تاریخی فرهنگی قرآنی ۲

موضوعات قرآنی ؛ دینی و آموزشی : مطالب طبقه بندی شده جهت تحقیق ؛ جزوه ؛ کتاب و .....

تاریخی فرهنگی قرآنی ۲

موضوعات قرآنی ؛ دینی و آموزشی : مطالب طبقه بندی شده جهت تحقیق ؛ جزوه ؛ کتاب و .....

مشخصات بلاگ
تاریخی فرهنگی قرآنی ۲

آشنائی با تاریخ اسلام :
عبرت آموزی (و لقد اهلکنا القرون من قبلکم .... گذشته چراغ راه آینده است)
آشنایی با علوم و موضوعات قرآنی ( هدی و رحمه للمتقین)

آخرین نظرات
  • ۴ خرداد ۰۱، ۱۷:۲۱ - خرید پیج اینستاگرام ارزان
    Great post.

امام مهدی (ارواحنا فداه) شباهت ها ی مهدی. دجال زمان. ایران داعیه دار مهدویت ۱ کتاب 9

امام مهدی . آیا ظهور اتفاق افتاده؟ استعمار و نگاه عامیانه به ظهور و آخرالزمان ۲ کتاب 9

امام زمان ارواحنا فداه منتقم چرا؟ ضرورت حکومت و تشکیل دولت . سرّ یار 3 کتاب 9

مسئولیت‌های انسان (دعای توفیق الطاعه). دعای عهد؛ انتقال محبت مهدی، امام زمان وجه الله

غیبت امام زمان چرا غیبت؟ علل سیاسی و اجتماعی. راز طول عمر

 امام زمان و انتظار فرج داشتن . جامعه منتظر وظایف منتظران .

امام زمان "عج" در قرآن کریم . منجی و ظهور (قسمت دوم) کتاب 8

امام زمان (عج) در قرآن کریم . منجی و ظهور (قسمت اول) ۱ کتاب 8

کتاب های منتشر شده 

zarepoorketab.blog.ir

بسم الله الرحمن الرحیم

مقدمه ، شامل سه بخش :

الف ، حضرت مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) و قیام جهانی

ب ، چرا در قرآن کریم نام مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) موعود صریح نیامده است؟

ج ، انتظار ظهور مهدى (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) و آمدن شخصی نجات بخش، امری جهانی در تمام ادیان و مکاتب

موضوع کتاب :

آیاتی قرآن بر اساس روایات معتبر به وجود نازنیـن حضرت امـام مهدى (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف)

ویژگیهاى شخصـى حضرت قائم (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف)

قیام و انقلاب جهانـى آن حضرت (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف)

پایان سختی ها و رسیدن راحتی و آسودگی ها

چو فرشته در آید ، دیو بیرون رود  

پایان شب سیه سپید است . روزهای سختِ مردم، نیز بگذرد

حجت های الهی و منَّت خداوند به نعمت ولایت

بخشش خلافت و وعده به شایستگان  

گستردگی دین حق    شایستگان، وارثان زمین

یاران مهدی عج، مسیح و پیراونش و نگرانی و ناامیدی استکبار و سلطه گران

با ظهور شعاع دین پیغمبر(صلی الله علیه و آله) بالا گیرد  توانایی خدا در اتفاق شگرف (ظهور) چگونگى تسخیر جهان با یاران معدود  وعده نصرت و غلبه همه جانبه

روایات و آیات از تفاسیر روایی و معرفی تفاسیر روایی تشیع و تسنن و فهرست آیات در نکته پایانی

مقدمه ی نویسنده و مولّف :

وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ  وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً  وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ (قصص 5) اراده ما بر این است که بر ستمدیدگان نعمت بخشیم و آنان را پیشوایان و وارثان روى زمین قرار دهیم

در قرآن، آیات بسیارى وجود دارد که به شهادت روایات مستند و معتبر، درباره حضرت مهدى (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و قیام جهانى او نازل گردیده است . در کتاب شریف المحجّة فى ما نزل فى القائم الحجّة (عجل الله تعالی فرجه الشریف) که توسط محدث بزرگوار، مرحوم سید هاشم بحرانى و با بهره گیرى از دهها جلد کتب تفسیر و حدیث، تألیف گردیده، مجموعاً (132) آیه از آیات کریمه قرآن ذکر شده است.

مسأله مهمّى که همیشه در طول تاریخ پر افتخار اسلام مایه امید مسلمانان و به ویژه «شیعیان» منتظر بوده است، وعده هاى تخلّف ناپذیر الهى در مورد آینده اسلام و پیروزى نهایى مومنان و مستضعفان و محرومان مى باشد. آیین مبین اسلام از همان آغاز پیدایش خود و حتّى از همان نخستین سال هاى ظهور پیامبر گرامى(صلی الله علیه و آله) پیوسته مسلمانان را به آینده اى درخشان امیدوار ساخته است. مسلمانان و به خصوص شیعیان نیز از همان روزگار بعثت رسول خدا تا به امروز بر اثر همان وعده هایى که پیامبر گرامى به وسیله آیات روحبخش و دلنواز قرآن کریم بدانها داده است، با اعتقادى عمیق و راسخ تمامى آن وعده ها را جدّى گرفته، و على رغم همه مشکلات و مصایبى که در دوران هاى مختلف تاریخ اسلام دیده اند، هرگز امید خویش را از دست نداده و همواره این اعتقاد اصیل اسلامى را نصب العین خود قرار داده اند. مسلمانان بر اساس وعده هاى صریحى که قرآن کریم بدانها داده است، عقیده دارند که طبق قانون خلقت و سنّت آفرینش، تاریخ بر مبناى سنّتهاى الهى و وعده هاى خدایى به پیش مى رود، و اگر چند روزى دنیا به نفع ستمگران و تجاوزگران و بى اعتقادان تمام شود، ولى سرانجام، حکومت مطلق جهان به دست صالحان و حقّ پرستان خواهد افتاد و .....

جهان روزى را در پیش دارد که حکومت مطلق دنیا به دست پاکان و صالحان و افراد با ایمان خواهد افتاد، و طبق روایات و نویدهاى تمام انبیاى الهى، آن عصر درخشان و روزگار طلایى که مورد انتظار بشر و همه مسلمانان و شیعیان جهان است، همان روز قیام منجى عالم بشر، و دوران پر شکوه ظهور مبارک مهدى موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) خواهد بود. در این زمینه، آیات بسیارى در قرآن وارد شده است . پیشگویی در زمان نمرودیان و فرعونیان در مورد تولد فرزندی که نابود کننده ظالمین است، بود. و دستور این مدعیان دروغین بر کشتن فرزندان پسر، تا اینکه حضرت موسی علیه السلام در دامان زنی نمونه قرآنی یعنی همسر فرعون پرورش یافته و فرعون را با آن همه قدرت و شکوه ظاهری به نابودی کشاند.

پس نمونه‏های آن را می‏توان در پیروزی حضرت موسی علیه السلام و بنی‏اسرائیل بر فرعونیان و همچنین پیروزی و حکومت حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) جستجو کرد اما نمونه کامل آن با ظهور حضرت امام مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) تحقق می‏یابد.

امام سجاد (علیه السلام) : سوگند به کسی که محمد را به حق، بشارت دهنده و بیم دهنده قرار داد، نیکان از ما اهل‏بیت و پیروان آنها به منزله موسی و پیروان او می‏باشند و دشمنان ما و پیروان آنها به منزله فرعون و پیروان او هستند. سرانجام، پیروزی از آن ماست. پیش بینی کلیه پیامبران بر آمدن نجاتبخشی از سلک انبیاء {ما در زبور داوود، پس از ذکر (تورات) نوشته ایم که سرانجام، زمین را بندگان شایسته ما میراث برند و صاحب شوند.}

آمدن عیسی مسیح علیه السلام و بشارت حضرت موسی علیه السلام سپس بشارت حضرت عیسی علیه السلام (سوره صف6 و انجیل لوقا وَ مُبَشِّرًا بِرَسُولٍ یَأْتِی مِنْ بَعْدِی اسْمُهُ أَحْمَدُ و به پیامبری که بعد از من می آید و نامش «احمد» است، مژده می دهم.)

