرگرای مسلمانان آن زمان سوء‌استفاده کرده و با این عنوان که وی مقدّمه‌ساز ظهور است

و دیگران چاره‌ای جز تحمّل وی به عنوان مقدّمه‌ساز ظهور ندارند، در عراق به تاخت و تاز پرداخته است. در قرون اخیر نیز وقایع مشابه مانند ادّعای صفویان مبنی بر اینکه سیّد خراسانی ممکن است از بین آنها برخیزد یا مهم‌تر از آن، ادّعای بابیّت و بهائیّت در قرن گذشته, نشان از تأثیرگذاری فرهنگ مهدوی بر تحرّکات سیاسی دارد.

آیا آخر الزمان نزدیک است؟

اصطلاح آخر الزمان برای معانی مختلفی به کار می رود. در یک معنا، هنگام سخن از آخر الزمان، منظور نزدیک بودن زمان ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. 

درباره ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در دعای عهد می خوانیم اَللّـهُمَّ اکْشِفْ هذِهِ الْغُمَّهَ عَنْ هذِهِ الاُْمَّهِ بِحُضُورِهِ ، وَ عَجِّلْ لَنا ظُهُورَهُ اِنّهُم یَرَونَهُ بَعیدًا وَ نَراهُ قَریبًا خدایا! این غم و اندوه را (که بر اثر غیبت او بما رسیده) با حضور او برطرف نما و در ظهور او شتاب کن، دشمنان ما ظهور آن حضرت را بعید میدانند ولى ما آن را نزدیک مى‌‏دانیم.

و درباره روز قیامت چنین آمده إِنهَّمْ یَرَوْنَهُ بَعِیدًا” وَ نَرَئهُ قَرِیبًا” یَوْمَ تَکُونُ السَّمَاءُ کاَلمْهْلِ [معارج 6الی8] ایشان آن روز را دور مى‌‏بینند. و ما نزدیکش مى‌‏بینیم. روزى که آسمان چون فلز گداخته گردد و اگر این سوال به وجود بیاید که فاصله زیادی بین ظهور و قیامت، وجود دارد، پس چگونه هر دو را نزدیک می دانیم، باید گفت که: کسیکه به دنبال حوادث آینده است و از زود یا دیر بودن آنها می پرسد، غرضش چیست؟ اگر غرضش آماده شدن برای این وقایع است، باید آن ها را نزدیک بداند و خود را مهیا کند. اما اگر به دنبال علم غیب و اطلاع از جزئیات آینده برای کنجکاوی یا نظیر آن است، بهتر است به این حقیقت توجه کنیم که خدای تعالی علم غیب را براحتی در دسترس دیگران قرار نمی دهد:

عَلِمُ الْغَیْبِ فَلَا یُظْهِرُ عَلىَ‏ غَیْبِهِ أَحَدًا” إِلَّا مَنِ ارْتَضىَ‏ مِن رَّسُولٍ [جن 26و27] او داناى غیب است و غیب خود را بر هیچ کس آشکار نمى‌‏سازد، مگر بر آن پیامبرى که از او خشنود باشد. حتی برای پیامبر نیز این علم غیب مطلق و بدون شرط نیست: لَوْ کُنْتُ أَعْلَمُ الْغَیْبَ لاَسْتَکْثَرْتُ مِنَ الْخَیْرِ وَ ما مَسَّنِیَ السُّوءُ[اعراف188]  اگر علم غیب مى‌‏دانستم بر خیر خود بسى مى‌‏افزودم و هیچ شرى به من نمى‌‏رسید. پس راهی مطمئن برای این گونه کنجکاوی برای ما وجود ندارد.

نگاهی به رخدادهای آخرالزمانی قرآن تنها به کلی‌گویی درباره آخرالزمان و فرجام بشر و دنیا بسنده نکرده، بلکه به برخی از مهم‌ترین جزئیات در این باره نیز توجه داده است.
1. جنگ‌های جهانی: پیش از آنکه حکومت صالحان تشکیل شود، به سبب افزایش کفر و فجور و ظلم و بی‌عدالتی، جامعه بشری گرفتار جنگ‌های جهانی می‌شود. آیات98 و99 کهف می‌فرماید که در آخرالزمان مردم به حال خود رها شده و به جنگ جهانی گرفتار و مبتلا می‌شوند.

قَالَ هَذَا رَحْمَةٌ مِنْ رَبِّی  فَإِذَا جَاءَ وَعْدُ رَبِّی جَعَلَهُ دَکَّاءَ وَکَانَ وَعْدُ رَبِّی حَقًّا  ذو القرنین گفت که این (قدرت و تمکن بر بستن سد) لطف و رحمتی از خدای من است و آن‌گاه که وعده خدای من فرا رسد (که روز قیامت یا روز ظهور حضرت ولی اللّه اعظم است) آن سد را متلاشی و هموار با زمین گرداند و البته وعده خدای من محقق و راست است. وَ تَرَکْنَا بَعْضَهُمْ یَوْمَئِذٍ یَمُوجُ فِی بَعْضٍ وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَجَمَعْنَاهُمْ جَمْعًا و روز آن وعده که فرا رسد (طایفه یأجوج و مأجوج یا) همه خلایق محشر چون موج مضطرب و سرگردان باشند و درهم آمیزند، و نفخه صور دمیده شود و همه خلق را در صحرای قیامت جمع آریم.

مقصود از یموج فی بعض، در آیه به معنای داخل شدن برخی بر برخی دیگر است که شاید به هجوم و تجاوزگری گروهی از انسان‌ها به گروهی دیگر اشاره باشد (مجمع‌البیان)

2. هجوم یَمُوجُ فِی بَعْضٍ: یکی از سنت‌های الهی در آخرالزمان آن است که یاجوج و ماجوج در سراسر زمین یک هجوم سریع خواهند داشت که همراه با فتوحات فراگیر در آخرالزمان است (انبیاء96)  آنان از هر سو سرازیر می‌شوند. ماجرای یأجوج و مأجوج به سرزمین خاصی مربوط نیست، بلکه شامل تمام سرزمین‌ها و جهان خواهد بود.  از آیات 94 و 98 و 99 کهف این معنا به دست می‌آید که درگیری یأجوج و مأجوج پس از ویرانی سد ذوالقرنین در آخرالزمان خواهد بود. قَالُوا یَا ذَا الْقَرْنَیْنِ إِنَّ یَأْجُوجَ وَ مَأْجُوجَ مُفْسِدُونَ فِی الْأَرْضِ فَهَلْ نَجْعَلُ لَکَ خَرْجًا عَلَى أَنْ تَجْعَلَ بَیْنَنَا وَ بَیْنَهُمْ سَدًّا آنان گفتند: ای ذوالقرنین، قومی به نام یأجوج و مأجوج در این سرزمین (پشت این کوه) فساد (و خونریزی و وحشیگری) بسیار می‌کنند، آیا چنانچه ما خرج آن را به عهده گیریم سدی میان ما و آنها می‌بندی (که ما از شر آنان آسوده شویم)                                           .
3. خروج دابه ‌الارض: آیه 89 نمل؛ پیش از قیامت جنبنده‌ای از زمین بیرون خواهد آمد که با مردمان سخن می‌گوید. مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَیْرٌ مِنْهَا وَهُمْ مِنْ فَزَعٍ یَوْمَئِذٍ آمِنُونَ  کسانی که (در قیامت) کار نیکو آورند پاداش بهتر از آن یابند و در آن روز از هول و هراس ایمن باشند.

