بسم الله الرحمن الرحیم
📖 پند عارفانه
📝نظر مرحوم دولابی(ره) درباره ولایت حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام
🔹شنیده اید که خدای ده همه کاره آبادی است... همان طور که ده، کدخدا دارد و کشتی، ناخدا دارد، امت هم امیرالمومنین علیه السلام دارد.
🔸ولایت همان کشتیبان است. پیغمبر(ص) احکام آورده، اما قافله را یکی باید راه ببرد.
🔹ولایت برای رهبری امت است. خداوند چه زیبا مقدر کرده است! علی(ع) را ناخدا قرار داده است.
🔸با وجود این ناخدا، خیال همه راحت است. در جایی که علی(ع) ناخدا باشد، چه غصه ای وجود دارد؟
📕طوبای محبت، دفتر دوم، ص ۹۲ و ۹۳
📝 نظر آیت الله جوادی آملی درباره حضرت زینب (س) به عنوان کسی که بدون تعلیم، عالم شده و معلمش بلاواسطه، خداست
🔸زینب کبری (سلام الله علیها) کسی است که طبق بیان امام سجاد (علیه السلام) ظاهراً به مقام شامخ ولایت بار یافته است، برای اینکه کسی که بدون تعلیم عالم بشود، معلمش بلا واسطه خداست.
🔹کسی که بدون تفهیم، اهل فهم باشد، معلمش و مفَهِمش ذات اقدس الهی است که وجود مبارک امام سجاد به زینب کبری (سلام الله علیهما) فرمود: «أنتِ بِحَمدِ الله عالِمَةٌ غَیرُ معلَّمَةٍ فَهِمَةٌ غَیرُ مُفهَّمَةٍ».
🔸آن که در مکتب بشرهای عادی درس و فهم نیاموخت مع ذلک اهل فهم و علم شد.
🔹چنین کسی میشود ولی الله؛ آن سخنرانییاش آن حماسههایش آن صبر و بردبارییاش آن قافله سالاری اش، نشانه عظمت این بی بی (سلام الله علیها) است.
📝چه برکاتی در روزه گرفتن است که ائمه معصومین(ع) و بزرگان اهل معرفت روزه ماه رجب و شعبان را به ماه مبارک رمضان متصل می کردند؟
🔸️رسول خدا(ص) رجب و شعبان را متصل به رمضان مىکرد، یعنى سه ماه را پشت سر هم روزه میگرفت. بزرگان هم همین طور ائمه(ع) نیز همین طور.
🔹️اینها چه مسئلهاى را در این صوم دیدهاند، چه خاصیتى در این صوم دیدهاند که رجب و شعبان را به رمضان متصل میکنند؟!
🔸️آنچه را که در روایات هم نسبت به آن تأکید شده این است که گویا اصلاََ در حال صوم، بنده تقرّبش به خدا بیشتر است، اتصالش به خدا قوىتر است و آن تجرّدى که باید پیدا کند، آن تجردِ نفس که لازمه تقرّب به خداست، آن تجرّد بیشتر است.
🔹️خطورات شیطانى در حال صوم کمتر سراغ انسان مىآید، حالات شهوانى درحالت صوم کمتر براى صائم پیدا مىشود.
🔸️مجالس غیبت در ماه رمضان کمتر است، بخشش و سخا و جود براى افراد در حال صوم بیشتر است، راحتتر پول مىدهند، راحتتر انفاق مىکنند.
شب و روز نیمه شعبان، شب و روزی است که قدر و منزلت، و نور و برکت بسیار فراوانی دارد.
۱. طبق روایات فراوان شب نیمه شعبان یکی از شب های قدر است.
۲. این شب، از زمان های ویژه زیارت امام حسین (ع) است. در این شب افزون بر فرشتگان، صد هزار پیامبر او را زیارت می کنند.
۳. به احیای این شب سفارش فراوانی شده.
بر سالک است که در این شب دل از دنیا برگیرد و دیده از دیدنی های آن بپوشد و چنین پندارد که آخرین شبِ زندگی اوست و چه بسا آخرین شب دنیایت و صبح آن، صبح قیامت است که اگر چنین بیندیشد سنگینی اعمال و عبادات این شب برایش سبک خواهد شد...
📕حاج میرزا جواد ملکی تبریزی(ره)، المراقبات، ص۱۲۹
💠حقیقتِ نیمه شعبان را با معرفتافزایی، گرامی بداریم💐
✅سوالاتی که در رابطه با ظهور و انتظار فرج حضرت ولیعصر (عج) مطرح است و هر کدام از ما به عنوان یک شیعه و محبّ آن حضرت، باید جواب آنها را بدانیم و یا به دنبال جواب باشیم:🔰
🔸️۱- هموطنان مسیحی، به اهلبیت (ع) ارادت دارند و علاقه خود را با پخش شیرینی یا غذا نشان میدهند، آیا ما هم سطح معرفتمان نسبت به اهل بیت(ع) فقط باید در حد شیرینی و نذری باقی بماند؟
🔹️۲- چرا در ادبیات و ادعیه اهل بیت (ع)، در روز نیمه شعبان و در میان شادی و جشن، قرائت زیارت عاشورا تاکید شده است؟ متن زیارت عاشورا چه ارتباطی با میلاد حضرت مهدی (عج) دارد؟
🔸️۳- غیبت امام دوازدهم یعنی چه؟ چرا ایشان در پس پردهی غیبت هستند؟ فلسفه غیبت حضرت چیست؟
🔹️۴- انتظار یعنی چه؟ منتظر چه چیزی باید باشیم؟ برای چه باید منتظر باشیم؟ وظیفه یک منتظر در دوران انتظار چیست؟
🔸️۵- ظهور چه موانعی دارد و نقش ما به عنوان محبان و پیروان حضرت، برای رفع آن موانع چه میباشد؟
🔹️۶- عوامل تاخیر ظهور چیست؟ برای تعجیل در ظهور، چکار باید کرد؟ نکند ما با زبان و دعا، تعجیل در ظهور را بخواهیم ولی اعمالمان مانع ظهور و باعث تاخیر در ظهور باشد؟
🔸️۷- نشانههای دوستان و دشمنان حضرت صاحبالزمان (عج) چیست و چگونه میتوانیم یاران حقیقی آن حضرت را شناخته و حمایتشان کنیم؟
🔹️۸- ویژگیها و نشانههای یک منتظر حقیقی فرج چیست؟ آیا فقط تبریک گفتن و شیرینی دادن و مراسم جشن، کفایت میکند؟
🔸️۹- در دعای ندبه به دنبال چه هستیم و اشاره به بیش از ۳۰ صفت از مقامات ذاتی آن حضرت (مانند یَابنَ طه و یاسین) و اشاره به بیش از ۳۰ صفت از برنامهها و قیام آن حضرت (مانند اَینَ المنتظر لاقامه امت) چیست؟
🔹️۱۰- برنامههای اعلامی حضرت برای ایجاد انقلاب و حکومت عدل جهانی و مبارزه با مستکبران و منافقان و دشمنان اسلام، چیست؟
🔸️۱۱- چگونه میتوانیم با امام زمان خود، سنخیت داشته باشیم؟ تقرب به ساحت مقدس حضرت، یعنی چه؟ آیا باید به دنبال پیدا کردن وجود فیزیکی و رویت حضرت با چشم سر باشیم یا به دنبال نزدیک شدن به صفات و برنامههای حضرت و دیدن ایشان با چشم دل باشیم؟
🔹️۱۲- به چه دلیل این گفتهی انجمن حجتیه: "برای تعجیل در ظهور باید بیشتر گناه کرد!" غلط و انحرافی است؟
🔸️۱۳- چه کار کنیم تا به دام مدعیان دروغین ارتباط با امام زمان(عج) نیفتیم و فریب آنها را نخوریم؟
🔹️۱۴- نقش انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) و ولایتفقیه در دوران غیبت و انتظار چیست؟ وظیفه محبان و پیروان آن حضرت نسبت به انقلاب اسلامی و ولیفقیه زمان چه میباشد؟
🔸️۱۵- روشها و نحوه عمل مخالفین و دشمنان امام زمان(عج) برای ایجاد مانع و جلوگیری از ظهور چیست تا ما بتوانیم مخالف آنها عمل کنیم؟
🔹️۱۶- رفتارهای ضدفرهنگی علیه ظهور چیست؟ رفتارهای موثر برای آمادگی در انتظار ظهور چیست؟
🔸️۱۷- علت این همه دشمنی و تلاش جبهه کفر و نفاق در رویارویی اقتصادی، فرهنگی، نظامی، فضای مجازی، هنری و... با اسلام ناب چیست؟ منتظران ظهور برای مقابله و مبارزه با این دشمنیها، چه وظایفی بر عهده دارند؟ اصولاََ تفاوت اسلام ناب با اسلام آمریکایی و شیعه انگلیسی در چیست؟
🔹️و دهها سوال دیگر...