همچنین بر وجود پیامبر عظیم الشان و خاتم انبیاء علیهم السلام و .... و بالاخره نوید پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله بر وجود ائمه علیهم السلام و خاتم آنان حضرت مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) پیغمبر فرمود: تَملَاءُ الاَرض ظُلماً و جَوراً فَیَقومُ رَجُل مِن عِترَتى فَیَملَاءُها قِسطاً وَ عَدلاً یَملِکُ سَبعاً اَو تِسعاً  زمین پر از ظلم و ستم گردد، پس مردى از عترت من قیام کند و آن را پر از عدل و داد گرداند و هفت یا نه سال سلطنت نماید.         

در کتاب حاضر سعی شده آیاتی که مستقیم به منجی و فردی صالح اشاره شده و آیاتی که به نوعی مربوط به پایان جهان و آینده ی مردم و حکومت می باشد را با توضیحات کامل از تفاسیر معتبر و روایی از معصومین علیهم السلام همراه ترجمه ی منظوم بیان نماید.

مولّف : محمود زارع پور

چرا در قرآن کریم نام مهدی موعود صریح نیامده است؟

قرآن کریم براى معرفى شخصیتهاى الهى از سه راه وارد مى شود، و در هر موردى طبق مصالحى از شیوه خاصى پیروى مى کند. گاهى معرفى با اسم گاهى معرفى با عدد، و گاهى نیز معرفى با صفت. اگر نام حضرت مهدى(عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) در قرآن نیست ولى صفات خصوصیات حکومت او در قرآن وارده شده.  اصولا قرآن در معرفى افراد، مصالح عالى را در نظر میگیرد. گاهى مصالح ایجاب میکند تنها به صفات افراد بپردازد، چنان که درباره حضرت مهدى (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) جریان از این قرار است که :

اولا: تشکیل چنین حکومتى، در مواردى صریحا و در موارد دیگر به طور اشاره در قرآن وارد شده است.  آیاتى که در سوره (توبه ، صف و فتح) از پیشگویى و از گسترش فراگیر و همه جانبه اسلام در سطح جهان است، که هنوز تحقق نپذیرفته است، لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ، اشاره به تشکیل و ظاهر شدن و پیروز شدن این حکومت است.

از این گذشته، در آیه 105 انبیاء مى فرماید: ما پس از ذکر، در زبور نوشتیم که بندگان شایسته من، وارث زمین خواهند بود. آیه نوید میدهد که صالحان، وارثان زمین خواهند بود و حکومت جهان را به دست خواهند گرفت و در تمام دوره های تاریخی انجام شده است.

ثانیا: اگر نام اصلى امام زمانعجل الله تعالی فرجه الشریف را نبرده، به خاطر مصلحتى است که براى اهل فضل و درک مخفى نمى باشد

زیرا به همان علت که نام امام على(علیه السلام) را نبرده، نام آن حضرت را نیز ذکر ننموده اگر نام این پیشوایان گرامى را مى برد، کینه هاى دیرینه (بدر و احد و حنین) بار دیگر زنده میشد، و لذا مطلب را به صورت کلى مطرح کرده: بندگان شایسته من، وارث زمین خواهند بود.

نام بردن از گذشتگان، مانند لقمان و ذى القرنین، قابل قیاس با افراد آینده نیست، درباره گذشتگان، حسدها و کینه ها تحریک نمى گردد، و افراد سودجو و شهرت طلب نمى توانند از آن سوء استفاده کنند، ولى بردن نام آیندگان چرا ؟ آیا تنها ذکر نام، دردى را دوا مى کند؟

آیا اگر نام امام زمان در قرآن برده مى شد، امکان نداشت که در طول تاریخ، شیادان و افراد شهرت طلب آنان سوء استفاده نکنند، مگر نام پیامبر خدا گرامی را در انجیل نبرده است؟ ولى گروههاى مغرض، از آن بهره بردارى ناجوانمردانه کردند.

بنابراین، مساله مهم، بیان خصوصیات دیگر آن حضرت است که افراد با معرفت و آگاه دل، با شناخت آنها، مهدى واقعى را از مدعیان دروغین مهدویت بشناسند. (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) .

در جواب افرادی که ایراد گرفته و می گویند چرا اسم معصومین در قرآن نیامده؟، بایستی گفت: مگر فریضه مهم و واجبی چون نماز، رکعاتش و چگونه اقامه ی آن و ..... در قرآن آمده است؟ و....

 

انتظار ظهور امام مهدى (عجل الله تعالی فرجه الشریف)

انتظار برخاسته از رهنمودهاى زندگى ساز اسلام عزیز است که سنّت جارى الهى در نظام خلقت پشتوانه آن است. انتظار مهدى موعود (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) ، از یک سو روح یأس و نومیدى را خنثى نموده و آینده اى روشن فرا روى انسان ترسیم مى کند و سپیده سحر ایمان و آزادى را نوید مى دهد و جشن با شکوه مرگ بیداد را یادآور مى شود؛ و از سوى دیگر انسان را به خود سازى و اصلاح خویش فرا مى خواهد. انتظار رهبرى عادلانه الهى، منتظران را به عدالت و عبودیّت خدا دعوت مى کند و نسبت به هرگونه ظلم و عصیان هشدار مى دهد. چهل حدیث انتظار، چهل پرتو نور بر زندگى شیفتگان حضرت مهدى (عجل الله تعالی فرجه الشریف) مى افکند و چهل شعله امید در قلب پاسداران عدالت بر مى افروزد و مسئولیّت بزرگ منتظران را یادآور مى شود.

قیام مهدى آل محمّد (عجل الله تعالی فرجه الشریف) از حقایق قطعى جهان است و از مسائل مورد اتّفاق دنیاى اسلام، بلکه پیروان دیگر ادیان آسمانى نیز در انتظار مُصلح آسمانى به سر مى برند. این که سالهاست می بینیم استکبار در دنیای سینما و فیلم های هالیوودی با هزینه های کلان، تلاش می کند تا ذهن کودکان و مردم جهان را با نمایش فیلم های به قولی جذاب و تخیلی منحرف سازد به همین خاطرست و می داند آینده ی جهان از آن مستضعفان و صالحان می باشد و طبق آیات قرآن وارثان زمین آن ها نخواهند بود.  و روز به روز از اتفاقات دنیا و غلبه ی امّت ستم کشیده در مقابل استکبار جهانی با آن همه پیشرفت و هزینه های نجومی شاهد هستیم.

تاریخ و داستان های قرآنی از پیامبران و ارسال نبیّ از جانب پروردگار در گذشته گویای همین واقعیت انتظار است وعده های قرآن بیشتر حول و محور امید به آمدن منجی است، تولد حضرت موسی علیه السلام و بزرگ شدن وی در قصر فرعون آن هم زمانی که کودکان پسر را به دستورش از بین می بردند ولی اراده و خواست خداوند این بود که در دامن همسر فرعون که زنی مجاهد و با تقوی بود رشد یابد و فرعون و فرعونیان را به اعماق دریا بفرستد. میلاد حضرت مسیح علیه السلام با اعجاز خداوندی هم همینطور، بشارت حضرت مسیح به آمدن پیامبری به نام احمد یعنی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) هم همینطور، و بشارت نبیّ اکرم به وجود آخرین فرزند از خاندان پاکش حضرت مهدیعجل الله تعالی فرجه الشریف هم همینطور.