 پیش از قیامت ما آیات اعجازی خود را در آفاق و انفس به آنان نشان خواهیم داد. سَنُرِیهِمْ آیَاتِنَا فِی الْآفَاقِ وَفِی أَنفُسِهِمْ حَتَّى یَتَبَیَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ (فصلت ۵۳) به زودى نشانه‏‌هاى خود را در افق‌ها و در دل‌هایشان بدیشان خواهیم نمود تا برایشان روشن گردد که او خود حق است آیا کافى نیست که پروردگارت خود شاهد هر چیزى است.

در روایات تفسیری است که مراد از آن جنبنده، رجعت علی(علیه السلام) است که حقیقت را آشکار خواهد کرد و با مردم سخن گفته و اتمام حجت می‌کند. در تفسیر مجمع‌البیان آمده که علی(علیه السلام) که آن جنبنده را انسانی میداند. همچنین آورده‌اند که فرمود: اِنّهُ صاحِبُ ‌العَصا وَ المَیسم؛ آن موجود شگفت ‌انگیز دارای عصا و پاره‌آهن است.

4. خروج سفیانی: خروج سفیانی و گرفتاری او و لشکریانش به عذاب الهی از جمله نشانه‌های آخر الزمان است وَ لَوْ تَرَى إِذْ فَزِعُوا فَلَا فَوْتَ وَ أُخِذُوا مِنْ مَکَانٍ قَرِیبٍ (51 سبا) و اگر تو سختی حال مجرمان را مشاهده کنی هنگامی که ترسان و هراسانند، در آن حال هیچ (از عذاب و قهر الهی) فوت نشوند و از مکان نزدیکی دستگیر شوند..

هر چند که برخی این آیه را مربوط به قیامت و پس از نفخ دوم صور می‌دانند ولی با توجه به قرینه وَ حِیلَ بَیْنهَمْ وَ بَینْ‏ مَا یَشْتهَونَ کَمَا فُعِلَ بِأَشْیَاعِهِم مِّن قَبْلُ سرانجام میان آنها و خواسته هایشان جدایی افکنده شد؛ همان گونه که از پیش با پیروان آنها عمل شد. آیه فوق بیانگر حالت دنیای آنان است؛ آیه 102 هود و 50واقعه روشنگر همین معناست. در روایات بسیاری از شیعه و اهل سنت این افراد با عنوان سفیانی و پیروان او یاد می‌شوند (مجمع‌البیان الدر المنثور جامع‌البیان)                                       .
5. رجعت بهترین‌ها و بدترین‌ها: همان‌گونه که خوبان امّت چون علی(علیه السلام) در آخر الزمان باز می‌گردد تا حجت تمام کند، همچنین اراده الهی بر بازگرداندن دسته‌ای از کافران هر امت به دنیا، در اخر الزمان تعلق گرفته (83 نمل). اما دلالت آیه یاد شده بر رجعت از آن جهت است که مسئله نفخ صور در آیات بعدی مطرح شده و این قرینه‌ای است بر اینکه مقصود از این حشر، حشر روز قیامت نیست؛ بلکه حشری است که در دنیا صورت می‌گیرد و با خروج «دابّه الارض» ارتباط دارد. (مجمع‌البیان)
6. نزول عیسی(علیه السلام) به زمین: از جمله نشانه‌های آخرالزمان باید به نزول عیسی(علیه السلام) در آخرالزمان و ایمان آوردن اهل کتاب به او پیش از وفاتش اشاره کرد. (آیه 159) البته برداشت فوق بر این اساس است که مرجع ضمیر «به»، عیسی(علیه السلام) است چنانکه آیات سابق نیز درباره عیسی(علیه السلام) است. (مجمع‌البیان)

آیات 57تا61 زخرف آمده که بازگشت و نزول حضرت عیسی(علیه السلام) در این آیات نیز مورد تاکید است؛ چرا که مرجع ضمیر «انه» نزول عیسی(علیه السلام) در آخرالزمان است. (المیزان)


7. اجتماع شیعیان بر دور امام‌ زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در آیه148 بقره در اخبار اهل‌بیت (علیهم السلام) روایت شده که مقصود از یَأتِ بِکُم‌ُ الله... اصحاب مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)  در آخرالزمان است و در روایتی دیگر آمده که آنان همه شیعیان ما هستند که خداوند آنانرا از تمام شهرها به سوی مهدی(ارواحنا فداه) گسیل می‌دارد. (مجمع‌البیان)

8. خلافت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و شیعیان: وعده خداوند به خلافت امام زمان(ارواحنا فداه) و سپس جانشینی شیعیان در آخرالزمان در آیه 55 نور بیان شده.

از امام سجاد(علیه السلام) روایت شده که ایشان در پی تلاوت آیه وَعَدَ اللهُ الّذینَ آمَنوا... فرمود: سوگند به خدا! آنان شیعیان ما اهل بیت هستند که خداوند به سبب مردی از خاندان ما مهدی(ارواحنا فداه), آنان را خلیفه روی زمین قرار خواهد داد... (نورالثقلین)

9. پایان تاریخ با حکومت صالحان : کتب آسمانی از جمله زبور داود(علیه السلام) به مسئله آخرالزمان اشاره داشته و با نگاهی مثبت به وضعیت آن زمان می‌نگرد و وعده می‌دهد که در آخر زمان حکومت عدالت محور صالحان برپا خواهد شد و پس از ایشان دیگر حکومتی ناصالح روی کار نخواهد آمد؛ چرا که وقتی سخن از وراثت است به این معناست که آنان صاحب اختیار زمین و حکومت آن خواهند بود و کسی پس از ایشان وارث نخواهد شد (انبیاء105 و 106)

پس اگر بخواهیم برای دنیا پایان تاریخی بنویسیم و براساس فلسفه تاریخ جبری برای سرنوشت انسان و حاکمیت در دنیا بیان کنیم باید گفت که پایان تاریخ با حکومت صالحان خواهد بود و پس از آن است که قیامت برپا می‌شود و زمین و زمان در هم می‌پیچد و جهانی دیگر آفریده میشود (ابراهیم48) پس آخرین وارثان زمین، صالحان خواهند بود که حکومتی جهانی تشکیل خواهند داد (انبیاء105 و106)

هنگام قیام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف  ارواحنا فداه)

چون مهدی (ارواحنا فداه) قیام کند زمینی نماند، مگر آنکه در آنجا گلبانگ محمدی: أَشْهَدُ أَنّ لَّا إِلَلهَ إِلَّإ الله و أَشْهَدُ ان مُحمّداً رَسولُ الله ، بلند گردد. با حضور حضرت مسیح علیه السلام و بر گزاری نماز همراه امام، مسیحیت گروه گروه با ایشان ملحق میشوند، با اقدامات مسیح و مبارزه ایشان یهودی در روی زمین نمی ماند، مگر به امام ملحق شود.  در حکومت مهدی جباران و مستکبران و نفوذ منافقان و خائنان نابود شده و عقلها رشد و حکمت و علم مردم بسیار و عیبها و آفت از شیعه بر طرف میشود.