🔶آیت الله حاج میرزا رحیم ارباب(ره)
🔹متولد سال ۱۲۹۷ق در چرمهین از توابع لنجان اصفهان و متوفّى عید غدیر خم ۱۳۹۶ ق (۱۳۵۵ش)
🔸ایشان فقیه زاهد، ادیب کامل، حکیم عارف، جامع دانشهای نقلی و عقلی و عالم ربانی و شاگرد خاص آخوند کاشى بود و مدّت بیست سال متوالى در خدمت وى بود و انواع علوم را از محضر او آموخت.
🔹وى در فقه بسیار خوش سلیقه و داراى استقلال فکرى بود و علاوه بر دارا بودن مقام استنباط، در ریاضیات، هیأت و نجوم به تصدیق اهل فن، استاد مسلّم بود.
🔸نام بعضی از مشاهیر شاگردان معظم له عبارت است از حضرات آیات: میرزا جلالالدین همایی، میرزا محمدهاشم روضاتی، سیدمحمدحسین قهدریجانی، شیخ محمد کلباسی، سیدحسن مدرس، شیخ مرتضی شمس اردکانی و شیخ عبدالجواد جبلعاملی.
🔹اعتقاد و علاقه ارباب نسبت به امیرالمؤمنین علیهالسلام به حدى بود که این عشق و ارادت با گوشت و خون او آمیخته شده بود. همچنین ایشان آنقدر علاقه به حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا سلام الله علیها داشتند که در نمازهایشان سوره کوثر را قرائت مىفرمودند و مىگفتند: «من نمىتوانم این سوره را در نماز نخوانم چون این سوره متعلّق به وجود مقدّس حضرت زهرا سلام الله علیها است». هر وقت شخصى براى کار مهمى به او مراجعه مىکرد براى حل کار مهم او مىگفت: «تسبیحات حضرت زهرا علیهاالسلام را بخوان».
🔸حاج آقا رحیم دو سه سال آخر عمر نابینا شد. وقتى از ایشان پرسیدند پس از این همه عمر آیا ادعایى هم دارید یا نه؟ ایشان فرمودند: در مسایل علمى هیچ ادعایى ندارم. اما در مسایل شخصى خود دو ادعا دارم: یکى آنکه به عمرم غیبت نگفتم و غیبت نشنیدم و دوم آنکه در طول عمرم چشمم به نامحرم نیفتاد.
🔹در احوال شخصى ایشان نقل است که فرموده بود: برادرم با همسرش چهل سال در منزل ما بودند، در این چهل سال یک بار همسر برادرم را ندیدم.
🔸مرحوم ارباب تلاش بسیاری در تهذیب و تزکیه نفس داشت و در آداب و نوامیس شرع، محکم واستوار بود. وی مقید بود حتی مستحبی را که استحبابش قطعی و انجامش ممکن بود، ترک نکند.
🔹در محفل ارباب از هر دری سخنی میرفت، جز از مادیات و در کلام و خاطرش همه چیز میگذشت جز زخارف دنیا. به راستی سنگ و زر نزدش یکسان بود و نیازش اندک و بارَش نه بر دوش دنیا بود و نه بر گرده مردم.
🔸وقتى راز طولانى بودن عمرش را از او پرسیده بودند گفته بود: «این بدان علت است که در زندگى ابداً بدخواه کسى نبودهام مخصوصاً نسبت به خویشان و نزدیکان خود که همیشه خیرخواه آنها بوده.ام، لذا خداوند متعال طول عمر به من عنایت فرموده».
🔹مزار مطهر ایشان در تخت فولاد اصفهان میباشد.
📝چطور در نماز حضور قلب داشته باشیم؟
🔹ازعلامه طباطبایی سوال کردند که چکار کنیم که در نماز حواسمان جمع باشد؟ ایشان فرمودند: قبل از نماز مراقب زبان خودتان باشید.
🔸نماز با حضور قلب مزد است و به هر کسی نمیدهند و این هدیه را به کسی میدهند که قبلا زحمتی کشیده باشد.
🔹اگر ما آداب نماز را رعایت کنیم به راحتی میتوانیم در نماز حضور قلب داشته باشیم.
مثلاََ:
✅ هنگام وضو مستحب است که انسان رو به قبله باشد. امام خمینی(ره) در بعضی مواقع که شیر آب رو به قبله نبود، یک مشت آب بر میداشت و شیر را میبست و رو به قبله میایستاد و وضو میگرفت.
✅ مستحب است که انسان یک محلی برای نماز داشته باشد. حداقل یک جای خاص در اتاق سجاده بیندازد که وقتی وارد آن قسمت میشود بداند که میخواهد با خدا حرف بزند. و بخاطر همین است که میگویند: فرد محتضر را به محلی که در آنجا نماز میخوانده است ببرید.
✅خوب است که انسان موقع نماز خواندن معطر باشد و اذان و اقامه بگوید.
🔸کسی که به نماز اهمیت نمیدهد نباید توقع داشته باشد که نماز، او را بسازد و به بالا ببرد...
📝اعتراف کنیم که حقِّ ماه شعبان را ادا نکردیم!
اشتغالاتِ دنیایِ امروز، ما را از فرصتِ باقیماندهٔ ماه شعبان غافل نکند
🔸️سعی کنیم در مابقی ماه شعبان تدارک کنیم کوتاهیهایی که در گذشته ما بوده است. کسی نمیتواند بگوید ما حق این ماه را ادا کردیم. اگر کوتاهی کردهایم، اولین قدم در رشد، اعتراف به کوتاهی است. کسی که احساس نمیکند در بندگی خدا کوتاهی کرده، رشد نمیکند!
🔹️مرحوم صدوق از عیون اخبارالرضا(ع) نقل کردهاند که اباصلت در آخرین جمعه ماه شعبان بر امام رضا(ع) وارد شدند. حضرت فرمودند: اباصلت! اکثر شعبان گذشت، این آخرین جمعه ماه شعبان است: «فتدارک فیما بقی منه تقصیرک و علیک بالإقبال على ما یعنیک و ترک ما لا یعنیک»...
🔸️باید سعی کنیم آنچه را که به درد نمیخورد، در مابقی این ماه کنار بگذاریم. خوردنها، خوابیدنها، نگاهکردنها و اشتغالات متنوعی که دنیای امروز بر ما فراهم میکند.
🔹️البته حقیر مخالف ورزش و تفریح نیستم، اما مخالف هستم که ورزش به لهو و لعب تبدیل شود؛ یعنی اشتغالاتی بر ما بیاید که اصلاً نفهمیم در فضای ما چه میگذرد. بهسرعت فرصتها بروند و ما غفلت کنیم.»
📕آیتالله سید محمّدمهدی میرباقری، برنامه سمت خدا، جلسه ۵۱
👈نکته ای در مورد مناجات شعبانیه
🔸️مناجات شعبانیه یکی از پربارترین دعاهای مأثور ماست. در مناجات شعبانیه همه حرفهایی که دوست داریم با خدای خوبمان بگوییم و عاجزیم، به شیواترین شکل آمده است.
🔹️اگر تاکنون این مناجات نورانی را نخواندهاید، فرصت مناسبی است که این دعای شریف را بخوانید، که در مورد آن سفارشات زیادی از علمای بزرگ به ما رسیده است. فقط ۶ صفحه است.
🔹️به گفته سیّد بن طاووس، این مناجات را امام علی(ع) و فرزندانش در ماه شعبان میخواندند.
🔸️محتوای این دعا، یک دوره عرفان اسلامی است و اگر انسان مفاهیم این مناجات عظیم را در درون قلب و جان خود پیاده کند، مقامات طولانی سیر و سلوک الی الله را پیموده است.
📝اگر محاسبه و مراقبه نکنیم، فضیلتهای ماه رمضان را از دست خواهیم داد...
🔹فضایل ماه رمضان بدون مراقبه، درک نمیشود! درک فضیلتهای این ماه، محاسبه و مراقبه میخواهد و اگر کسی میخواهد در ماه رمضان ۱۰ ختم قرآن داشته باشد، باید مراقبه کند.