مراد از مستضعفان، کسانى هستند که خود در این امر نقش نداشته و استکبار آنها را به استضعاف کشیده باشد. و اما امروزه استکبار با تولید فیلم های آخرالزمانی هالیوودی می خواهند با تهدید و خشونت در دل مردم رعب و وحشت ایجاد کنند. حتی شاهدیم که بسیاری از فیلم ها و سریال های ما هم به غلط این راه را رفته اند در حالی که دین اسلام مردم را به آرامش دعوت می کند و این مفاهیم با دین و فرهنگ ما سازگار نیستند.

سینمای هالیوود براساس انسان محوری و حذف خدا بنا شده در برخی فیلم های آخرالزمانی مثل طالع نحس و مومیایی گاه شیطان را محور قرار می دهند. اغلب این فیلم ها مبتنی بر خرافه که سینمای هالیوود را شامل می شود، در بر گرفته است.

 

آیات قرآن بر اساس روایات معتبر به وجود نازنیـن حضرت مهدىعجل الله تعالی فرجه و ویژگیهاى شخصـى، و بــا عظمت و همچنیـن قیام و انقلاب جهانـى

 سوره مهدوی

برخی مفسران و بعضی از عالمان نکته‌ سنج، سوره یوسف علیه السلام را به دلیل برخی از آیات و هم‌چنین شباهت‌های بسیار داستان حضرت یوسف علیه السلام با زندگانی امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف سوره مهدوی نامیده‌اند.

برخی از این شباهت‌ها عبارتند از:

حضرت یوسف علیه السلام غیبتی طولانی داشت، تا آن‌جا که وقتی برادرانش او را دیدند، آن حضرت را نشناختند، امام زمان نیز غیبتی طولانی دارند.

حضرت یعقوب علیه السلام، وصال حضرت یوسف علیه السلام را انتظار می‌کشید و به فرزندانش می‌فرمود: از رحمت خدا ناامید و مأیوس نباشید وَ لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ (یوسف87)، شیعیان نیز در انتظار فرا رسیدن روز ظهور به رحمت خدا امیدوارند.

حضرت یوسف علیه السلام از نظر زیبایی ظاهری در اوج بود، امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز افزون بر جمال سیرت، صورتی زیبا به‌سان آفتاب دارند. زنان مصری با دیدن جمال یوسف علیه السلام، دست خود را بریدند، اما شیعیان امام زمانعجل الله تعالی فرجه الشریف جمال آفتاب را ندیده، دل به او سپرده و از دنیا بریده‌اند. برادران یوسف ، او را دیدند و گفت‌و‌گو کردند، ولی آن حضرت را نشناختند، شیعیان گاه با حضرت گفت‌و‌گو می‌کنند و ایشان را زیارت می‌نمایند، ولی آن حضرت را نمی‌شناسند.

انتظار و امیدواری

یا بَنِیَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ یُوسُفَ وَ أَخِیهِ وَ لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِنَّهُ لا یَیْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْکافِرُونَ یوسف 87

کنون اى پسرهاى من مى روید            سوى کشور مصر راهى شوید

ز احوال یوسف هم از بنیمین           بگردید جویا در آن سرزمین

نباشید مأیوس هرگز شما                ز الطاف بى انتهاى خدا

که جز کافران نیست کس ناامید        ز لطف خدایى که جان آفرید

تحسّس جستجوى چیزى از راه حس است و به جستجو کردن در مورد خوبى‌ها. لذا شیعه با حسی خوب امیدوار است که روزی انتظار به پایان رسیده و راحتی و عدالت جای خود را به ظلم و سختی و .... خواهد داد..

امام علی علیه السلام فرمودند: إنتَظِروا الفَرَجَ و لا تَیأسُوا مِن رَوحِ اللهِ فَإنَّ أحَبَّ الاعمالِ ألَی الله عَزَّوَجَلَّ أنتظارُ الفَرَجِ انتظار مقوله ای است از اعتقاد به خدا و اعتقاد به رسالت و امامت. به همین دلیل است که انتظار افضل عبادت هاست.

امام کاظم علیه السلام : أَکْبَرُ الْکَبَائِرِ الشِّرْکُ بِاللَّهِ وَ بَعْدَهُ الْیَأْسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ بزرگترین گناهان کبیره شرک و مأیوس از دستگیری خداست.

رسیدن به لطف الهى، با تنبلى سازگار نیست. اذْهَبُوا، وَ لا تَیْأَسُوا. اولیاى خدا، هم خود مأیوس نمى‌شوند هم دیگران را از یأس باز مى‌دارند. یأس، نشانه‌ى کفر است. لا یَیْأَسُ‌ ... إِلَّا الْقَوْمُ الْکافِرُونَ‌  زیرا مأیوس شده، در درون خود مى‌گوید: قدرت خدا تمام شده است.

نیاز معنوی انسان = امام

فَلَمَّا دَخَلُواْ عَلَیْهِ قَالُواْ یَا أَیُّهَا الْعَزِیزُ مَسَّنَا وَ أَهْلَنَا الضُّرُّ وَ جِئْنَا بِبِضَاعَةٍ مُّزْجَاةٍ فَأَوْفِ لَنَا الْکَیْلَ وَ تَصَدَّقْ عَلَیْنَآ إِنَّ اللّهَ یَجْزِی الْمُتَصَدِّقِینَ (یوسف‌88)

پس اخوان به دستور و امر پدر             برفتند بر مصر بار دگر

بگشتند وارد به دربار شاه                 بدیدند یوسف در آن بارگاه

بگفتند ما با همه اهل خویش          گرفتار فقریم و هستیم ریش

متاعى حقیرست همراه ما               تو از لطف بر ما محبت نما

به ما ده تصدق از احسان خویش           کمى غله ما فزون کن ز پیش

خداوند پاداش نیکو دهد           بر آن کس که خوانى از احسان نهد

وقتى یوسف علیه السلام در مقابل برادران نامهی یعقوبعلیه السلام را خواند، بوسید و بر چشم گذاشت و گریه‌اى کرد که قطرات اشک بر لباسش نشست. برادران که هنوز یوسف را نمى‌شناختند شگفت‌زده بودند که این همه احترام به پدر ما براى چیست؟ کم‌کم برق امیدى در دل آنها روشن شد. خنده یوسف را چون دیدند، با خود گفتند نکند او یوسف باشد. - براى یعقوب، یوسف مطرح است؛ ولى براى فرزندان گندم. - امروز با حقارت مى‌گویند: مَسَّنا وَ أَهْلَنَا الضُّرُّ ما با همه اهل بیت خود به فقر و قحطی و بیچارگی گرفتار شدیم. - انسان هم به علت نیاز معنوی به امام و حجت و رهبر مثل فقیری بی چیز است. تا امام نیاید، چشم مردم به آخرت باز نخواهد شد، و هیچ چیزی سر جای خودش قرار نگرفته است؛ روابطش با دیگران ظلمانی است، در حکومتِ بدون امام، همه سرگردانند، شرح وظایفشان را نمی‌دانند.

یاری در شرایط سخت

وَ جاءَ إِخْوَةُ یُوسُفَ فَدَخَلُوا عَلَیْهِ فَعَرَفَهُمْ وَ هُمْ لَهُ مُنْکِرُونَ یوسف 58

پس اِخْوان یوسف به مصر آمدند          چو مغلوب قحطى و حرمان شدند

چهل سال از آن سال بر مى گذشت       که او را فکندند در چاه دشت

بدانست یوسف که آنها کِیَند               که ایشان برادر کسان ویند

ولى باز نشناختند آن گروه                    بود یوسف این مرد صاحب شکوه

1- در زمان قحطى اگر منطقه‌هاى دیگر از شما کمک خواستند، کمک کنید.                 . 2- در وقت نیاز و تنگدستى ساکن و راکد نباشید و حتّى از دیگر کشورها کمک بگیرید. 3- گاهى ظالم محتاج مظلوم مى‌شود. وَ جاءَ إِخْوَةُ یُوسُفَ 

4- ملاقات مردم حتّى غیر مصریان با یوسف، امرى سهل و آسان بود (سران حکومت‌ها باید برنامه‌اى اتخاذ کنند که ملاقات مردم با آنان به آسانى صورت بگیرد.)