 برکت عدل و احسان زیاد شود محصولات کشاورزی و دامی گسترش و به قدر کافی برسد مردم از سایه آن حضرت به آرامش و آسایش و ثروت نسبی برسند و دشمنان سلاحشان بی اثر و نابود شوند

قرآن را به گونه ای تفسیر نماید انگار آیات تازه نازل شده اند و هیچ آیه ای شبهه ندارد و کاملا واضح است. گسترش عدالت - امنیت کامل - رفاه و آسایش - عمران و آبادی - پیشرفت علم و تکنولوژی از اهداف آن حضرت میباشد .

صاعقه از جمله علائم ظهور حضرت مهدی(ارواحنا فداه) است که در روایات بسیاری به آن اشاره شده است و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آن را از نخستین نشانه ها نامیده اند
طاعون امام علی علیه السلام میفرمایند: پیش از ظهور حضرت مهدی(ارواحنا فداه) ، مرگ سفید و سرخ وجود دارد. مرگ سفید، طاعون است. همچنین امام باقرعلیه السلام هم طاعون را از جمله علائم ظهور اعلام کرده اند                                           ..
غار انطاکیه غاری که امام زمان(ارواحنا فداه) بعد از ظهور، تورات و دیگر کتب آسمانی را از آن غار بیرون می آورند. عاموس نبی از پیامبران پیرو تورات است که در کتاب خود از نزول حضرت عیسی علیه السلام در هنگام ظهور حضرت مهدی(ارواحنا فداه) خبر داده است  صفینا از انبیای پیرو تورات است که در کتاب خود به ظهور حضرت مهدی(ارواحنا فداه) بشارت داده است.  

دجال و ماهیت آن

در بعضی از روایات اشاره شده که در آخرالزمان دجال خواهد آمد. منظور از دجال چیست؟ آیا در جامعه کنونی ما مصداق دارد؟ دجال از ریشه «دجل» به معنای دروغگوی حیله گر است. اصل داستان دجال در کتاب های مقدس مسیحیان است. (رساله یوحنا، باب2، آیه22) در انجیل این واژه بارها به کار رفته و از کسانی که منکر حضرت مسیح باشند و یا «پدر و پسر» را انکار کنند، به عنوان دجال یاد شده است.

به همین جهت در ترجمه انگلیسی کتاب های مقدس مسیحی، واژه آنتی کریست (Anti christ) یعنی ضد مسیح به کار رفته. در روایات زیادی از اهل سنت، خروج دجال از نشانه های برپایی قیامت دانسته شده (سنن ترمذی، ج4، ص507) در کتاب های روایی شیعه، تنها دو روایت در مورد خروج دجال بعنوان یکی از علائم ظهور مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) آمده (کمال الدین صدوق، ص525).

درباره مصداق و ماهیت دجال دو احتمال وجود دارد:

1. با توجه به معنای لغوی دجال مقصود از آن نام شخص معینی نیست؛ بلکه هر کسی که با ادعاهای پوچ و بی اساس و با تمسک به انواع اسباب حیله گری و نیرنگ درصدد فریب مردم باشد، دجال است. بر این اساس، دجال ها متعدد خواهند بود. قال رسول الله(صلی الله علیه و آله) یَکونُ قَبلَ خروج الدّجّال نیفَ عَلی سَبعینَ رِجالًا (کنزالمعال، ج 14،) پیش از خروج دجال، بیش از 70 دجال خروج خواهند کرد. بنابراین احتمال، در حقیقت قضیه دجال بیانگر این مطلب است که در آستانه انقلاب امام مهدی(ارواحنا فداه) افراد حیله گر برای نگه داشتن فرهنگ و نظام جاهلی، همه تلاش خود را به کار میگیرند تا با تزویر و حیله گری مردم را نسبت به اصالت و تحقق آن انقلاب و استواری رهبریش، دچار تردید سازند.                                           .
2. دجال، کنایه از کفر جهانی و سیطره فرهنگ مادی بر همه جهان است. استکبار با ظاهری فریبنده و با قدرت مادی، صنعتی و فنی عظیمی که در اختیار دارد، سعی میکند مردم را فریب دهد و مرعوب قدرت و ظاهر فریبنده خود کند. بر این اساس است که پیامبران امت های خود را از فتنه دجال بیم داده اند مَا بَعَثَ اللهُ نَبِیّاً إِلَّا وَ قَدْ أَنْذَرَ قَوْمَهُ الدَّجَّال...؛ (بحارالانوار، ج52، ص.205)

هیچ پیامبری مبعوث نشد مگر آن که قومش را از فتنه دجال برحذر داشت، در حقیقت آنانرا از افتادن دام مادیت و ورطه حاکمیت طاغوت و استکبار جهانی بر حذر داشته اند. پس احتمال می رود منظور از دجال همان استکبار جهانی باشد؛

مثلا در اوصاف دجال گفته شده: کوهی از طعام و شهری از آب به همراه دارد که این معنا شاید کنایه از امکانات عظیم و گسترده ای که استکبار در اختیار دارد، باشد.

دجال ستیزی دشمن شناسی است : اصلی ترین دشمن منجی موعود که فتنه و فساد او شرق و غرب عالم را فرا می گیرد و بیشترین مردم را به ستیز و مقابله با آرمانهای الهی موعود وامی دارد، دجال و دجال صفتان عالمند.

دجال مهمترین مانع بیرونی بر سر راه کمال بشر است. منابع دینی مسلمانان، از دجال به عنوان شاخصه ممانعت و مخالفت با منجی موعود و فردی که مخالف شکل گیری نهضت اوست، نام برده شده است؛ یکی از مهمترین وظایف همه منتظران، رسیدن به تشخیص موعود و دجال از یکدیگر است تا دچار اشتباه نشوند.

برای منتظران داشتن نگاه قدرت گرا، بجای نگاهی کمال گرا به منجی عهد آخر، یکی از مهمترین این دام هاست. تشخیص این که چه کسی امام زمان حقیقی است، نیاز به تخصص دارد. کسانی که چشم ظاهر بین دارند و به دنبال کرامت های دروغین هستند، به طور قطع به دنبال دجال می روند و فقط تعداد معدودی که سواد کمال و چشم باطن بین دارند و به مفهوم کمال پی برده اند، اطراف امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) را می گیرند.

دجال شاخص ترین نماینده همه ابن ملجم ها و همه کسانی است که در طول تاریخ به نام حق در مقابل حق ایستاده اند و منجی موعود، برجسته ترین نماینده همه حق طلبان و حقیقت جویان تاریخ بشر است.