🔸من نمیگویم همهْ این کار را بکنند؛ ولی امام (ره) که یک کشور را اداره میکردند در ماه رمضان ملاقاتهایشان _ الا برای کارهای ضروری_ تعطیل بود.
🔹بیرون ماه رمضان گاهی روزی ۱۸ ساعت مسائل حکومتی را تدبیر می کردند ولی ماه رمضان تعطیل بود.
🔸گاهی آدم میببیند سحر شد، هیچ کاری نکرده! در شب اول، ابوحمزه نخوانده! در شب دوم هم نخوانده! شب دهم نخوانده!...
🔹روز بیست و پنجم هم نخوانده! خُب! پس کی میخواهد از ماه رمضان برخوردار شود؟!
📝رابطه روزه با نابودی نفس امّاره
🔹خوردن و آشامیدن و سایر مفطرات که مقوّى شهواتند بواسطه روزه از بین میروند.
🔸روزه شهوات را خورد و نابود میکند و بالملازمه نفس امّاره و شیطان خورد و نابود میگردد.
📝شستشو در زلال رمضان
🔹گناهان وقتی در سالهای متمادی بر روی همدیگر انباشته گردند، بسیار محکم و سفت میشوند. تا جایی که پاک کردن آن همچون یک جِرم آلوده و سفت، مشکل میشود.
🔸تصور کنید پس از هفتاد سال، جِرمِ کثیفِ غلیظِ متعفنی، روح ما را فرا بگیرد. اگر کسی باور کند که پاک کردن آلودگیها و اجرام سخت و متعفن، تا چه اندازه مشکل است، چه چیزی برای خود؛ لازمتر از نجات از آلودگی میبیند؟
📝ماه رمضان بهترین فرصت برای مبارزه با هوای نفس و علایق مادی/ لزوم ترک گناهان در ماه رمضان با توجه به دربند بودن شیاطین
🔸اگر شما نتوانید خود را اصلاح و مهذب نمایید، نفس اماره را تحت مراقبت و کنترل خود درآورید، هواهای نفسانیه را زیر پا گذاشته، علاقه و ارتباط خویش را با دنیا و مادیت قطع کنید، بعد از پایان یافتن شهر صیام مشکل است بتوانید این مسائل را به مرحله عمل درآورید.
🔹بنابراین از فرصت استفاده کنید و پیش از آنکه این فیض عظمی سپری گردد، در مقام اصلاح، تزکیه و تصفیه امور خود برآیید، خود را برای انجام وظایف ماه صیام آماده و مهیا سازید.
🔸طوری نباشد که پیش از فرا رسیدن شهر رمضان همانند ساعت، بدست شیطان کوک شده، در این یک ماه که شیاطین در زنجیرند شما بطور خودکار به معاصی و اعمال خلاف دستورات اسلام مشغول گردید.
🔹گاهی انسان عاصی و گناهکار بر اثر دوری از حق و کثرت معصیت آنچنان در تاریکی و نادانی فرو می رود که دیگر نیازی به وسوسه شیطان ندارد، خود به رنگ شیطان در می آید.
🔸صبغة الله، مقابل صبغه شیطان است و کسی که دنبال هوای نفس رفت و از شیطان متابعت کرد بتدریج به صبغه (رنگ) او درمی آید. این امور بتدریج واقع می شود.
🔹امروز یک نظر غیر صحیح، فردا یک کلمه غیبت و روز دیگر اهانتی به مسلمان و... کم کم این معاصی در قلب انباشته می گردد و قلب را سیاه کرده، انسان را از معرفة الله باز می دارد تا به آنجا می رسد که همه چیز را انکار کرده حقایق را تکذیب می نماید.
📝به خاطر موانعی که در وجود ما هست، توفیق بهرهمندی از فضیلتهای ماه رمضان را نداریم...
🔸استادِ عزیزی میفرمود که: بعضیها باید ده سال گریه کنند که خدای متعال به آنها توفیق شبزندهداری و نماز شب بدهد؛ به خاطر موانعی که در آنها هست. بالاخره این کار باید اتفاق بیفتد؛ اگر اتفاق نیفتد، انسان سرانجام از این فضیلت محروم می شود.
🔹گمان نمیکنم بدون تدبیر و تأمل و برنامهریزی و استغاثه و التجاء بشود از فضیلتهای ماه مبارک رمضان و این دورانها برخوردار شد.
🔸لذا من گمانم این است که بهخصوص کسانی که مأموریت های بزرگ دارند، اگر بخواهند توفیقات الهی داشته باشند و اگر بخواهند در این مسیر، انگیزههای نفسانی و شیطانی و اینها وارد نشود، حتماً نیاز به بهرهمندی از این اوقات و برنامهریزی برای بهرهمندی از این اوقات هست.
📝توصیه موثر شیخ نخودی اصفهانی(ره) در استجابت دعا برای تشرف به حج و ازدواج و اشتغال چه بود؟
(نقل از حجت الاسلام هاشمی نژاد)
🔹یک پیرمرد مسنّی ماه مبارک رمضان «مسجد لاله زار» می آمد خیلی آدم موفقی بود همیشه قبل از اذان توی مسجد بود. به او گفتم حاج آقا شما خیلی موفّق هستید من هر روز که مسجد می آیم می بینم شما زودتر از ما آمده اید جا بگیرید.
🔸گفت: نه آقا من هر چه دارم از نماز اول وقت دارم. بعد گفت: من در نوجوانی به مشهد رفتم.
🔹مرحوم «حاج شیخ حسنعلی نخودکی» باغچه ای در نخودک داشت به آنجا رفتم و ایشان را پیدا کردم و به ایشان گفتم: من سه حاجت مهم دارم دلم می خواهد هر سه تا را خدا توی جوانی به من بدهد. یک چیزی یادم بدهید.
🔸فرمودند: چی می خواهی؟
گفتم: یکی دلم می خواهد در جوانی به حج مشرّف شوم. چون حج در جوانی یک لذّت دیگری دارد.
فرمودند: نماز اوّل وقت به جماعت بخوان.
گفتم: دوّمین حاجتم این است که دلم می خواهد یک همسر خوب خدا به من عنایت کند.
فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان.
سوم اینکه خدا یک کسب آبرومندی به من عنایت فرماید.
فرمودند: نماز اول وقت به جماعت بخوان.
🔹این عملی را که ایشان فرمودند من شروع کردم و توی فاصله ی سه سال هم به حج مشرّف شدم، هم زن مؤمنه و صالحه خدا به من داد و هم کسب با آبرو به من عنایت کرد...
📝گناه را فقط خدای متعال باید ببخشد/ از استغفار در این ماه غفلت نشود
🔸بخشندهی گناه، فقط خداست. حتّی پیغمبر هم نمی تواند گناه را ببخشد.
🔹در قرآن می فرماید: وقتی مردم گناهی انجام دادند، ظلم به نفس کردند، اگر بیایند پیش پیغمبر از خدای متعال طلب مغفرت و طلب بخشش کنند و پیامبر هم برای آنها طلب بخشش کنی، خداوند توبهی آنها را می پذیرد.
🔸یعنی پیغمبر برای گناهکاران طلب بخشش می کند؛ خود پیغمبر نمی تواند گناه را ببخشد؛ گناه را فقط خدای متعال باید ببخشد.
🔹از استغفار در این ماه غفلت نشود؛ بخصوص در سحرها، در شبها. دعاهائی که در ماه رمضان هست، اینها را با توجه به معانیاش بخوانید.
📝روزه، تمرینی برای مخلصانه زندگی کردن
🔹️حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبۀ فدکیه فرمودند که خدا روزه را قرار داد برای ما تا یک تمرینی باشد برای اخلاص.
🔸️چون وقتی نماز میخوانی همه میبینند، ذکر که میگویی همه میبینند، اما تنها عمل خیری که خفی و پنهان است روزه داری است.
🔹️روزه تمرینی است برای اخلاص و مخلصانه زندگی کردن.
🔸️خداوند میفرماید: روزه برای من است و اجر روزه هم خود من هستم. خود خدا اجر روزه است، چرا؟ چون این عمل خالصانه است.
🔹️هر کس در این عالم با اخلاص عمل کرده است بُرده است و نام و نشان و عزت پیدا کرده.