 6- خاطرات دوران کودکى در ذهن نقش مى‌بندد و از بین نمى‌رود. (برادران در بزرگى با یوسف محشور بودند؛ ولى یوسف در کودکى آنها را دیده بود، لذا یوسف آنها را شناخت ولى آنان یوسف را نشناختند).

کوه به کوه نمی رسد، آدم به آدم می رسد (سنّت خداست که در طول تاریخ، منجی برای مردم وجود داشته و در آینده هم خواهد بود)

منَّت خداوند به نعمت ولایت

وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِینَ

اراده نمودیم، منت نهیم         قصص5        به مستضعفین پیشوائى دهیم

بگردند روى زمین جانشین                           بگردند خود وارث آن زمین

و حکومت مهدى, خواسته الهى؛ در قرآن مى خوانیم : اراده و مشیت ما بر این قرار گرفته است. حکومت جهانى مستضعفان و حمایت از مظلومان تاریخ، اراده و خواست الهى است - در حکومت خودکامه طاغوتى، نیروهاى کارآمد به ضعف کشانده مى‌شوند - آینده از آنِ مستضعفان است. - امامت، همچون بعثت، نعمت ویژه‌اى است که خداوند بر مردم منّت مى‌نهد. در مورد بعثت پیامبر مى‌فرماید: لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا در این‌جا : نَمُنَ‌ ... نَجْعَلَهُمْ این بشارتى است براى همه انسان هاى آزاده و خواهان حکومت عدل و داد و برچیده شدن بساط ظلم و جور ظالمین و مستکبرین و زورگویان عالم .

یکى از این نمونه ها حکومت بنى اسرائیل و زوال حکومت فرعونیان بود. نمونه کاملترش حکومت پیامبر خاتم و یارانش بعد از ظهور اسلام بود که سرانجام خدا به دست همین گروه دروازه قصرهاى کسرى ها و قیصرها را گشود، و آنان را از تخت قدرت به زیر آورد، و بینى مستکبران را به خاک مالید.                                      .  و نمونه گسترده تر، ظهور حکومت حق و عدالت در تمام کره زمین به وسیله مهدى ارواحنا له الفداء است. بنابراین، اگر با این آیه بر ظهور حضرت مهدى عجل الله تعالی فرجه استدلال مى کنند در حقیقت نوعى استدلال با ضابطه کلى بر مصداق و مورد است.

شکّى نیست که هرگاه اراده‌ى الهى بر تحقّق امرى تعلّق گیرد، آن مسئله قطعاً عملى خواهد شد و هیچ مانعى نمى‌تواند سدّ راه آن گردد، قرآن مى‌فرماید: إِنَّما أَمْرُهُ إِذا أَرادَ شَیْئاً أَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُونُ

چو خواهد که خلقت نماید خدا                بود امر او نافذ اندر قضا

چو فرمان دهد باش خود مى شود             که فرمان او هرکجا مى رود

در نظام جامعه و در سطح جهانى هم این سنّت و الهى نمود دارد و وعده خدا بر این است که مستضعف مؤمن و نیکوکار، مورد لطف و محبت الهى قرار گیرند و رهبران زمان و وارثان زمین شوند. سخن زیباى قرآن: اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرا براستى همراه با دشوارى، آسانى است..این سنّت الهى تنها در زندگى فردى جریان ندارد و مخصوص یک بُعد از ابعاد زندگى فرهنگى، اقتصادى، درمانى و خانوادگى انسان نیست. خداوند در نظام آفرینش نوش و نیش را درهم آمیخته و رنج و راحت را توأم کرده و غم و شادى را همسایه قرار داده است. همیشه در کنار تنگناها، گشایشى وجود دارد و پس از شدّتها دوران رهائى و نجات فرا مى رسد و بر اثر صبر، نوبت ظفر آید. آنان [مستضعفان] خاندان محمّدند.

خدا، پس از سختى و مشقّتِ آنان، مهدی‌شان را مى فرستد، پس او آنان را عزیز مى گرداند و دشمنشان را ذلیل سازد (بحارالأنوار ج ۷۸ ص۳۸۰)

با این‌که همه نعمت‌ها از جانب خداست و بندگان در هر نعمتى رهین منّت او هستند، لیکن او در خصوص چند نعمت، تعبیر به منّت فرموده که طبعاً از اهمیّت بالاى آنها حکایت دارد، از جمله:

نعمت اسلام.

کَذلِکَ کُنْتُمْ مِنْ قَبْلُ فَمَنَّ اللَّهُ عَلَیْکُمْ     

نعمت نبوّت. لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ إِذْ بَعَثَ فِیهِمْ رَسُولًا       

نعمت هدایت. بَلِ اللَّهُ یَمُنُّ عَلَیْکُمْ أَنْ هَداکُمْ         

نعمت حاکمیّت مؤمنان. وَ نُرِیدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ‌ ...       .

 در روایات بسیار، حضرت مهدى عجل الله تعالی فرجه و حکومت آن بزرگوار در آخرالزمان مصداق اتمّ این آیه معرّفى شده است.

مسئله حاکمیّت مستضعفان بر زمین، با عبارات و بیان‌هاى مختلفى در قرآن آمده است:

الف: «وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الْأَرْضِ» خداوند به کسانى که ایمان آورده و کار شایسته انجام داده‌اند، وعده‌ى خلافت در زمین‌ را داده است.

ب: وَ لَقَدْ أَهْلَکْنَا الْقُرُونَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَمَّا ظَلَمُوا ... ثُمَّ جَعَلْناکُمْ خَلائِفَ فِی الْأَرْضِ‌ بعد از آنکه اقوام ستمگر پیشین را هلاک کردیم ... شما را جانشینان زمین قرار دادیم.

ج: «أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُونَ» بندگان صالح، وارث زمین مى‌شوند.

د: «وَ أَوْرَثْنَا الْقَوْمَ الَّذِینَ کانُوا یُسْتَضْعَفُونَ مَشارِقَ الْأَرْضِ وَ مَغارِبَهَا» ما مستضعفان را وارث شرق و غرب زمین گرداندیم.

ه: «لَنُهْلِکَنَّ الظَّالِمِینَ. وَ لَنُسْکِنَنَّکُمُ الْأَرْضَ مِنْ بَعْدِهِمْ» ما ستمگران را نابود و بعد از آن شما را ساکن زمین مى‌گردانیم.

حجت های الهی

یَوْمَ نَدْعُوا کُلَّ أُناسٍ بِإِمامِهِمْ فَمَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمِینِهِ فَأُولئِکَ یَقْرَؤُنَ کِتابَهُمْ وَ لا یُظْلَمُونَ فَتِیلًا اسراء۷۱ روزى که هر گروهى از مردم را با پیشوایشان فرامى‌خوانیم،

به یاد آر روزى که آید فرا           که هر امتى را بیاید ندا

بیایید نزدیک پروردگار               همه پیشوایانتان در کنار

به هرکس که در روز محشر بجاست      دهندش اگر نامه بر دست راست

بگویند خوان نامه را بیش و کم               که بر کس نگردد در آنجا ستم

زمین هیچ‌گاه از حجت الهی خالی نبوده است. همه مردم در هر عصر و زمانی با حجتی از حجت‌های الهی سر و کار داشته‌اند و همچنین در روز قیامت هم هر امت و گروهی به دنبال امامی که آن را پذیرفته است خواهد رفت، این حقیقتی است که قرآن کریم به ما ‌آموخته است

قرآن از دو گونه پیشوا نام برده است: یکى امام نور و هدایت، أَئِمَّةً یَهْدُونَ بِأَمْرِنا دیگرى امام نار و ضلالت، أَئِمَّةً یَدْعُونَ إِلَى النَّارِ که گروه دوّم، با زور و تهدید و تطمیع و تحقیر، مردم را به اطاعت خود وامى‌دارند.