دجال برای دنبال کردن هدف خود ابزاری دارد. اصطلاح خر دجال، میتواند کنایه ای از ابزار و وسایلی باشد که غایت سرگرمی را برای اتلاف وقت مردم و انحراف ذهن آن ها از حقیقت ایجاد می کنند و جاذبه های بسیار زیادی که انسانها را به خود مشغول کرده، از رفتن به راه کمال باز می دارد.

او که مدعی نجات و خوشبختی بشر است؛ با قدرت نمایی و ابزاری که در اختیار دارد، وقت کشی میکند تا دیگر فرصتی برای توجه به کمال و حقیقت باقی نمانده، پس از مدتی عادت های معیوب، محور زندگی انسان شود. واژه دجال، همانند واژه شیطان است؛ چنانچه شیطان نیز یک مفهوم کلی است که دارای یک مصداق اصلی و مصادیق بی شمار فرعی است. جلوه های آخرالزمانی دجال مربوط به تسلط نظام رسانه ای که ابزار آن ماهواره ها، اینترنت، سینما، تلویزیون، و... است و بنیان کار آن بر فیلمها و موسیقیهای حرام با تکیه بر خشونت و لاابالی گری استوار است؛ نظامی که از طریق امواج، ذهن و اندیشه مردم جهان را در چنبره خویش گرفته است.

و آنان را با تک چشم جادویی خویش سحر کرده و به هر سو که می خواهد می کشاند. و دسته دیگر مربوط به فراگیری طاغوتهای سیاسی، ناتوهای فرهنگی و عرفانهای دروغین نوظهور که خود شامل ابرقدرتهای شیطانی، لابیهای صهیونیستی، تیمهای فراماسونری، شیطان پرستی و... می شود؛ فرقه ها و گروههایی اهریمنی که بر ارکان قدرت و ثروت جهان چنگ انداخته و بیشتر مردم جهان را در جولانگاه فتنه و فساد خویش تار و مار ساخته اند. یکی از محورهای اصلی در فرآیند مهدی گرایی و دجال ستیزی، ولایتمداری و امام سالاری است. در طول تمام دوره های تربیتی، برانگیختن محبت، معرفت و ولایت پذیری نسبت به امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) از مهمترین محورها و بنیانهای تربیتی است. روح و حقیقت خانواده باید به احرام در آید و همواره دور کعبه ولایت و امامت طواف کند. چرا که وجود امام، چونان کعبه است که مردم باید به گردش طواف کنند، نه او به گرد مردم. مردمی که بارها در تنگ ناها ولایت پذیری را تجربه و تمرین کرده اند کمتر دچار حیله دجال می شوند ولی آنانکه با تحلیل های غلط از رهبری خود را کنار کشیده در مقابل دجالان آسیب پذیرترند.

 تمرین در ولایت پذیری مطمئنا مقدمه پذیرفتن ولایت جهانی حضرت بقیه الله الاعظم است بدون تمرین و عادت محال است ولایت امر را با معجزه پذیرفت. بدون شک با یک نگاه موضعگیری قدرت طلبان شرق و غرب را در انقلاب و رهبری بنگریم به حقانیت آن خواهیم رسید

شاخص هاى خروج دجال

نقل است که سرور مومنان علی علیه السلام روزی خطبه میخواندند و جمله سَلونی قَبلَ اَن تَفقِدونی بپرسید از من پیش از آنکه مرا از دست بدهید. این شاخص ها را بیان فرمود: خروج دجال لعین وقتی خواهد بود که مردمان نماز نگزارند، و امانت را ضایع کنند و دروغ را حلال دانند و ربا خورند و رشوه گیرند، و بنیان را مشید و محکم سازند و دین را به دنیا فروشند و سفها را عامل سازند،..

و قطع رحم کنند و تابع هوای نفس گردند و خون ها را سهل شمارند و علم ضعیف شود و ظلم فخر گردد و امرا فاجر و وزرا ظالم و عرفا خائن و قاریان فاسق باشند، و گواهی دروغ ظاهر شود و فسق و فجور علانیه کنند، و بهتان و گناه مطلقا یا شرب خمر و طغیان، نافرمانی خدا را آشکار نمایند و مصحف ها را زینت کنند و مسجدها را طلا کاری یا مطلقا زینت کنند و منارها را بلند سازند و بدان را اکرام کنند. تَشبَهُ النّساء بِالرّجال وَ الرّجالُ بِالنّساء زنان خود را شبیه مردان و مردان خود را شبیه زنان سازند. (کمال الدین باب74)

پیش از ظهور حضرت مهدی(ارواحنا فداه) پنج نشانه‌ تحقق پیدا می‌کند؛

صیحه آسمانی- خروج سفیانی- فرورفتگی در بیدا- خروج یمانی- کشته شدن نفس زکیه.

صیحه آسمانی : امام باقر(علیه السلام) می‌فرمایند: دو صدا باید قبل از ظهور شنیده شود، یک صدا از آسمان که صدای جبرئیل است و صاحب این امر را به نام او و نام پدرش معرفی می‌کند. صدای دوم، صدای شیطان است که می‌خواهد مردم را گمراه کند.

پس از صدای اول متابعت کنید اما بترسید از اینکه صدای دوم شما را به گمراهی ‌کشاند. منادی از آسمان فریاد می‌زند به اینکه حضرت مهدی(ارواحنا فداه) امیر بر مردم است و نیز منادی از آسمان می‌گوید که علی(علیه السلام) و شیعیانش رستگارند. بعد از این صدا شیطان فریاد می‌زند که فلانی و پیروانش رستگارانند.... نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که نباید این دو صدا را با ندای روز ظهور اشتباه گرفت.

خروج سفیانی: در مورد شخص سفیانی روایات بسیاری آمده و همین طور در مورد زمان خروج و کارهایی که انجام خواهد داد بسیار روایت آمده که دلیل بر حقیقت وجود سفیانی می‌باشد. اولا در مورد اینکه آیا خروج سفیانی حتمی است. می‌توانیم به حدیثی از امام باقر(علیه السلام) فرمود: السُّفیانی وَ القائِمُ فی سَنَهٍ واحِدَه: سفیانی و قائم ما(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در یک سال قیام می‌کنند.

از امام رضا(علیه السلام) در حدیثی آمده که : امر قائم امری حتمی است که از جانب خداوند و ظهور قائم جز با وجود سفیانی نخواهد بود. امام صادق(علیه السلام) درباره حتمی بودن قیام سفیانی می‌فرمایند سفیانی از نشانه‌های حتمی ظهور است و خروج او از آغاز تا انجام، پانزده ماه به طول می‌کشد (بحار الانوار).

امام باقر(علیه السلام) می‌فرمایند: سفیانی سرخ رویی سفید پوست و زاغ چشم است و هرگز خدا را پرستش نکرده و هرگز مکه و مدینه را ندیده است. عثمان بن عنبسه از فرزندان هند جگرخوار به حساب می‌آید که طبق روایات آمده او فردی قد بلند و چهار شانه سرخ رو آبله بسیار در صورت و یک چشم می‌باشد (کتاب علائم ظهور شیخ علی کورانی) از بیابانی در سوریه به نام وادی یابس خروج خواهد کرد. امام علی(علیه السلام): فرزند خورنده جگرها از وادی یابس خروج می‌کند.