📝بهترین عمل در ماه مبارک رمضان🌙
🔸️ماه میهمانی خداوند دارای اعمال و افعالی است که زینتبخش این ضیافت آسمانی است از جمله تلاوت قرآن، صله رحم، اطعام، افطاری دادن به دیگران و... .
🔹️اما آنچه در فرمایش راهنمایان دینی میتواند پاسخگوی بهترین این اعمال باشد به "وَرَع عَن مَحارِم الله" تعبیر شده است.
🔸️حضرت على (علیهالسلام) فرمودند: من از بین مردم برخاسته، از پیامبر سؤال کردم بهترین اعمال در این ماه چیست؟
پیامبر فرمود: بهترین عمل در این ماه پارسایى و اجتناب از محرّمات خداست. آنچه را که خدا تحریم فرموده، از آنها اجتناب کند و وارسته باشد.
📝ماه رمضان فرصتی است که نفس از عوامل مادی، خلاصی پیدا کند و یک نفسی بکشد
🔹ماه رمضان در بین ایام و ماههای سال، حکم اوقات نماز را دارد در شبانهروز.
🔸️همانطوری که ساعات نماز در شبانهروز برای این است که از اسارت ماده یک لحظهای بیرون بیائیم، در دورهی سال هم ماه رمضان فرصتی است که با این ریاضت طولانی یکماهه، نفس از عوامل مادی خلاصی پیدا کند. یک نفَسی بکشد، نورانیتی پیدا کند.
📝در انجام همه اعمال شبهای قدر کوشا باشید؛ ولی اخلاص، اولویت دارد...
🔸شبهای قدر ماه رمضان به حدی اعمال دارد که یک شب، وافی به انجام آن اعمال نیست (مگر برای کسانی که خداوند متعال برکت به عمر آنها میدهد)؛
🔹به خصوص در شبهای کوتاه تابستانی که ما با آن مواجه هستیم و انسان اگر از همه لحظاتش هم استفاده کند برای انجام آن اعمال کفایت نمیکند. البته انسان باید در انجام آن اعمال بکوشد؛ مثل قرآن سر گرفتن، خواندن هزار مرتبه سوره اناانزلناه، خواندن دعای جوشن کبیر و صغیر و دعای ابوحمزه ثمالی و دعای افتتاح، اعمال مخصوص شب های قدر... اینها کارهایی است که انسان باید به آنها مشغول باشد.
🔸ولی تلاش در اخلاص و برای خدا کار کردن شاید اولویت داشته باشد؛ ما باید تلاش کنیم که در این شبها برای خدا اخلاص داشته باشیم تا به برکات شبهای قدر راه پیدا کنیم...
در شب قدر باید از ولایت طاغوت و فروعات آن آزاد شویم...
🔹ما اسیر ولایت طاغوت هستیم و خودمان هم این کار را کردهایم. از ولایت امیرالمومنین (ع) که دوست داشتن گناه، بیرون نمیآید! از دستگاه نبی اکرم (ص) که گناه ساطع نمیشود! هرکس گناه را دوست دارد، از ولایت طاغوت لذت می برد؛ این است که بد است و عیب اصلی گناه این است.
📝توصیه حضرت امام خمینی(ره) به جوانان
🔸سعی کنید تا جوان هستید خصلتهای بد در وجودتان ریشه نداوند.
🔹زیرا با گذشت عمر این خصلتها راسخ میشود و انسان به حالی میرسد که رهایی از دست این خصلتها امکانپذیر نیست.
🔸تا جوان هستید به عبادات و خصلتهای خوب، خودتان را عادت بدهید.
📝تعریف زیبای پیامبر اکرم(ص) درباره دهههای ماه رمضان
🔹️در یکی از تعاریفی که پیامبر صلیاللهعلیهوآله دربارۀ ماه مبارک رمضان دارند تعریفی است که در اصول کافی شریف آمده است:
🔸️شَهْرُ رَمَضَانَ وَ هُوَ شَهْرٌ أَوَّلُهُ رَحْمَةٌ وَ أَوْسَطُهُ مَغْفِرَةٌ وَ آخِرُهُ الْإِجَابَةُ وَ الْعِتْقُ مِنَ النَّار.
🔹️ایشان ماه رمضان را سه دهه کردند. که قسمت اول مومن غرق در رحمت پروردگار عالم است و قسمت دوم غرق در مغفرت و آمرزش حضرت حق و قسمت سوم غرق در اجابت و همچنین آزادی از جهنم.
📝شب قدر یعنی:
یک شب که با ولیِّ خدا سالک باشی، بهتر از هزار ماه است که خودت راه بروی
🔹️درک شب قدر، غیر از بیدار بودن است؛ ممکن است آدم بیدار باشد، ابوحمزه بخواند، دعای جوشن کبیر بخواند، همهٔ کارها را بکند ولی به درک شب قدر نرسیده باشد.
🔸️درک شب قدر امر دیگری است؛ ورود به محیط ایمن الهی است.
🔹️اگر انسان توانست خودش را به ولیِّ خدا برساند، در کنار او بیش از هزار ماه جلو رفته است و اگر نرساند، هزار ماه هم که خودش بدود آن کار را نمیکند.
🔸️یک شب که با ولیِّ خدا سالک باشی و به آن وادی أیمن راه یابی، آن یک شب از هزار ماه که خودت راه بروی بهتر است.
📝علامه حسینی طهرانی(ره) در خصوص شب قدر میفرمودند:
🔸️اینکه در آیه شریفه آمده که: لیلةالقدر خیرٌ من ألف شهرٍ، یک واقعیّت است.
🔹️بدون هیچ مبالغه و اغراقی، عمل در این شب انسان را به مقدار هزار ماه جلو برده و عقبات را از سر راه سالک برمی دارد.
🔸️شب قدر از منّتهای الهی بر امّت حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه و آله و سلم است که در آن با عمل کم، سِیری سریع و رشدی عالی داشته باشند و در یک شب بتوانند راهی را که امم دیگر در مدتی زیاد طی مینمودند طی نمایند.
📝ارث روزه چیست؟
🔸️در حدیث قدسی داریم:
ارث روزه دو چیز است: کم خوردن و کم گفتن.
🔹️آخر ماه رمضان باید ببینیم چیزی از این ارث به ما رسید یا نه.
🔸️قدم اول هر سیر و سلوکی "مراقبت از زبان" است. امکان ندارد زبانمان آزاد باشد و به مقامات برسیم. مقامات همین ایمانِ درجه اولش را نخواهیم داشت چه برسد به مقامات بالا.
🔹️امام صادق علیهالسلام گاهی از اصحابشان گلایه میکرد. میفرمودند: گروهی که قبل از شما بودند، تمرین سکوت میکردند. وقتی میخواستند در زندگیشان عبودیت کنند ۱۰ سال تمرین سکوت میکردند که دروغ نگویند و غیبت نکنند.
📝شب قدر باید بتواند ما را از مزبله مادی دور کند
🔸️شب قدر معراج مؤمن است. کاری کنیم عروج کنیم و از مزبله مادی که بسیاری از انسانها در سراسر دنیا اسیر و دچار آن هستند، هرچه میتوانیم، خود را دور کنیم.
🔹️دلبستگیها، بدخلقیها، روحیات تجاوزگرانه، افزون خواهانه و فساد و فحشا و ظلم، مزبلههای روح انسانی است.
🔸️این شبها باید بتواند ما را هرچه بیشتر از اینها دور و جدا کند.
📝در شب قدر چه بخواهیم؟
🔸️در حدیث داریم که از پیامبر اکرم صل الله علیه و آله پرسیدند در شب قدر چه بخواهیم؟ ایشان فرمودند: «عافیت بخواهید.»
🔹️بیماری ضدعافیت است، داشتن فرزند ناصالح ضدعافیت است، همسایه بد ضدعافیت است، قرض و گرفتاری ضدعافیت است ، بی آبرویی ضدعافیت است، هر چیز بدی ضدعافیت است، پس در عافیت خواستن همه چیز هست.
🔸️پس بهترین دعا برای خود و دیگران در شبهای قدر طلب عافیت است.
🔹️همه دعاها را به همراه عافیت بخواهید.
🔸️این دعا را اول صبح به فارسی یا عربی بگویید:
اللهم عافنا فی جمیع الامور
خدایا در همه کارها به ما عافیت بده.
الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم
📝اهمیت شب بیست و سوم ماه رمصان
🔸️اصولاً انسان اگر در ماه رمضان کاری انجام بدهد، ثوابش بیشتر است. در حدیث داریم که اگر کسی در ماه رمضان یک آیه قرآن بخواند، ثواب یک ختم قرآن دارد. یا اینکه این دعا مستجاب است و خوابیدن عبادت است.
🔹️پس پول خرج کردن هم ثوابش چند برابر میشود؛ بنابراین یک برنامه بگذارید که همه کمک ها را شب بیست و سوم بکنید.
🔸️چون این شب به احتمال قوی شب قدر است. قرآن میگوید: شب قدر مساوی با هزار ماه است. آن وقت کار خیری را هم که آدم شب قدر انجام دهد، به اندازه هزار مرتبه ثواب دارد.
🔹️پس خوب است آن پولی که میخواهم خرج کنم، شب بیست و سوم خرج کنم.
🔸️اگر آدم میخواهد در طول سال مهمانی بدهد، بگذارد ماه رمضان مهمانی بدهد. عبادت شب قدر مساوی با عبادت هزار ماه است.
🔹️اسلام به کم و زیاد و فقیر و پولدار کار ندارد، بلکه به اخلاص کار دارد.
📝چرا در شب قدر، قرآن به سر گذاشته و به اهلبیت علیهمالسلام متوسل میشویم؟
🔸️مطلبی است که قرآن یاد داده؛ برادرهای حضرت یوسف خطایی کردند و آمدند محضر پدر و گفتند: «یا أَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا». فرمود: «سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَکُم». سحر جمعه دستهایش را بالا برد؛ کار تمام شد و خدا این گناه باعظمت را بخشید!
🔹️آنهایی که پدر و مادر دارند، [در شب قدر] خودشان را روی پای پدر و مادرشان بیندازند و بگویند یک دعایی برای ما بکنید!
🔸️از همه مهمتر، در سحر قدر به محضر امام زمان(ع) برویم. در شب قدر در خانه امام زمان(ع) برویم و بگوییم در این سحر: استغفر لنا. آقا شما پدر ما هستید! (امام به منزله پدر است؛ به تعبیر امام رضا(ع) والد شفیق است).
🔹️برویم خودمان را روی پای امام زمان(ع) بیندازیم و بگوییم ما کاری نکردهایم؛ شما دستهایت را به خاطر ما بالا ببر. آن وقت ببینید اگر امام زمان(ع) یک نفس برای همه عالم خرج کند بار همه عالم برداشته میشود.
🔸️این که میگویند قرآن را بالای سرت بگذار و ائمه(ع) را شفیع قرار بده، یعنی خدایا ما دستمان خالی است؛ این دو سرمایهای که پیغمبرت آورده که یکی اهل بیت(ع) و دیگری قرآن است، ما این دو شفیع را آوردهایم.
📝دو مطلبی که در ماه مبارک رمضان نباید از آنها غفلت کرد
🔸️از زمانهای بسیار مهم و خطیر که برای استغفار و دعا تاکید شده، ماه مبارک رمضان است. این روایت هم از وجود مقدس خاتم انبیا(صلی الله علیه و آله وسلم) و هم از وجود مبارک امیرالمومنین(علیه السلام) است:
🔹️در ماه مبارک رمضان از دو مطلب غفلت نکنید و به آن اهتمام ورزید:
۱- استغفار
۲-دعا
🔸️ماه رمضان ماه استغفار و دعا است. دعا متوجه ساختن مدعو (خدا) است به داعی (دعاکننده). انسان خدا را با عمل و کلامی متوجه خود میکند و در غایت آن و نهایت این توجه، طرح درخواست و حاجت است.
📝اولِ ماه مبارک رمضان، رحمت است؛ وسطش مغفرت است؛ آخرش اجابت است
🔸️ماه رمضان، ماه توبه و استغفار و قیام است. باید قلبها را از خیالات، خالی کرد عزیزم!
🔹️شقی و بدبخت آن است که در این ماه شریف از آمرزش پروردگار محروم است. به همان قدری که از دین طفره میروی، ضرر به کارهای دیگر خواهد خورد. اگر انحراف پیدا کند، پروردگار لذت مناجات را از او سلب میکند؛ انسان اگر با اولیاء خدا خودش را مقایسه کند، خیلی عقب است.
🔸️نبی اکرم(صلی الله علیه وآله) فرمودند: دعا بالا نمیرود تا دهانتان را معطر نکنید به صلوات بر محمد و آل محمد(ص).
🔹️من مخالفم با اینکه شما خسته بشوی! ولیکن حیف است که وقت شما صرف تلویزیون بشود. در ماه رمضان وقت را صرف بیچارگی خودم و خودت بکن. یک نماز نافله بخوان هفتاد برابر نسبت به ماههای دیگر ارزش دارد، دیگر تجارتی از این بهتر؟!
🔸️انفاق می کنی، برابر واجبات برایتان عوض است و آن وقت به همین عوضها است که یک نماز قضا هفتاد برابر ماههای دیگر ارزش دارد.
🔹️درست پرده برداری کن از عمرت، درست حسابرسی کن از نفست. کسی که محاسبه کند نفس خود را، پروردگار رشد او را الهام میفرماید.
🔸️ماه رمضان شهر صبر است؛ هرکس افطاری دهد صائمی را، مثل این که بندهای را آزاد کرده؛ ما مقدورمان نیست که افطاری دهیم. کمک خانواده کن، برو ظرف بشور. شما هم برو در آشپزخانه. حالا لازم نیست که او بفهمد. برو بشور عزیزم!
🔹️اولِ این شهر رحمت است؛ وسطش مغفرت است؛ آخرش اجابت است.
🔸️حوائج خود و رفقایتان را بخواهید. حاجت رفقایتان را جلو بیندازید. «الجار ثم الدار».
🔹️آن کارهایی که خدای نکرده به آن دل بستهای، یکی بعد از دیگری را باید رفع کنی. علاج قطعی آن دست خودت است.
📕حضـرت آیت الله حق شناس(ره)، مجله خانه خوبان، شماره۸۸، ص۴۱
📝لایق دل بستن فقط ذات مقدّس پروردگار و کسانی هستند که در حوزهی محبّت اویند
🔹دنیا را فقط ابزار بدانید. مال دنیا و امکانات آن ابزار است و لیاقت دل بستن ندارد.
🔸️لایق دل بستن فقط ذات مقدّس پروردگار و کسانی هستند که در حوزهی محبّت اویند.
🔹جوانان مسلمان در هر جای دنیا اگر این گوهر را داشته باشند، راه موفقّیت برایشان باز است. این آن چیزی است که مردی مثل امام بزرگوار را از دوران جوانی تا سن نود سالگی در صراط مستقیم الهی حفظ کرد.
📝مزد کسانی که ماه رمضان را خوب طی کردهاند، چیست؟
🔸️ضیافت خدا در ماه رمضان چه بوده است؟ در این ضیافت، خداوند متعال چه میخواستند به ما بدهند؟
🔹️رزق خدا، رزق قرآن و رزق ولایت در شب قدر بود. این دو رزق، محصولش چیست؟ یعنی قرآن و امام، طریق چه هستند؟
🔸️طریق توحیدند. پس رزق حقیقیِ ماه رمضان، توحید است که از طریق رزق قرآن و رزق ولایت به انسان میرسد.
🔹️مزد کسانی که ماه رمضان را خوب طی کردهاند یک نفحهای از نفحات توحیدی است. یک نسیمی از توحید است. این مزدِ رمضانی ما است.
📝حکمت عید فطر بعد از پایان ماه مبارک رمضان در دین مقدس اسلام
🔸در (عید) فطر به جهت آنکه در یکماه تمام، مردم دست از زیاده روى در شهوات برداشته، روزها روزه، و شب ها به قیام مشغول، و با بهره هائى بیش از سایر ایام همچون انفاق در راه خدا، و تلاوت بیشترى از کلام خدا، و چشم پوشى از محرمات و مکروهات، نفس اماره خود را تزکیه و تطهیر نموده اند، حالت روحانیت و معنویت در ایشان بالا رفته است، و سبکى و تجرد و امکان عروج به عوالم قدس براى آنها امکان بیشترى پیدا کرده است، زیرا طعام و شهوت و غضب، کلید جهنم و سلطه شیطان است...
🔹در این موقع که موقع گرفتن نتیجه و مزد است، آن روز را باید عید گرفت، و از خداوند کریم و رحیم عیدى دریافت کرد.