امام صادقعلیه السلام: در قیامت، هر گروهى با امامشان محشور مى‌شوند، خورشید پرستان با خورشید و ماه پرستان با ماه. و ... امامت و ولایت، در متن زندگى مطرح است، نه آنکه صرفاً موضوعى اعتقادى و در حاشیه‌ى زندگى باشد. رهبر، زمینه‌ساز سعادت یا شقاوت مردم مى‌باشد.

نَدْعُوا کُلَّ أُناسٍ بِإِمامِهِمْ آثار مسأله انتخاب رهبرى و اطاعت از او، تا دامنه‌ى قیامت ادامه دارد. پس انتخاب ما و آمال و آرزوهای باطل ما تا قیامت همراه خواهند بود و شاهد هستند.- تقسیم‌بندى مردم در قیامت، براساس رهبرانشان خواهد بود.  - انسان، ناگزیر الگو و رهبرى را براى خود انتخاب مى‌کند. - مسلمان نباید در مسائل رهبرى، منزوى و بى‌تفاوت باشد. زیرا در قیامت به همراه او محشور مى‌شود.   - قیامت، نه تنها دادگاه افراد، بلکه محکمه‌ى بزرگ امّت‌ها و ملّت‌ها و احزاب و مکتب‌ها و حکومت‌ها نیز هست.

آرمان سبز مهدویت نگاه به مسئله آخر الزمان تقریبا در تمامی ادیان ابراهیمی و حتی آیین هایی همچون بودیسم وجود دارد.  اینکه سرانجام جهان به کدام سمت و سو خواهد رفت و نقطه فرجام انسان به کجا می رسد دغدغه ای است که در تمام ادیان وجود دارد. مهدویت که از اساسی ترین نظریه های شیعه است دقیقا در برابر حکومت جهانی لبیرال دموکراسی قرار می‌گیرد. زیرا در لیبرالیسم اساس بر من خودبنیادگر، فردگرایی ‌و لذت‌گرایی است و به عبارت بهتر تفکرات اومانیستی تمامی ساحت های سیاسی اجتماعی را تکوین می‌بخشد.

  از نظر قرآن انسان موجودی است برگزیده از طرف‏ خداوند، خلیفه و جانشین او در زمین، جز در بارگاه الهی و جز با یاد او آرام نمی‏گیرد، ظرفیت علمی و عملی‏اش نامحدود، از شرافت و کرامتی ذاتی برخوردار، احیاناً انگیزه‏ هایش هیچ‏گونه رنگ مادی و طبیعی ندارد، حق بهره‏ گیری مشروع از نعمتهای خدا به او داده شده است ولی در برابر خدای خودش وظیفه‏ دار است (مجموعه ‏آثار مطهری ج‏2، ص 268)

  شایستگان، وارثان زمین

 وَ لَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ انبیاء 105

خود از بعد تورات، اندر زبور                 بدادست وعده خداى غفور

که شایسته مردان داراى دین                تصرف نمایند ملک زمین

امام صادق(علیه السلام) : تمام کتب آسمانى، ذکر خداست، و بندگان شایسته خدا که وارثان زمین هستند، حضرت قائم(عجل الله تعال فرجه) و یاران او مى باشند (تفسیرعلى بن ابراهیم ج2) یکى از این نمونه ها حکومت بنى اسرائیل و زوال حکومت فرعونیان بود یعنی در تمام دوره ها پیامبران نجاتبخش مردم مظلوم از دست نمرود و فرعونیان بودند. و بعد از پیامبر (صلی الله علیه و آله) وارثان زمین، امامان معصوم تا حضرت حجت (عجل الله تعال فرجه)... در پنج جای زبور ، وعده الهی در مورد حکومت صالحان آمده است .        حضرت داود از پیامبران بزرگ بنی اسرائیل بود که حکومت تشکیل داد و نمونه‌ ای از حکومت صالحان را در محدوده سرزمین شام به نمایش گذاشت.

براساس روایات معتبر، در آخرالزمان، به دست حضرت مهدی (عجل الله تعال فرجه) که از نسل رسول خداست. حکومتی برپا می شود که عدل و داد را بر جهان حاکم می کند و طومار ظالمان را در هم می پیچد.

زبور در لغت عرب به معناى هر نوع نوشته و کتاب است.  این کتاب بعد از تورات نازل شده و مراد از ذکر در این آیه نیز همان تورات است، وَ لَقَدْ آتَیْنا مُوسى‌ وَ هارُونَ الْفُرْقانَ وَ ضِیاءً وَ ذِکْراً لِلْمُتَّقِینَ

بعضى مفسران گفته‌اند که منظور از زبور در این آیه، تمام کتب آسمانى و مراد از ذکر، قرآن‌مجید است. ما علاوه بر قرآن، در تمام کتب آسمانى نوشتیم که وارثان زمین هر آینه بندگان صالح من خواهند بود

از امام صادق علیه السلام درباره‌ى زبور و ذکر سؤال شد، حضرت فرمودند:

ذکر در نزد خداست و زبور کتاب نازل شده بر داود است و همه‌ى کتاب‌هاى نازل شده در نزد اهل علم است و آنان ما (اهل‌بیت) هستیم. در پنج مورد از زبور مزامیر حضرت داود که امروزه جزء کتب عهد قدیم بشمار مى‌رود، شبیه این تعابیر آمده که: مردان صالح، وارث زمین خواهند شد. در روایات متعدّد آمده که آن بندگان صالحى که وارث زمین خواهند شد، یاران حضرت مهدى (عجل الله تعال فرجه) هستند.       در بعضى روایات مى‌خوانیم که اهل‌بیت پیامبر اسلام علیهم السلام وارثان زمین خواهند شد و افراد بد دوباره زنده خواهند شد. و از آنها انتقام گرفته می شود.

1- سنّت الهى آن است که بندگان صالح، حاکم و وارث جهان باشند. کَتَبْنا 

2- پیشگوئى‌هاى قرآن قطعى است. لَقَدْ کَتَبْنا فِی الزَّبُورِ ...                        

3- قرآن، از آینده‌ى تاریخ خبر مى‌دهد. یَرِثُها ...      

4- آینده از آن صالحان است. «یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُونَ

5- دین از سیاست جدا

6- عبادت تنها کافى نیست، صلاحیّت و عمل صالح نیز لازم است.

7- وراثت زمین و حکومت بر جهان دو شرط دارد، بندگى خداوند و انجام اعمال صالح «عِبادِیَ الصَّالِحُونَ»

صالحان وارثان حکومت و زمین

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نظام مقدس جمهوری اسلامی آرمان مهدویت و انتظار به صورت جدی‌تری فعال شد و بسیاری از نهادها و سازمان ها نیز هدف خود را در مقدمه چینی برای ظهور منجی بشریت قرار دادند.

به تعبیری جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد تا زمینه و مقدمه فرج را آماده‌سازی کند و در سخنان امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی نمود یافت.