جابر در کتاب الغیبه نعمانی است که از امام باقر(علیه السلام) نقل می‌کند که فرمودند: ای جابر قائم ظهور نمی‌کند تا آنکه فتنه‌ای شام را فرا گیرد و اهل شام به دنبال خلاصی از آنند. سفیانی کشت و کشتار بسیاری راه می‌اندازد و حکومت او نزدیک به 15 ماه می‌باشد که بر پنج شهر تسلط کامل می‌یابد. از برخی روایات چنین استفاده می‌شود که وی مسلمان منحرفی است که کینه حضرت امیر المومنین(علیه السلام) را به دل دارد.

چنانکه امام صادق(علیه السلام) می‌فرمایند: گویا سفیانی را می‌بینم که در میان کوفه جایگاه خود را گسترده و منادی او فریاد می‌زند هرکس سر شیعه علی بن ابی طالب را بیاورد هزار درهم خواهد گرفت. همسایه به همسایه می‌جهد و گردنش را می‌زند و هزار درهم می‌گیرد.

آگاه باشید که در آن روز حکومت شما فقط به دست زنا زادگان خواهد بود (الغیبه شیخ طوسی ص273). امام علی(علیه السلام) درباره مدت حکومت و محل مرگ او در ذیل آیه شریفه وَ لَو تَری اِذا فَزَعوا فَلا فوت می‌فرمایند: کمی پیش از قیام مهدی(ارواحنا فداه) سفیانی قیام می‌کند پس به اندازه 9 ماه حکومت کرده و لشکریان او به مدینه وارد شوند تا اینکه به بیدا می‌رسند و خداوند آنها در زمین فرو می‌برد (تاریخ غیبت کبری محمد صدر)

خروج یمانی: یمانی فردی که از یمن قیام می‌کند و از نسل زید بن علی بن الحسین(علیه السلام) می‌باشد و یمانی، سفیانی و خراسانی هر سه در یک روز حرکت خود را آغاز می‌کنند و پرچم‌های خود را می ‌افرازند.

روایاتی از ائمه اطهار(علیهم السلام) که در میان این سه پرچم لوایی هدایتگرتر غیر از پرچم یمانی نیست.                                     .
امام باقر(علیه السلام) درمورد نشانه های قیام منجی می‌فرمایند: در پیشاپیش ظهور مهدی(ارواحنا فداه) دو نشانه بزرگ دیده می‌شود : خسوف ماه در پنجم آن ماه و کسوف خورشید در پانزدهم آن ماه. از وقتی که خداوند حضرت آدم را به این دنیا فرستاده چنین واقعه‌ای رخ نداده. پس دیگر اعتباری برای منجمان باقی نخواهند ماند.

قال الصادق(علیه السلام) طُوبی لِشِیعتِنا المُتَمَسِّکینَ بحَبْلِنا فی غَیبَهِ قائِمنا، خوشا به حال شیعیان ما ! آنان که در زمان غیبت قائم ما به ریسمان ولایت ما تمسک می‌جویند.  

                    مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، ده انقلاب در یک انقلاب

 کارنامه همه ایدئولوژ‌ی‌های بشری در عصر حاضر و در طول تاریخ دارای نقاط سیاه بسیاری است. بسیاری از آنها به یک نکته صحیح توجه کردند و نکات مهمتر را نادیده گرفتند . آخرین جمع‌بندی مغرب زمین این است که تمام ایدئولوژی‌ها امتحان خود را پس داده‌اند و ما دیگر احتیاج به ایدئولوژی نداریم، هرچه در این مدت فریب خوردیم کافی است و انقلابی در ابعاد جهانی نمی‌تواند وجود خارجی داشته باشد.

اما درست در این نقطه بن‌بست و در این زمانی که افراد احساس خلاء شدید می‌کنند، یک انقلاب واقعاً کبیر از راه خواهد رسید که جهان را یک جا در خواهد نوردید. مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه) از راه خواهد رسید و دست همه بشریت را "برای متحول کردن موقعیت انسانی" خواهد فشرد.

شرق و غرب عالم خانه مهدی(عجل الله تعالی فرجه) است، اگرچه پیام او از حیث مضمون، نه شرقی و نه غربی، ولی از حیث مخاطب به هر دو پهنه توجه دارد. او مادری رومی و مسیحی داشت که در جنگی اسیر شد و خود اسلام و شرافت را برگزید. او از نظر نژاد از دو نژاد مختلف است و مساله قیام او یک تحول انسانی بشری است، نه یک مساله نژادی و عربی.

مادر او و مادر تعداد دیگری از امامان شیعه(علیهم السلام) از نظر طبقه‌ بندی‌های ظاهری اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، جزء طبقات پائین بوده‌اند و عظمت این مساله مشخص می‌شود که معیارهای غلط اجتماعی در این نهضت جهانی، دخیل نیستند. در این مجال سعی بر بیان، بعضی از شاخصه‌های انسانی جامعه مهدوی عجل الله تعالی فرجه الشریف که ایشان بنا خواهند کرد رفته است، هرچند در حد اشاره باشد.

حکومت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، حکومت دینی و جهانی است و در عین حال حکومت کلیشه‌ها نیست، بدین معنا که جهان مملو از آدمهای یکنواختی باشد که همه مثل ماشین یک جور حرف می‌زنند و یک جور عمل می‌کنند. در آن زمان، همه هم‌شکل و هم سلیقه نیستند، البته روابط انسانی بر اساس مناسبات و معیارهای الهی تنظیم می‌شود و همه حقوق و حدود را می‌شناسند ولی یکنواخت نیستند. انسانهای با فضیلت و تربیت‌شده‌ای هستند که هم، حق را می‌شناسند و هم تکلیف را و علی‌رغم تفاوت با یکدیگر، متناسب و متعادلند. اختلاف نظر در جامعه مهدوی وجود ندارد چون همه واقعیت را وجدان می‌کنند.

مفهوم اطاعت‌پذیری از امام در جامعه مهدوی عجل الله تعالی فرجه الشریف مطلقاً به معنی تعطیل کردن عقل فردی، درک و تشخیص و احساس مردم و ماشینی شدن، جامعه نیست. این اطاعت‌ در رهبری انقلاب جهانی، ضامن اجرایی حقوق و ضامن تعالی شخصیتی آحاد شهروندان آن جامعه جهانی است. همه تأکیدها در انقلاب جهانی ایشان بر "حقوق مردم" است و پرچم اصلی انقلاب، پرچم "عدالت" است .

در روایات آمده است که کار اصلی مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، رساندن مردم به حقوق مادی و معنویشان است. یعنی شعار اصلی ایشان "عدالت" است و جوامع بشری را بعد از آنکه مملو از ظلم و جور شده باشد از عدالت آکنده خواهند کرد و حقوق انسانها، احقاق می‌شود.

هدف اصلی و فلسفه نهضت تربیتی ایشان، نجات مردم، احقاق حقوق بشریت و رفع تبیعض‌های نژادی و ... است. قدرت او سرتاسر، شرق و غرب عالم را فرا خواهد گرفت و هیچ سرزمینی خارج از این حکومت قرار نمی‌گیرد.