🔸اما عید گرفتن نه به معناى ساز و دهل زدن است، و نه به معناى شیرینى خوردن و رنگارنگ پوشیدن، و تفریح و تفرج بهیمانه کردن، بلکه به معناى یک درجه از تزکیه و تطهیر بالاتر، و یک صیقل بهتر به نفس دادن تا آماده برکات و نزول موآئد آسمانى گردد.
📝نشانه های انتظار حقیقی و وظایف منتظران صادق
🔹یکی از علامتهای آمادگی برای ظهور و دعوت از امام زمان(عج)، فراهم نمودن نظام انتظار و زمینهسازی برای قیام جهانی حضرت است که مسئولیت آن، نه فقط بر دوش حکومت جمهوری اسلامی و مسئولان و مدیران، حوزهها و دانشگاه است، بلکه بر دوش تک تک آحاد مسلمانان طرفدار اسلام ناب و و ولایت فقیه نیز هست.
🔸باید نظام انتظار صحیح و حقیقی را از مبانی و معارف اسلام ناب شناخت و استخراج کرد و به جامعه ارائه داد.
🔹همگان باید در فراهم نمودن این نظام نقش داشته باشند تا جزو منتظران به حساب آیند.
🔸دوران انتظار یعنی، فراهم کردن نظاماتی که اسلام و اهلبیت(ع) گفتند.
🔹باید این نظامات را از مبانی اسلام، قرآن و معارف اهل بیت استخراج کرد و در جامعه ترویج و تبلیغ کرد و رواج داد و خود نیز عامل باشیم تا آنگاه بگوییم و شعار دهیم و مدعی باشیم که: آقاجان! حالا خانه و زندگی شخصی، و جامعه (محل، شهر، استان، کشور و همه فضاها) را آماده کردیم. حالا بیا!
🔸در این صورت، هر کسی که در این مسیر از نظر جان و مال، زبان و آبرو، مجاهدت و تلاش، یک قدم و یک ریال و یک آجر کمک کرده باشد، او جزو منتظران حقیقی و دعوت کنندگان صادق برای ظهور حجت است...
📝جامعه مؤمنین در قبل از ظهور، به انواع مختلفِ امتحانها مبتلا میشوند
🔹️عصر ظهور، عصر تغییرات عظیمی است. عالم و آدم باید به مرحلهای از تکامل و تعالی برسند که بتوانند از نعمات ویژه آن دوران بهره ببرند؛ لذا ورود به آن نیز آمادگی خاصی را میطلبد.
🔸️آنچه از معارف اهل بیت (علیهم السلام) برمیآید این است که بدون ابتلاء نمیتوان عصر ظهور را درک کرد.
🔹️در آیهای از سوره بقره میخوانیم: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِالصَّابِرینَ» (شما را به خوف و گرسنگی و نقص اموال و امتحان به ثمرات مبتلا میکنیم، تا مشخص شود چه کسانی صابرند).
🔸️حضرت امام صادق (علیه السلام) ضمن روایتی در تفسیر این آیه فرمودهاند: این آیه و این ابتلائات برای مومنان قبل از ظهور است.
🔹️جامعه مومنین در قبل از ظهور به انواع مختلف امتحانها مبتلا میشوند تا قلوبشان برای تحمل و درک ولایت معصوم آمادگی لازم را کسب کند.
📝توصیههای مهم حاج آقا مجتبی تهرانی (ره) برای روز عرفه
🔹از غروب شبِ عرفه تا غروب روز عرفه زمان بسیار بزرگی است...
🔸محدّث قمی در مفاتیح از امام زین العابدین صلوات الله علیه نقل کرده است که روز عرفه بود و حضرت دیدند که سائلی (گدا) دارد از مردم، یعنی غیرخدا، درخواست میکند؛ حضرت به او فرمود: وای بر تو! در چنین روزی از غیرخدا تقاضا و درخواست میکنی!؟ و حال آنکه امید میرود در چنین روزی فضل الهی شامل طفلهایی شود که در رحم مادر هستند. امید است که اینها خوشبخت و سعادتمند شوند.
🔹«رُوِیَ عَنِ البَاقِرِ عَلَیهِالسَّلَامُ قَالَ إِنَّ یَوْمَ عَرَفَةَ یَوْمُ دُعَاءٍ وَ مَسْأَلَةٍ». یکی از آن مقاطعی که این اسلحه بُردش بیشتر است و در اجابت سرعت دارد، روز عرفه است. حتّی تعبیر امام باقر علیهالسلام این است که اصلاً روز عرفه، روز دعا و درخواست از خداوند است. یعنی در این مقطع زمانی بخصوص سرعت اجابت دعا بیشتر است.
🔸مسئله مهم در روز عرفه زیارت امام حسین علیهالسلام است که در حدیث آمده است خداوند قبل از آنکه به سرزمین عرفات نظر کند، به زائرین امام حسین علیهالسلام نظر میافکند و این نظر افکندن در زمانهای حساس و سرنوشتساز مانند شب قدر، عید فطر، عید قربان و عید غدیر میباشد که افضل اعمال در این زمانها زیارت امام حسین علیهالسلام است.
🔹هر لحظهای از لحظات امروز برای ما گرانبهاست؛ بخصوص برای دعا و درخواست از خداوند. این فرصت بهترین فرصت است. پس این فرصت را از دست ندهید! بخصوص از ظهر تا هنگام غروب را که در روایات وارد شده است?
📝توصیه حضرت امام خامنهای برای روز عرفه
🔸️فردا، روز عرفه است؛ روزِ دعا و ذکر و تضرع و ابتهال و راز و نیاز است؛ بخصوص شما جوانها قدر این روزهای بزرگ و این ساعات باارزش را بدانید.
🔹️همین رابطهی با خداست که سینهها و دلها را منشرح میکند؛ راه را برای انسان باز میکند؛ عزم و اخلاص به انسان میدهد؛ به کارها برکت میبخشد؛ توفیق الهی را بر سر انسان سایهگستر میکند و نتیجهی آن، پیشرفت در خط اصیل ارزشهای اسلامی است.
🔸️این روزها و این ساعات باارزش را هرگز از دست ندهید.
📝قدر روز عرفه را بدانید
🔹️روز عرفه، روز دعا و استغفار و توجه است. دعای سراسر عشق و شور و سوز در روز عرفه، که سیدالشهداء امام حسین (علیهالسّلام) در مراسم عرفات انشاء فرموده است، نشاندهندهی آن روحیهی شیدائی و عشق و شوری است که پیروان اهلبیت در یک چنین ایامی باید داشته باشند. این ایام را قدر بدانید.
📝لحظه به لحظه از ظهر عرفه تا غروب مثل اکسیر حائز اهمیت است
🔸️روز عرفه را قدر بدانید. از ظهر عرفه تا غروب عرفه ساعات مهمی است. لحظه لحظهی این ساعات مثل اکسیر، مثل کیمیا حائز اهمیت است.
🔹️این ها را با غفلت نگذرانیم. یک نمونه از اعمال، این دعای عجیب امام حسین (ع) در عرفه است که مظهر خشوع و تذلل و ذکر و مظهر ابتهال در مقابل پروردگار است.
🔸️یک نمونه دیگر دعای امام سجاد (ع) در صحیفه سجادیه است. اینها را با تامل و تفکر بخوانید؛ این توشه شما است.
📝معنای عید قربان از نگاه آیت الله سید محمدحسین حسینی طهرانی (ره)
🔸در دین مقدس اسلام روز قربان، عید است به جهت آنکه مردم به عشق لقاء و دیدار وجه الله، دست از خانه و وطن و کسب و کار و شهرت و جاه و جمیع علائق شسته، و به سوى بیت الله الحرام روان شده، و طواف و سعى و وقوف در عرفات را که خارج از حرم است، بجاى آورده سپس داخل در حرم و مشعر آمده و شب را به اذن دخولى که از حضرت او دریافت کرده است، در مزدلفه آرمیده، و سپس به منا آمده، و شیطان را هفت بار سنگ زده، و قربانى کرده، و سر تراشیده، و در این مدت پاى و سر برهنه به دنبال حبیب در جستجو و در تکاپو هستند.