رهبر معظم انقلاب نیز در این خصوص می فرمایند: انقلاب ما در راه آن هدفی که امام زمان برای تأمین آن هدف مبعوث می‏شود و ظاهر می‏شود یک مقدمه‏ لازم و یک گام بزرگ بوده. ما اگر این گام بزرگ را برنمی ‏داشتیم،

یقینا ظهور ولی‏عصر(عجل الله تعال فرجه) به عقب می‏ افتاد. شما مردم ایران و شما مادران شهید داده و پدران داغدار و افرادی که در طول این مبارزه زحمت کشیدید بدانید؛ و شما ای امام بزرگوار امت بدانید (که بهتر از همه‏ ما می‏دانید) شما موجب پیشرفت حرکت انسانیت به سوی سرمنزل تاریخ و موجب تسریع در ظهور ولی‏عصر (عجل الله تعال فرجه) شدید.

شما یک قدم این بار را به منزل نزدیکتر کردید. با این انقلاب که مانع را که همان دستگاه و نظام پلید ظلم در این گوشه‏ دنیا بود و سرطان بسیار خطرناک و موذی و آزاردهنده‏ای بود این را کندید و قلع و قمع کردید.

 

  خدا کامل کننده نور در مقابل فتنه کافران

 یُرِیدُونَ أَن یُطْفِؤُواْ نُورَ اللّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَ یَأْبَى اللّهُ إِلاَّ أَن یُتِمَّ نُورَهُ وَ لَوْ کَرِهَ الْکَافِرُونَ

فرستاد پیغمبرش را خدا       توبه32     هدایت بدو داد و دینى سزا

به او دین حق داد و پیغمبرى               که بر کل ادیان دهد برترى

اگرچند از این عمل مشرکان                 کراهت بورزند از عمق جان

روایتی از امام صادق علیه السلام به تلاش فرعون برای از بین بردن حضرت موسی (ع) و بنی امیه و بنی عباس برای از بین بردن نسل اهل بیت (علیهم السلام) اشاره نموده و شباهت حضرت مهدیعجل الله تعالی فرحه به حضرت موسی را در ولادت بیان کرده‌اند.

   برخی دیگر از مفسران از امام کاظم علیه السلام نقل کرده‌اند که این آیه را به حاکمیت دین حق بر تمام ادیان در وقت قیام حضرت مهدی عج مطرح نموده‌اند. مى‌خواهند نور خدا را خاموش سازند، ولى خداوند کامل کننده نورش می باشد (وَ اللهُ مُتِمُّ نورِهِ)

تمامی اقداماتی را که کافران از صدر اسلام تا کنون برای نابودی دین اسلام انجام داده اند، از شکنجه نو مسلمانان گرفته تا محاصره اقتصادی و اجتماعی، تحمیل جنگ، توطئه های منافقان، ایجاد اختلاف میان مسلمانان، تهاجم فرهنگی و اشاعه فحشاء و گناه میان مسلمانان و از همه مهمتر تخریب و دروغ پراکنیهایی که توسط دهانهای آلوده و از طریق رسانه های فراگیر علیه اسلام در سطح جهان انجام میشود همه و همه مصادیقی از این پف کردن کفارست.

 

   گستردگی دین حق

  هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَ دِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَ لَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ توبه33 صف ٩.       ... کُلِّهِ وَ کَفَى بِاللَّهِ شَهِیدًا فتح ٢٨  

فرستاد پیغمبرش را خدا          توبه33       هدایت بدو داد و دینى سزا

به او دین حق داد و پیغمبرى                    که بر کل ادیان دهد برترى

اگرچند از این عمل مشرکان                       کراهت بورزند از عمق جان

خدا آن خدائیست کاندر وجود   فتح28       رسولى به اهل جهان رو نمود

به قرآن برحق که دین خداست                   که سازد هدایت به آیین راست

که او را کند غالب و سرفراز                       به هرگونه ادیان که بودند باز

به تصدیق این گفته و ادعا                        شهادت کفایت کند از خدا

بلى اوست پیغمبرى داده است      صف9    خداى تو پیکى فرستاده است

که تا مردمان را به آیین راست                   هدایت نماید که راهى سزاست

که پیروز گردد بدون گمان                            بر ادیان دیگر بدور زمان

اگرچند بر مشرکان هیچگاه                       نیاید خوشایند این نیک راه

امام صادق(علیه السلام) : پیروزی حق یعنی ظهور امام زمان(عجل الله) که بر همه مکاتب و احزاب پیروز شود و زمین را پر از عدالت کند. آیه، غلبه‌ى ظاهرى و وعده‌ى حاکمیّت اسلام بر جهان را بیان مى‌کند. به خدا سوگند! هنوز تأویل این آیه نازل نشده و تا زمان قیام قائم(عجل الله تعال فرجه) نیز نازل نخواهد شد. پس زمانى که قائم(عجل الله) بپا خیزد، هیچ کافر و مشرکى نمى ماند مگر آنکه خروج او را ناخوشاینداست (کمالُ الدّینِ و تَمامُ النِعمَة) قیـــام مهدى موعود(عجل الله تعال فرجه) آخریـن حلقه از مجموع حلقات مبارزات حق و باطل است که از آغاز جهان بر پا بوده. مهدى موعود تحقق بخـش ایده آل همه انبیـا و اولیـا و مـردان مبارز راه حقست استادمطهرى

شمیم ظهور از سال 42 به تدریج گفتمان مهدویت و منجی طلبی بار دیگر در امت اسلام ترویج شد و گفتار ها و کردارهای امام‌ خمینی(ره) نوید تشکیل یک حکومت که هدف آن تلاش برای نزدیکی ظهور است را به جهانیان و ادیان دیگر و علی الخصوص امت اسلامی داد.

از طرفی گرایش روز افزون اسلام در جهان که برای استکبار نگران کننده شده روز به روز رو به فزونی است لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ

پیروان اسلام در سطح جهان روز به روز در حال افزایش است و انشاء الله با ظهور حضرت این وعده الهی اتفاق خواهد افتاد.

آیا این پیروزی اسلام که در این آیه بدان اشاره شده منطقه‏ای و محدود است یاخیر؟ از آن جایی که هیچ قیدی در آیه وجود ندارد تا دلیل برمحدودیت این پیروزی باشد پس بدون شک روزی فرا خواهد رسید که این وعده الهی محقق گردد و در روی زمین دین اسلام، تنها دین پیروز باشد.

در تفسیر مجمع البیان، همچنین از امام باقر (علیه السلام): وعده‏ای که در این آیه است به هنگام ظهور مهدی محقق می‏گردد.

  بخشش خلافت و وعده به شایستگان

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنکُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُم فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ وَ لَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضَى لَهُمْ وَ لَیُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا یَعْبُدُونَنِی لَا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئًا وَ مَن کَفَرَ بَعْدَ ذَلِکَ فَأُوْلَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ (نور 55)

خدا بر شما مؤمنانِ به وى            به نیکوخصالانِ فرخنده پى

بدادست وعده که روى زمین           بخواهید شد حاکم و جانشین

که اقوام بسیار ناپاک و پاک            بگشتند خود جانشینان خاک

به آیین اسلام، یکتا خدا              تسلط ببخشد، فزاید بقا

همه مؤمنان را پس از خوف و بیم         دلى ایمن از مکر دشمن دهیم

که من را بخوانند یکتا اله             بتان را بخوانند پست و تباه

پس از این چو کافر شود کس به من       بود فاسق و اندر آن نیست ظن

خدا به مؤمنان و شایستگان شما وعده داده که آنان را در زمین همچون پیشینیان خلافت بخشد و دین مورد رضایت خود را براى آنان تمکین و اقتدار دهد و ترس آنان را به امنیّت تبدیل کند تا مرا بپرستند و شرک نورزند

امام سجاد(علیه السلام) زمانى که آیه شریفه را قرائت نمود فرمود: به خدا سوگند! آنان شیعیان ما اهل بیت هستند، خداوند آن خلافت در زمین و اقتدار بخشیدن به دین را بوسیله آنان و به دست مردى از ما، که مهدى(عجل الله تعال فرجه) این امت است، تحقق خواهد داد