سؤالی که این جا مطرح می‌شود این است که: آیا این فتوحات از نوع فتوحاتی است که قیصرها و فرعونها در طول تاریخ بدنبال آن بوده‌اند؟ جواب این سوال را حضرت امیر(علیه السلام) به این صورت داده‌اند که: مهدی (ارواحنا فداه) می‌آید تا تمام بردگان را در سراسر زمین آزاد کند. این فکر که برده ‌داری در دنیای امروز امری منسوخ است، صحیح نیست،

زیرا اگرچه برده‌ داری به شکل صریح و سنتی در عصر ما کمیاب است (هرچند که وجود دارد) ولی امروزه برده‌ها را با روش‌های پیچیده و مدرن می‌فروشند، اکثریت بشر، بردگانی هستند در دست برده ‌دارانی که با شیوه‌های جدید برده ‌داری می‌کنند و ملت‌ها و نسل‌ها را خرید و فروش می‌کنند. حال روشن است که چرا حضرت امیر(علیه السلام) فرمودند: مهدی (ارواحنا فداه)  برده‌ای را روی زمین نخواهد گذاشت مگر آنکه آزادش خواهد کرد. برده‌‌های اقتصادی و برده‌های سیاسی و برده‌های گوناگون.

مهدی (ارواحنا فداه) ، هیچ بدهکاری را در دنیا باقی نخواهد گذاشت مگر آنکه قرض او را ادا کند. هیچ ظلمی را باقی نخواهد گذاشت مگر آنکه از ایشان رد مظالم کند و آن ستم‌ها را جبران کند. سرنوشت و حقوق همه مردم برای ایشان مهم است.  انقلاب و اصلاح او آنقدر انسانی است که مهدی هیچ بی‌گناهی را نمی‌کشد حتی اگر در سپاه دشمن باشد. انقلاب او، انقلابی قاطع است، با هیچ ستمگری سر سازش ندارد ولی انقلابی کاملاً انسانی است و یک شورش کور که مردم را تنها یک آلت دست می‌بیند و چشمش فقط به پیروزی و قدرت خیره است، نمی‌باشد.

انسان و حتی یک انسان نیز برای او مهم است. کوچکترین ذره حق برای او مهم است. او می‌گوید هیچ کاری واجب‌تر از احقاق حق و لو کوچکترین حق برای عادی‌ترین فرد، نیست. انقلاب او در واقع انقلاب مردم است و با رهبری صالح و تمام عیار صورت می‌گیرد.

 مهدی (ارواحنا فداه) دو چهره دارد. چون دو مخاطب دارد. چهره اولی، چهره‌ای است که مهدی  (ارواحنا فداه) با توده‌های مردم با همه بشریت و با انسان‌های مظلوم و محروم دارد، او آن چنان با ایشان متواضع و مهربان است که گویی با دست خود عسل (عین لفظ روایت) در دهان محرومان جهان می‌نهد و چهره دوم که در برابر مافیای ستم جهانی بروز می‌کند؛ با آنها جز با زبان سلاح و از تیغ شمشیر سخن نخواهد گفت و حتی از آنها توبه هم نخواهد پذیرفت. زیرا دیگر دوران موعظه و توبه آنها پایان یافته، به اندازه کافی، هزاران سال از آنها خواسته شده است که توبه کنند. وقت عمل به وعده‌هایی است که همه انبیاء (علیهم السلام) قبلاً داده‌اند.

 بر طبق روایات ما در رستاخیز مهدی (ارواحنا فداه) هرچه هست، صلح و دوستی، برادری و رحمت و یگانگی است. مهدی (ارواحنا فداه) می‌جنگد، اما جنگ برای صلح، زیرا می‌داند که نمی‌شود به این جنگ‌ها پایان داد، مگر با جنگی که همه‌ این جنگها را یکسره کند، او برای صلحی توأم با عدالت می‌جنگد. شعار جامعه مهدوی، محبت است و در جامعه‌ای که مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌سازد، مردم به یکدیگر خدمت می‌کنند، بی‌آنکه نیرنگی در کار باشد.

هرجا به محض آنکه جرمی صورت گیرد، حد خدا جاری می‌شود و هیچ تبعیضی پذیرفته نخواهد بود. روش ایشان در حکومت این است که با کارگزاران حکومت اسلامی و جهانی، بسیار سخت‌گیر و با مردم، بویژه مستمندان بسیار مهربان است. با مردم، آسان، برادرانه و متواضعانه برخورد می‌کند. حق همه حق‌داران را می‌ستاند، آرمانهای همه انبیاء را تحقق می‌بخشد. حرکت او در واقع یک انقلاب نیست، بلکه چندین انقلاب در دل یک انقلاب جا گرفته است.

انقلاب مهدی (ارواحنا فداه) از همه جهات یک استثناء در تاریخ بشر است و تنها یک انقلاب سیاسی نیست، بلکه تحولی همه جانبه و عمیق در همه ابعاد مادی و معنوی زندگی بشر است، اکنون به چندین بعد این انقلاب جهانی می‌پردازیم:

 انقلاب در حقوق زن و ارتقای عقلانیت و حقوق علمی ایشان 313 تن را بر می‌گزیند که در واقع کادر اصلی انقلاب جهان و مدیران اصلی حکومت ایشان هستند. در روایت است که 50 تن از آنان زن هستند، اینان در عالی‌ترین سطوح مدیریت جهانی به فعالیت می‌پردازند. پس نقش زنان را در این انقلاب بوضوح می‌توان حس کرد. مهدی کاری خواهد کرد که زن بدون اینکه دست از عفت خود بکشد، به عزت برسد. پس 3 انقلاب بزرگ عقلانی و انقلاب حقوقی (حقوق زن و ...) و انقلاب علمی را در نهضت مهدوی مشاهده می‌کنیم.

انقلاب اقتصادی در این زمان (زمان ظهور) یک انقلاب اقتصادی و فن‌آورانه رخ می‌دهد. سراسر زمین برای او در نور دیده می‌شود، آنچه در دل زمین است و آنچه بر روی زمین است در زمان ایشان به نفع بشریت محروم به فعل می‌رسد. زمین محصول بسیاری می‌دهد و هیچ خرابه‌ای در زمین نمی‌ماند مگر آنکه در حکومت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف آباد شود، اینطور نیست که در بخشی از دنیا اقلیتی سیر و اکثریتی گرسنه و مفلوک وجود داشته باشد. در زمان او هیچ جای جهان نیست که پا بگذارد مگر آنکه سرسبز است و همه دنیا آباد است، زمین گیاهان بسیار رویاند. آب نهرها فراوان شود. در این عصر تنعم و وفور نعمت، البته با رعایت عدل و اعتدال و نه توأم با اسراف و تبذیر و ستم، فراگیر می‌شود.