🔹اینک جاى آن دارد که موقع خروج از احرام است، به شکرانه قبولى اعمال و پذیرش این اعمال سخت، و در عین حال شیرین و لذت بخش عید بگیرد، و الحمدلله بگوید، و به مراسم عید که آنهم باز ذکر خدا و تطهیر بیشترى است، مهیا گردد، نماز عید بخواند، و زبان به تقدیس و تمجید الهى بگشاید، و از جمال و جلال او بیان کند، و از محاسن و زیبائیهاى او اعلان وحدت و توحید ذات و اسماء و صفات و افعال را در عالم منتشر کند و بگوید:
🔸الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد الله اکبر على ما رزقنا من بهیمة الانعام، الحمد لله على ما ابلانا
🔹و نه تنها خود حجاج، بلکه جمیع مسلمین در سراسر عالم بدین موهبت عظمایى که نصیب برادرانشان در آن مواقف کریمه شده است، عید بگیرند، و به دنبال اعمالی که در ذی القعده و ده روز از ذی الحجه به جاى آورده اند، قربانى کنند، و نماز عید بخوانند...
📕امام شناسی، ج۹، ص۲۰۳
🌹صلی الله علیک یا امام هادی(ع)🌸
📝امتیاز زیارت جامعه کبیره (یادگار امام هادی علیه السلام) بر سایر ادعیه چیست؟
🔹در بسیارى از ادعیه همچون زیارت جامعه کبیره و دعاى ندبه روى محوریت عالَم کَوْن (عالَم هستی) بر مدار ولایت حضرات معصومین علیهم السلام تکیه شده است و توجه و تنبه قارى را به سمت و سوى آن مرکز و مدار سوق مى دهند و کیفیت ربط بین خالق و مخلوق را که همان حبل الله المتین و یا به تعبیر دیگر امام مبین مى باشد، بیان مى کنند و از این جهت نسبت به سایر ادعیه داراى امتیاز و ویژگى خود مى باشند.
📝نظر آیت الله سید محمدمهدی میرباقری درباره جریان هدایت الهی در «غدیر»
🔹آنچه در «غدیر» نازل شد، جریان هدایت الهی و سرپرست ولایت حق است. با اینکه انبیا و پیامبر(ص) آمده، اما هنوز نعمت توحید به کمال نرسیده است.
🔸وقتی باب ولایت به دست پیامبر گشوده میشود، درهای باطن توحید گشوده می شود.
🔹جریان ولایت الهی به مرتبهای از کمال رسید که: «الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُوا: امروز کافران از (شکست) دین شما ناامید شدند» (مائده:۳)
📝نظر آیت الله سیدمحمّدمهدی میرباقری درباره اینکه زیارت عاشورا جزو قُلّههای معارف اسلامی است و انسانهای بزرگ تربیت میکند
🔸زیارت عاشورا جزو قلههای معارف ماست که برکات حادثه عاشورا را توضیح میدهد.
🔹در زیارت عاشورا سیر مومنین با عاشورا به اینجا میرسد که «لَقَدْ عَظُمَتِ الرَّزِیَّة». یعنی نسبت به عظمت حادثه عاشورا درک پیدا میکنند و طبیعتاً نسبت به جبهه مقابل - که آن هم یک جبهه بزرگ تاریخی است - بصیرت پیدا میکنند و به موضعگیری میرسند: «سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَکُمْ وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَکُم» (که از لعن و برائت شروع شده تا به درگیری و صف و قتال میرسد).
🔸قدمهای بعدی در زیارت عاشورا، آن سلوک باطنی جامعه مومنین است.
🔹شما برای اینکه یک نهضت و قیام بزرگی را اداره بکنید باید آدمها را متناسب با آن بسازید. اگر بناست یک اقدام بزرگی مثل پاک کردن عالم از جبهه کفار و تحقق عدل اتفاق بیفتد، باید آدمهایی تربیت بشوند که ظرفیت و استقامت و انگیزه انجام این کار را داشته باشند.
🔸توجه به عاشورا و عظمت فعل حضرت و گستردگی کار دشمن و موضعگیری در مقابل دشمن تا صف و قتال، و بعد هم آن خصوصیاتی که در جبهه مومنین باید اتفاق بیفتد تا بتوانند در کنار امام زمان(ع) بایستند و درگیر بشوند (معیت و ثبات قدم و حیات طیبه...)، همه، ذیل واقعه عاشورا اتفاق میافتد و همه را در زیارت عاشورا میبینید.
📝 نظر آیت الله سید علی آقای قاضی(ره)درباره فتح باب و رفع حجابها با توسل به امام حسین علیه السلام
🔹توسّل به سیدالشهداء علیه السّلام جهت فتح باب سالکین إلى الله و کشف حجب تأثیرى عجیب دارد و بدون توسّل به سیّد الشّهداء علیه السّلام فتح باب نمى شود.
📕اسرار ملکوت، ج۲،ص۲۰۵
📝نظر آیت الله میرزا جوادآقا ملکی تبریزی(ره) درباره حال دوستان خدا در دهه اول محرم
🔹سزاوار است حال دوستان آل محمد(ص) در دهه اول محرم تغییر نموده و در دل و سیمای خود آثار اندوه و درد این مصیبت های بزرگ را آشکار نمایند.
🔸باید مقداری از لذایذ زندگی را که از خوردن و نوشیدن و حتی خوابیدن به دست می آید، ترک نموده و مانند کسی باشند که پدر یا فرزند خود را از دست داده است.
🔹نباید احترام ناموس بزرگ خدا و احترام پیامبر(ص) و امام(ع)، کمتر از احترام خود و نزدیکانش باشد.
🔸اگر کسی نتواند در تمام دهه محرم این کار را انجام دهد، حداقل در روز تاسوعا و عاشورا و شب یازدهم، دست از برخی لذایذ بردارد.
📕المراقبات، ص ۴۵-۵۰
📝اثر شهادت امام حسین علیه السلام از نگاه علامه مصباح یزدی
🔹حضرت امام (ره) فرمود هر چه داریم از محرم و صفر است، ایشان برای بازار گرمی و از روی تعارف و یا شوخی و مبالغه، سخن نگفته است.
🔸آیا عالمی توانسته با علم خود، میلیاردها نفر را تحت تأثیر قراردهد تا ایمان بیاورند و تا صدها سال نیز اثر آن باقی باشد؟
🔹اما یک نفر با شهادت خویش کاری کرد که هم از نظر تعداد افراد، میلیاردها انسان را تحت تأثیر قرار داده و سبب هدایت افراد زیادی شده است و هم از نظر زمانی، تا کنون ۱۴۰۰ سال است که در حال اثرگذاشتن است و الی الابد هم ادامه خواهد داشت؛ در واقع سیدالشهدا (ع) با حرکت خود در روز عاشورا، سبب چنین تأثیری در جهان شد.
📝مرحوم آیت الله حائری شیرازی(ره): عاشورا کتاب انسان شناسی است/لعن و سلام در زیارت عاشورا برای چیست؟
🔹در عاشورا هر دو طرف جبهه نماز میخواندند، هم اشقیا و هم یاران امام حسین(ع).
🔸جنگ نماز با نماز بود، جنگ روزه با روزه بود. جنگ جهاد با جهاد بود. فرقش این بود که این طرف ولایت الله بود و آن طرف ولایت طاغوت بود.
🔹کار بزرگ حضرت امام حسین(ع) این بود که از نور یاران و اهل بیتش رونمایی کرد و از ظلمت یزیدیان رونمایی کرد.
🔸لعن و سلام در زیارت عاشورا را برای این گذاشتند. لعن را برای ظلمت گذاشتند، سلام را برای نور گذاشتند.
🔹اینقدر ثواب که برای زیارت عاشورا گذاشتند، برای معرفی ولایت است. معرفی ولایت، معرفی انسان است.
🔸عاشورا کتاب انسانشناسی است. انسان، ترکیبی است از شهدای کربلا و اشقیای کربلا؛ اشقیای کربلا مظاهر جهل هستند، شهدای کربلا مظاهر عقل و نور هستند...
📝نظر آیت الله سیدمحمّدمهدی میرباقری درباره اینکه وقتی با زبان امام سجاد(ع) دعا میکنیم، حضرت ضامن این دعا هستند
🔸امام سجاد(ع) اگر می گویند این ذکر را بگویید یا این دعا را بخوانید، وقتی آدم سحر بلند میشود در مرآی امام سجاد(ع) است.
🔹وقتی با زبان امام سجاد(ع) شروع میکند به دعا کردن، حضرت ضامن این دعا هستند. خصوصاً اگر شما با توجه و توسل به امامی که اجازه داده بخوانید.