و هم اوست که پیامبر(صلی الله علیه و آله) در باره اش فرمود: اگر از عمر دنیا جز یک روز باقى نمانده باشد، خداوند همان روز را آنچنان طولانى خواهد کرد که مردى از خاندان من که همنام من است فرا برسد و زمین را آنچنان که از ظلم و جور پر شده باشد، از عدل و داد آکنده سازد (تفسیر عیاشى ج3 ص136)

امام صادق(علیه السلام) : تأویل و مصداق این آیه هنوز نیامده. هنگامى که قائم ما قیام کند کسى که او را درک مى‌کند، تأویل این آیه را مى‌بیند: هرآینه دین محمد(صلی الله علیه و آله) به هرجایى که شب برسد، مى‌رسد (همه کره زمین)؛ به صورتى که هیچ مشرکى بر روى زمین نخواهد بود؛ همان گونه که خدا فرمود (یعبدوننى...) (بحارالانوار ج51، ح41)

وعده ای که خدا میدهد تخلفی در آن نیست همانطور که از نام علی(علیه السلام) به صراحت نام نبرده  ولی نشانه ای از ولیّ مومنین در اقامه نماز و ایتای زکوه می دهد و یا در آیه ای دیگر شب لیله المبیت را و خوابیدن حضرت به جای پیامبر برای رضایت و خوشنودی خدا اشاره می کند . در مورد امام مهدی(عجل الله تعال فرجه) هم آیه فوق را به مظلومان وعده می دهد. - اسلام، دین آینده ‏ى جهان ست. آینده‏ ى تاریخ به سود مؤمنان و شکست سلطه ‏ى کافران ست - پیروزى نهایى اهل حقّ، یک سنّت الهى ست - هدف از پیروزى و حکومت اهل ایمان، استقرار دین الهى در زمین و رسیدن به توحید و امنیّت کامل ست - دست خدا را در تحولات تاریخ ببینیم - دین اسلام، تنها دین مورد رضایت الهى ست - امنیّت واقعى، در سایه‏ ى حکومت دین است - امنیّت در جامعه ‏ى اسلامى، شرایط مناسبى براى عبادت فراهم مى‏سازد أَمناً یَعبُدونَنی هدف نهایى وعده ‏هاى الهى، عبادت خالصانه خداست.

وعده خدا در آینده جهان

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل نظام مقدس جمهوری اسلامی آرمان مهدویت و انتظار به صورت جدی‌تری فعال شد و بسیاری از نهادها و سازمانها نیز هدف خود را در مقدمه چینی برای ظهور منجی بشریت قرار دادند. اما امروز شاهد موج بیداری اسلامی در جهان بالاخص منطقه هستیم و گزاف نیست اگر بگوییم که این موج که برآمده از تفکرات انقلاب اسلامی است امروز نوید ظهور منجی بشریت را به جهان میدهد. حرکتی که ملت های مسلمان منطقه به پیروی از الگوی ایران اسلامی انجام می دهند دقیقا منطبق با منطق ظهور است.

امروز ملت ها بیدار شده اند و در صدد مقابله با نمادهای ظلم و جور و کفر است. سقوط دیکتاتورهای وابسته به غرب در کشورهای اسلامی و سرکار آمدن افرادی که نطق های خود را با فریاد رسای الله اکبر آغاز می کنند بشارتی برای ظهور است و نشان می دهد که انقلاب اسلامی در یک مسیر درست در حال حرکت است و توانسته است در منطقه و حتی جهان نیز تاثیر گذار باشد و موجی را علیه بنیان های ظلم و استکبار پدید آورد. اگر نگاهی دقیق به مفهوم انتظار داشته باشیم به این نکته پی می بریم که موج بیداری اسلامی در مسیر انتظار پویا و فعال است.  ر واضح است که یک انقلاب عظیم جهانی نیازمند بستر سازی است. نمی توان انتظار داشت که ظهور در مقطعی رخ دهد که هیچ گونه بسترهایی برای آن آماده نشده است. دولتمردان در ایران وظیفه سنگینی دارند برای ارائه یک الگو مناسب برای حکومت داری که متاسفانه تا به حال محقق نشده است.

 چو فرشته درآید، دیو بیرون رود

وَ قُلْ جَاء الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ کَانَ زَهُوقًا  اسراء81  

بگو خود رسولى ز حق آمدست          که باطل از او گشته نابود و پست

چو باطل بُوَد راه ناراستى                   سزاوار محوست بى کاستى

چو فرشته در آید دیو بیرون رود آرزوى بشر از دیرباز اجـراى عدالت و بـرچیـده شـدن بساط ظلـم و بى عدالتى بـوده, قرآن کریـم نیز نوید بخـش تحقق ایـن آرزوى دیریـن بـوده و فرا رسیـدن روزى را مژده داده که در سرتاسر جهان حق حکـومت کنـد و بـاطل نـابـود گردد.

امام عسکری (علیه السلام) صدا زدند: عمه جان! فرزندم را بیاور. من نوازد را گرفتم و دیدم بر بازوی دست راستش نوشته شده قُلْ جَاء الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْبَاطِلُ .... چون نوزاد را به نزد حضرت بردم، او را روی دست گرفت و فرمود: فرزندم! به قدرت الهی سخن بگو. پس فرمود: وَ نُرِیدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ ......... اراده کردیم بر مستضعفان زمین منت نهیم و آنان را پیشوایان و وارثان روی زمین قرار دهیم و حکومتشان را در زمین پا برجا سازیم؛ و به فرعون و هامان و لشکریانشان؛ آنچه را از آنها (بنی اسرائیل) بیم داشتند، نشان دهیم.

امام باقر(علیه السلام) : اِذا قامَ القائِمُ ذَهَبَت دَولَةُ الباطِل. هنگامى که قائم قیام کند دولت باطل برچیده مى‏ شود (الروضه ص287)

بر اساس روایات معتبر و فراوان, ایـن پیروزى نهایـى و حکمفرماى عدالت در سرتاسر گیتى مربـوط به قیام حضرت امام مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشریف) مى شود. و بـى جهت نیست که هنگام تـولـد حضرت بر بازوى نازنینش ایـن آیه نقـش بسته بود که ایـن وعده الهى که پیـروزى نهایـى حق در زمان حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشریف)

 به طـور کامل محقق خـواهد شـد, بـدان معنا نیست که در زمـانهاى قبل از حضـرت هیچ نـوع پیروزى نصیب حق نمى گردد. به عنوان نمـونه حضرت رسـول خدا(صلى الله علیه و آله) در هنگام فتح مکه پـس از ورود به مسجـد الحـرام در حالـى که بتها را یکـى پـس از دیگرى سرنگـون مى ساخت, این آیه را تلاوت مـى فـرمود.

آرى ایـن یک سنت الهى است که اگر اهل حق بر خدا تـوکل کنند و در برابر باطل و ظلـم ایستادگـى نمایند خـداوند آنها را پشتیبانـى مى کند و به پیـروزى و رستگارى نایل مـى گـردانـد. جابر بن عبدالله به من گفت: بعد از فتح مکه با رسول خدا صلى الله علیه و آله داخل مکه شدیم و به خانه خدا وارد گشتیم در حالتى که 360 بت در آن بود. پیامبر دستور فرمود: همه بت ها را از خانه خدا بیرون آورده، بشکنند و یک بت بزرگ در آن بود که به آن هبل مى گفتند. پیامبر به سوى امام على علیه‌السلام نظر افکند و فرمود: یا على بر روى شانه من سوار شو تا این که از پشت خانه کعبه آن بت بزرگ را بشکنى. 