انقلاب در روابط انسانی انقلاب دیگر، انقلابی است که در روابط انسانی و مناسبات بین افراد صورت می‌گیرد. روابط صمیمانه و انسانی، آنچنان پیشرفت می‌کند که اگر کسی احتیاج پیدا کند از دارایی‌های دیگری به مقدار نیاز بر می‌دارد، بطوریکه آن دیگری ناراحت نمی‌شود. در آن روز همه چیز مال همه است. توطئه دیگر معنی ندارد، همه به فکر یکدیگرند و برادری خارج از الفاظ، معنی پیدا خواهد کرد. انقلاب او اگرچه انقلاب بزرگ و خونینی است،اما هرگز بدنبال کینه‌توزی نیست؛ بلکه یکی از بزرگترین آرمانهایش کینه‌شویی است.

انقلاب بر ضد تبعیض در آن زمان یا همه با هم سیر می‌شوند و یا اگر به قدر کافی نیست، همه با هم گرسنگی می‌کشند. وقتی مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بیاید اموال را به طرز صحیح تقسیم می‌کند و بر طبق روایت، یکسان به همه بشریت. اموال را چنان تقسیم می‌کند که در همه دنیا یک گرسنه و محتاج پیدا نمی‌شود، امروزه حتی در مرفه‌ترین جوامع دنیا (علیرغم اینکه آن رفاه هم در نتیجه ظلم و فاصله‌های طبقای جهانی بوجود آمده است) در عین حال هزاران شهروند از ابتدایی‌ترین امکانات زندگی محروم هستند. در جهان امروز فاصله طبقاتی به معنای دقیق کلمه وجود دارد. اما در آن عصر، این رفاه بدون تبعیض در همه جا جریان خواهد یافت.

انقلاب اجتماعی در عین حال همه بشریت مرفه خواهند شد، روح سودپرستی و خودمحوری نیز برانداخته خواهد شد. در آن جامعه همه به هم خدمت می‌کنند. این ابعاد اجتماعی، اگرچه با شکوه هستند در عین حال واقع‌بینانه نیز هستند. البته تکامل در این حد به دست امثال بشر امروزی شدنی نیست. اما اولاً این تکامل آرمان اسلامی است و ثانیاً عملی خواهد شد.

انقلاب امنیتی بعد دیگر در نهضت جهانی مهدوی عجل الله تعالی فرجه الشریف یک انقلاب امنیتی است. برحسب روایات در دوران مهدی یک دختر جوان (که مثلاً در برابر خشونت و تهاجم، آسیب‌پذیر است) به تنهایی از گوشه‌ای به گوشه دیگر دنیا سفر می‌کند، بی‌آنکه تهدیدی علیه امنیت او وجود داشته باشد و در آن زمان مردم به تدریج واژه "ترس" را از یاد می‌برند

انقلاب عمرانی از منظر عمرانی دنیا به دست او زنده و آباد خواهد شد، صفا و شادابی بر همه جوامع بشری حکومت خواهد کرد، اما شادی از نوع شادی انسانی، شادی که نه به قیمت آزار دیگران و پایمال کردن حقوق بدست آید.

انقلاب بر ضد جهل انقلابی بزرگ در درک دین صورت می‌گیرد، شناخت دین در عصر مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اوج می‌گیرد و متحول می‌شود. براساس روایت، وقتی که حضرتش قیام کند، متأسفانه کسانی در جهان اسلام در برابر او می‌ایستند و علیه ایشان به قرآن! استدلال می‌کنند؛ اینان کسانی هستند که نه حقیقت دین را بدرستی می‌شناسند و نه خدمتی به معارف دین می‌کنند. کوچکترین سختی در راه دین نمی‌کشند، اما سود مادی از دین می‌برند. روایتی متذکر می‌شود که انقلاب علیه جهل و قشری‌گری و انقلاب علیه بدعت‌ها و شبهات هر دو به دست ایشان صورت می‌گیرد. جهل به جنگ او خواهد آمد و او دین خدا را همانگونه که نازل شده به مردم می‌آموزد و تفسیرهای غلط از دین را برخواهد انداخت.

 انقلاب فرهنگی انقلاب عظیم فرهنگی نیز در دوران مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و به دست ایشان اتفاق خواهد افتاد، طبق روایت، همه معارفی که اکنون نزد بشر است، در برابر معارفی که حضرت مهدی خواهد آورد، تنها 2 حرف از 27 حرف است، این یعنی که بشر امروز با همه پیشرفت‌هایش هنوز کم سواد محسوب می‌شود.  

انقلاب اسلامی داعیه دار مهدویت. انقلاب اسلامی از ابتدا داعیه دار آماده سازی جهانی برای ظهور آخرین منجی بوده است. گفتمان انقلاب اسلامی پس از طرح در عرصه جهانی، به وضوح امپراتوری جهانی سازی (امپریالیسم جهانی) را به تمام معنای آن به چالش کشید و به سرعت به دیگری جهان غرب (به معنای فکری و فرهنگی آن و نه صرفا غرب جغرافیایی) تبدیل شد.

انقلاب اسلامی بویژه زمانی که رسالت جهانی خود را روشن می سازد و امام راحل(رض) اعلام می دارند: این واقعیت و حقیقت را بارها اعلام نموده ایم که در صدد گسترش نفوذ اسلام در جهان و کم کردن سلطه جهانخواران بوده و هستیم.

در نگاه غرب و غرب گرایان از یک جا به جایی ساده قدرت سیاسی در گوشه ای از دنیا فراتر می رود. دعوت انقلاب اسلامی ایران از همان ابتدا تلاش برای بستر سازی برای استقرار حکومت مهدوی بود.

این مهم را به وضوح می توان از کلام و اندیشه های رهبر کبیر انقلاب به خوبی استنباط کرد. ایشان بارها و به کرات از لزوم تلاش برای تحقق فرج سخن به میان آوردند. به عنوان مثال ایشان در پیام خویش به زائرین بیت الله الحرام کمتر از یک سال از پیروزی انقلاب اسلامی صراحتا بر ماهیت جهانی حکومت اسلامی تاکید ورزیدند. در بخشی از این پیام آمده نهضت ایران مخصوص به خودش نبوده و نیست. برای اینکه اسلام اختصاص به طایفه خاصی ندارد. ما که نهضت کردیم برای جمهوری اسلامی بوده است.

نهضت برای اسلام نمی تواند محصور به یک کشور باشد و نه حتی به تمام کشورهای اسلام. در واقع باید گفت انقلاب اسلامی ایران از ابتدا رسالت خاصی برای خویش قائل بوده. این رسالت را می بایست در بسط تئوریک مفاهیم مهدویت، تشکیل حکومت ولی فقیه به عنوان شمّه ای از حکومت معصوم و تلاش برای جهانشمول کردن مفاهیم مهدوی دانست.

 طی 4 دهه گذشته انقلاب اسلامی ایران توانسته است در هر سه بخش از رسالت خویش موفقیت های چشمگیری پیدا کند. در ابتدا حکومت ولی فقیه است که این مهم امروز در ایران اسلامی تحقق پیدا کرده است و ما توانسته ایم از الطاف این حکومت بهره مند شویم ضمن آنکه هم در پیش از انقلاب و هم در مقطع فعلی کنکاش در موضوع مهدویت صورت می پذیرد .