🔸پس دعایی که از معصوم نقل میشود، یکی از خاصیتهایش است که اذن معصوم، پشت سر آن است. لذا اثر این دعا با دعایی که من خودم بخوانم یا انشاء کنم کاملا متفاوت است.
📝ترجمه بخشی از نیایش امام سجاد علیهالسلام با موضوع "در پناه جستن به خدا از شرّ بدیها"
💠خدایا، پناه میبرم به تو از شورِ آزمندی، و تندی خشم، و چیرگی حسد، و کم طاقتی و ناخرسندی از روزی مقدّر، و تندخویی و زیادهروی در لذت جویی، و پا فشاری بر باطل،
و پیروی هوای نفس، و سرپیچی از راه راست، و فرو رفتن در خواب غفلت، و کوششِ بیش از نیاز، و برگزیدن باطل به جای حق، و پافشاری بر گناه، و کوچک نماییِ خطا، و بزرگ نماییِ طاعت.
💠پناه میبرم به تو از به خود نازیدنِ توانگران و خوار شمردن فقیران و بد رفتاری با زیر دستان و ناسپاسی در حقّ آن کس که به ما نیکی کرده است.
💠خدایا، به تو پناه میبرم از یاری کردن ستمگر و خوار داشتن ستمدیده و درخواستِ چیزی که حقّ ما نیست و ندانسته سخن گفتن...
💠...خدایا، بر محمد و خاندانش درود فرست و به رحمتِ خود، من و همهی مردان و زنان با ایمان را از آنچه گفته شد، در امان دار، ای مهربانترین مهربانان.
📕دعای هشتم صحیفه سجادیه
📝نظر مقام معظم رهبری درباره اربعین حسینی
▪️شروع جاذبهی مغناطیس حسینی، در روز اربعین است.
▪️جابربنعبداللَّه را از مدینه بلند میکند و به کربلا میکشد.
▪️این، همان مغناطیسی است که امروز هم با گذشت قرنهای متمادی، در دل من و شماست.
▪️کسانی که معرفت به اهلبیت دارند، عشق و شور به کربلا همیشه در دلشان زنده است. این از آن روز شروع شده است.
▪️عشق به تربت حسینی و به مرقد سرور شهیدان - سیدالشهداء - .
📝رابطه زیارت اربعین با انسان سازی و عرفان از نگاه آیت الله قرهی
🔸با اینکه زیارت حرم سیدالشهدا(ع) در اکثر برهههای تاریخی به سختی انجام میشد و جان زائران در خطر بود، اما با این وجود عاشقانه خطرات را به جان میخریدند و به پابوسی امام حسین(ع) در روز اربعین نائل میشدند.
🔹پیاده روی اربعین تماما کسب معرفت است و این راهپیمایی بزرگ جهان با خیل جمیعتی چند میلیونی، انسان ساز است.
🔸در واقع آن چه ما از عرفان می خواهیم، انسان سازی و رسیدن به مقام انسانیت است. اما پیاده روی اربعین تنها و بزرگترین راهپیمایی جهان است که انسان را به معرفت الله می رساند.
📝آداب اربعین از منظر میرزا جوادآقا ملکی تبریزی(ره)
🔹آری! از آن پس بسیاری از عاشقان اهلبیت و امام حسین(ع) و نیز برخی علما و حتی مراجع تقلید با پای پیاده به کربلا سفر کردهاند، میرزا جواد آقا ملکی تبریزی یکی از مراجع عالیقدر جهان تشیع که خود بارها با پای پیاده از عتبه علویه، رهسپار عتبه حسینی شده است، درباره مراقبه و بزرگداشت روز اربعین حسینی چنین میگوید:
🔸«به هر روی بر مراقبه کننده لازم است که بیستم صفر(اربعین) را برای خود روز حزن و ماتم قرار داده بکوشد که امام شهید را در مزار حضرتش(ع) زیارت کند، هر چند تنها یک بار در تمام عمرش باشد، چنانکه حدیث شریف، علامتهای مؤمن را پنج امر ذکر کرده است:
🔹۵۱ رکعت نماز در شبانه روز، زیارت اربعین، انگشتر در دست راست کردن، پیشانی بر خاک گذاشتن و بلند بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ گفتن در نمازها»
📕ترجمه المراقبات، کریم فیضی، ص۸۵
📝زیارتنامه اربعین، نوعی عهدنامه است
🔹اصل زیارت، حضور در محضر امام و تجدیدِعهد با امام است، چه از دور، چه از نزدیک.
🔸مفاد زیارتنامه، مفاد عهدنامه است. این عهدنامه که در زیارت اربعین هست، خیلی لطیف است. شهود امام و مقامات امام [و] بعد هم عباراتی است که ما را به رجعت امام میرساند که «امری لامرکم سِلْم ونُصرَتی لکم مُعَدة» و ما را به نصرت و یاری و انتظار میرساند. یعنی ما شهادت میدهیم که این جریان شما در ظهور ائمه و رجعت، ادامهدار میباشد.
🔹هدف ما از انتظار، این است که قلب، تسلیم باشد و دنبال رأی امام باشد و تمام یاریمان، برای امام آماده باشد.
📝چرایی اهمیت پیادهروی روز اربعین از منظر بهجت العرفا
🔹آیتالله محمدتقی بهجت(ره) درباره نقش پیادهروی روز اربعین میگوید:
🔸روایت دارد که امام زمان(عج) که ظهور فرمود، پنج ندا میکند به اهل عالم، اَلا یا اَهلَ العالَم اِنَّ جَدِی الحُسَین قَتَلُوهُ عَطشاناً، اَلا یا اَهلَ العالَم اِنَّ جَدِی الحُسَین سحقوه عدوانا،... امام زمان خودش را به واسطه امام حسین(ع) به همه عالم معرفی میکنند... بنابراین در آن زمان باید همه مردم عالم، حسین(ع) را شناخته باشند...
🔹اما الان هنوز همه مردم عالم، حسین(ع) را نمیشناسند و این تقصیر ماست، چون ما برای سیدالشهدا(ع) طوری فریاد نزدیم که همه عالم صدای ما را بشنود، پیادهروی اربعین بهترین فرصت برای معرفی حسین(ع) به عالم است.
📝ارزش یک ذکر صلوات بر محمّد و آل محمّد(ص) در برزخ
🔹ملّا محسن فیض کاشانی، در عالم رؤیا یا مکاشفه، شیخ طوسی را میبیند، به شیخ طوسی عرضه میدارد که آقا! آنجا چه خبر است؟
🔸شیخ طوسی میفرماید: آنجا چه خبر است؟ اینجا که خبری نیست، خبرها آنجاست!
🔹ملّا محسن فیض کاشانی تعجّب میکند و میگوید: آقا! خبر آن طرف است، این طرف که خبری نیست.
🔸شیخ طوسی میگوید: خیر، اتفاقاً بر عکس متوجّه شدید، خبر آنجاست و این طرف خبری نیست. هر چه این طرف هست از آنجا آمده است.
🔹فقط به تو بگویم: ای محسن! بدان، هر چه هست در دنیاست و من امروز مغموم هستم و افسوس میخورم که میتوانستم کار بیشتری انجام بدهم و انجام ندادم. اگر میدانستید که اینجا، فقط یک ذکر صلوات بر محمّد و آل محمّد(ص) چقدر ارزش دارد، آن وقت میفهمیدید، چرا در ماه مبارک رمضان، اوّلین دعا، این است: «اَللّهُمَّ اَدْخِلْ عَلی اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُور».
📝کفّاره گناهان
🔹حضرت امام رضا علیه السلام فرمودند:
هر کس نتواند با کارهای نیک گناهانش را بپوشاند، بر محمّد و آل محمّد(ص) بسیار صلوات بفرستد، زیرا که صلوات بر محمّد و آل او، گناهان را نابود میکند.
📕آثارالصادقین، ج۱۱،ص۲۴۱
📝نظر مرحوم آیت الله مشکینی درباره توقع امام زمان(عج) از ما
🔸امام زمان (عج) از ما توقع دارد با هوای نفس مخالفت کنیم.
🔹بیایید از این اسارت نفس بیرون برویم.
🔸بیایید از اسارت شیطان بیرون برویم.
🔹نکند شبانه روز بگذرد و شما یک دروغ ولو به عنوان شوخی گفته باشید. آن آدم که باید بشوید، نمیشوید. به آن مقامی که باید برسید، نمیرسید.
🔸مواظب خویشتن باشید و روحتان را ترقّی بدهید و بروید به آنجا که یک انسان کاملی باید برود.