البته باید گفت طی 41 سال گذشته آرمانشهر مهدوی به مقوله ای تئوریک تبدیل گشته و تحقیق و تفحص های بسیاری در خصوص ابعاد پیدا و پنهان حکومت حضرت صاحب عجل الله تعالی فرجه صورت گرفته است. همچنین ایران اسلامی توانسته است جهانیان را با تجریه ای تازه در دنیای مدرنیته و پست مدرنیته آشنا سازد. تجربه ای که بر خلاف تجربه غرب در آن ارتباط آسمان و زمین قطع نمی گردد ضمن آنکه زندگی دنیوی انسان به دیار نسیان سپرده نمی شود. هم اکنون تجربه تازه مردم سالاری دینی در ایران از شرق دور تا غرب آمریکای لاتین مورد حمایت افکار عمومی و علی الخصوص نخبگان است .

 مهدویت از نگاه رهبری انقلاب ایران، امتداد حرکت انبیاء و مقدمه‏ ظهور امام عصر (عجل الله تعالی فرجه ) انقلاب ما در راه آن هدفی که امام زمان(ارواحنا فداه) برای تأمین آن هدف مبعوث می‏شود و ظاهر می‏شود یک مقدمه‏ لازم و یک گام بزرگ بوده است. ما اگر این گام بزرگ را بر نمی‏ داشتیم، یقینا ظهور ولی ‏عصر (صلوات الله علیه) به عقب می‏افتاد. شما مردم ایران و شما مادران شهید داده و پدران داغدار و افرادی که در طول این مبارزه زحمت کشیدید بدانید؛ و شما ای امام بزرگوار امت بدانید (که بهتر از همه‏ ما می‏دانید) شما موجب پیشرفت حرکت انسانیت به سوی سرمنزل تاریخ و موجب تسریع در ظهور ولی‏ عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف شدید.

شما یک قدم این بار را به منزل نزدیکتر کردید. با این انقلاب که مانع را که همان دستگاه و نظام پلید ظلم در این گوشه‏ دنیا بود و سرطان بسیار خطرناک و موذی و آزار دهنده‏ای بود این را کندید و قلع و قمع کردید. جمهوری اسلامی نتیجه‏ برداشت صحیح از اعتقاد به امام زمان (صلوات الله علیه) و الگوی کوچکی برای آن حکومت عظیم جهانی است .

 انقلاب اسلامی ، از بین برنده‏ مفهوم انتظار مخرب کسانی که مغرض و یا نادان بودند، این طور به مردم یاد داده بودند که انتظار، یعنی اینکه شما از هر عمل مثبت و از هر اقدام و هر مجاهدت و هر اصلاحی دست بکشید و منتظر بمانید تا صاحب عصر و زمان خودش بیاید و اوضاع را اصلاح کند و مفاسد را برطرف نماید! انقلاب، این منطق و معنای غلط و برداشت باطل را، یا کمرنگ کرد و یا از بین برد. {تبیین حکم تاریخی حضرت امام خمینی (ره)}

 انقلاب اسلامی ، نمونه‏ کوچکی از انقلاب مهدوی همه‏ خصوصیاتی که در ظهور مهدی (ارواحنا فداه) هست در یک مقیاس کوچک در انقلاب اسلامی ملت ایران هم هست. در آنجا هم مخاطب حضرت بقیه الله همه‏ مردم عالمند؛ یعنی در آن لحظه‏ای که به خانه‏ کعبه پشت می‏دهد و تکیه می‏کند و دعوت خود را با صدای بلند فریاد می‏کند، (یا اهل العالم)

انقلاب اسلامی ما هم، از آغاز اعلام کرد که مخصوص یک ملت و یک قوم و یک کشور نیست، همچنانی که آن بزرگوار با همه‏ قدرت‏های بزرگ جهان ستیزه می‏کند و در می‏افتد، انقلاب ما هم با دست خالی و فقط با تکیه به نیروی ایمان با همه‏ قدرت‏های عظیم جهانی مقابل شد. همان طوری که ظهور حضرت مهدی هم حساب‏های مادی و معمولی را به هم می‏ریزد، انقلاب ما هم همه‏ حساب‏ها را به هم ریخت.
 همنوایی شعارهای انقلاب اسلامی با انقلاب امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف شعارهایی که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بر سر دست خواهد گرفت و عمل خواهد کرد، امروز شعارهای مردم ماست؛ شعارها یک کشور و یک دولت است. این خودش یک گام بسیار بلندی به سوی اهداف امام زمان است.                                           . . انقلاب اسلامی ، مقدمه پیدایش حکومت فراگیر مهدوی  مهدی (ارواحنا فداه) در یک زمینه‏ مساعد و مناسبی ظهور خواهد کرد نه در یک زمینه نامساعد؛ اما کسانی بودند که در آن زمان فکر می‏کردند دنیا باید پر از ظلم و جور شود تا اینکه حضرت مهدی (ارواحنا فداه) بیاید در حالی که ما می‏گفتیم چون حکومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف یک حکومت اسلامی صددرصد می‏باشد، بایستی درصدی به‌وجود بیاید تا اینکه به آن صددرصد برسیم. و لذا شما الان می‏بینید حکومت ما چند درصد حکومت اسلامی است. به همین ترتیب پیش خواهد رفت تا اینکه حکومت مهدی برسد؛ که آن حکومت صددرصد اسلامی است، آن هم نه فقط در این نقطه بلکه در همه عالم.

 انقلاب اسلامی ، ترجمان انتظار واقعی امروز با انقلاب اسلامی ما که در خط ایجاد عدالت در سطح جهان است انقلاب حضرت مهدی (ارواحنا فداه) یک گام بزرگ به هدف خود نزدیک شد. نه فقط ب‌وجود آمدن حکومت اسلامی آن عاقبت موعود را به عقب نمی‏اندازد بلکه آن را تسریع هم می‏کند و این است معنای انتظار

. انقلاب اسلامی، راهی به سوی ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف این راه گرچه کوتاه مدت نیست، اما همان راهی است که بالاخره به نجات بشریت منتهی خواهد شد. همان راهی است که ان‏شاءالله زمینه‏های ظهور مهدی موعود (ارواحنا فداه) را فراهم خواهد کرد.

دنباله مطالب

قسمت اول                    http://m5736z.blog.ir/post/zohoormonji

 

قسمت دوم                   http://m5736z.blog.ir/post/zohoormonji2

 

قسمت سوم                   http://m5736z.blog.ir/post/ZAMAN3

 

به نام خدا
مطالب جمع آوری شده در زمینه های مفاهیم قرآنی و تاریخی

از سال 1354   و    بارگذاری آن  در سال  1380 در   سایت

تاریخی فرهنگی قرآنی

و از سال 1393 به تدریج بعضی از مقالات تبدیل به کتاب شده

 و  به حول قوه الهی در  مهر سال 1399 به 40 جلد کتاب رسیده است.

نام  : محمود زارع پور متولد تهران محله قلهک شمیران 1336

کارشناسی علوم قرآن و دینی ، دبیر    و 25 سال   مدیریت    مدرسه

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">