بگو خود رسولی ز حق آمدست   /    که باطل از او گشته نابود و پست

سایه زایل شود چو نور امید    /   غیب بگریخت چون حضور آمد

امام خمینی : این انقلاب اسلامی، ان شاء الله مقدمه ی ظهور است

  مُلک و پادشاهی سرنوشت عادلانه

تِلْک إِذاً قِسْمَةٌ ضِیزَی نجم22 در این صورت این تقسیمی ناعادلانه است.

اگر هم چنین بود روز نخست        چنین قسمتی باز بُد نادرست   

(اگر دنیا به همین منوال بگذرد و تبیض همه گونه جاری باشد از تفاوت میان دختران و پسران و زنده به گور دختران و افکار جاهلی قدیم و مدرن و ضایع نمودن حقوق و ظلم مستکبران و ..... مطمئنا نادرست خواهد بود و نیاز به یک منجی در دوران تاریخ و روز حساب ضروری است) . 

 

قُلِ اللَّهُمَّ مَالِکَ الْمُلْکِ تُؤْتِی الْمُلْکَ مَنْ تَشَاءُ وَ تَنْزِعُ الْمُلْکَ مِمَّنْ تَشَاءُ وَ تُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَ تُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ  بِیَدِکَ الْخَیْرُ  إِنَّکَ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ آل عمران 26 

به هر بخواهی تو عزت دهی    کسی را که خواهی خواری دهی                                 
یکی را سر بنهد تاج بخت   یکی را به بخاک اندر آرد ز تخت                                 
کلاه سعادت یکی بر سرش          گلیم شقاوت یکی در برش

در تفاسیر : پیامبر صلى الله علیه و آله پس از آنکه مکّه را فتح کرد، وعده‌ى فتح ایران و روم را به مسلمانان داد. در آن موقع منافقان با تعجّب به یکدیگر نگاه مى‌کردند که این آیه نازل شد. زمانی هم پیامبر صلى الله علیه و آله کلنگ را بر سنگ زد و از آن جرقه‌اى برخاست، فرمود: من در این جرقه‌ها فتح کاخ‌هاى مدائن و یمن را از جبرئیل دریافت کردم. منافقان با شنیدن این سخن، لبخند تمسخر مى‌زدند که این آیه نازل شد.

آنچه در این آیه در مورد اعطاى عزّت و ذلّت از جانب خداوند آمده، طبق قوانین و سنّت اوست و بدون جهت و دلیل خداوند کسى عزیز یا ذلیل نمى‌سازد.

 مثلًا در روایات مى‌خوانیم: هرکس براى خداوند تواضع و فروتنى کند، خداوند او را عزیز مى‌کند و هرکس تکبّر نماید، خدا او را ذلیل مى‌گرداند.

قرآن از کسانى که از غیر خدا عزّت مى‌خواهند به شدّت انتقاد کرده و مى‌فرماید: «أیبتغون‌ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً» بنابراین عزّت و ذلّت از خداست، ولى ایجاد زمینه‌هاى آن به دست خود ماست.

1- مالک واقعى تمامى حکومت‌ها خداست. مُلک براى غیرخدا، موقّتى و محدود است

2- اکنون که مالک اوست دیگران امانتدارى بیش نیستند و باید طبق رضاى مالک اصلى عمل کنند.

3- اگر انسان مالک مُلک نیست چرا با داشتن آن مغرور، از دست دادنش مأیوس!

4- خداوند به هر کس که شایسته و لایق باشد، حکومت مى‌دهد. همان گونه که به سلیمان، یوسف، طالوت و ذوالقرنین عطا نمود. تُؤْتِی الْمُلْکَ مَنْ تَشاءُ                . 5- حکومت و حاکمیّت، دلبستگى‌آور است تَنْزِعُ الْمُلْکَ نزع نشانه یک نوع دلبستگى.

6- عزّت و ذلّت به دست خداست، از دیگران توقّع عزّت نداشته باشیم. تُعِزُّ مَنْ تَشاءُ وَ تُذِلُّ مَنْ تَشاءُ

 روزهای سختِ مردم، نیز بگذرد

وَ تِلْکَ الْأَیَّامُ نُدَاوِلُهَا بَیْنَ النَّاسِ  آل عمران140    این روزها نیز بگذرد

که بر گونه گون حالها کردگار                 بگرداند این چرخۀ روزگار

از امام صادق (علیه السلام) سوال شد : از زمان خلقت آدم همیشه دولتی از خدا و دولتی از شیطان بوده پس در این زمان دولت خدا کو؟ فرمودند : آگاه باشید که صاحب دولت خدا قائم آل محمد عجل الله تعالی فرجه الشریف است

ان یَمْسَسْکُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِّثْلُه وَ تِلْکَ الْأَیَّامُ نُدَاوِلُهَا بَیْنَ النَّاسِ 

وَ لِیَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَ یَتَّخِذَ مِنکُمْ شُهَدَاءَ وَ اللَّهُ لَا یُحِبُّ الظَّالِمِینَ .

اگر (در جنگ اُحُد) به شما جراحتى مى ‏رسد :

شما مؤمنان را گر آمد شکست                  بر اعدائتان نیز، گَردَش نشست

(عدو وقت بدر و شما در اُحُد                 زیانها بدیدید از جنگ خود)

که بر گونه گون حالها کردگار                  بگرداند این چرخۀ روزگار

که تا مردمان را کنیم امتحان                   که مؤمن ز کافر بگردد عیان

کسى را که او هست ثابت به راه                کند بر دگر مؤمنانش گواه

خداوند با ظالمان نیست دوست             که شخص ستمکار با او عدوست

این آیه ضمن دلدارى به مسلمانان، واقعیّتى را بیان مى ‏کند و آن اینکه اگر شما به منظور حقّ و براى هدفى الهى متحمّل ضرر جانى شده‏ اید، دشمنان شما نیز کشته و مجروح داده‏ اند. اگر شما امروز در اُحُد پیروز نشده‏ اید، دشمنان شما نیز دیروز در بدر شکست خورده‏ اند، پس در سختى‏ ها بردبار باشید. 

مسلمانان با توجّه به موارد ذیل باید روحیّه داشته باشند: 

الف: « انتم الاعلون» شما بلند مرتبه‏ اید. 

ب: « قد مسّ القوم قرح» دشمنان شما نیز زخمى شده‏ اند. 

ج: «تلک الایام نداولها» این روزهاى تلخ سپرى مى‏شود. 

د: «و لیعلم اللّه الّذین امنوا» خدا مؤمنان واقعى را از منافقان باز مى‏شناساند. 

ه : «و یتخذ منکم شهدا» خداوند از شما گواهانى را براى آینده تاریخ مى‏گیرد. 

و: «و اللّه لایحب الظالمین» خداوند مخالفان شما را دوست ندارد

1- مسلمانان نباید در صبر و بردبارى از کفّار کمتر باشند فقد مسّ القوم قرح مثله 

2- حوادث تلخ و شیرین، پایدار نیست. وَ تِلْکَ الْأَیَّامُ نُدَاوِلُهَا بَیْنَ  النَّاسِ 

3- در جنگ‏ها و فراز و نشیب‏هاى زندگى، اهل ایمان از مدّعیان ایمان باز شناخته ‏شوند.

4- خداوند از شما شهیدانى، کشته‏ ى راه حقّ گرفت تا به آسانى از دین خدا دست برندارید و یتّخذ منکم شهداء 

5 - خداوند از خود شما گواهانى گرفت که چگونه نافرمانى از رهبرى موجب شکست مى‏شود و یتّخذ منکم شهداء 

6- پیروزى موقّت کفّار، نشانه محبّت خداوند به آنان نیست «اللّه لایحبّ الظّالمین»

پایان شب سیه سپید است

آنچه که در متون دینی اسلام آمده است، نشان می‌دهد که پایان دنیا را کسی جز خدا نمی‌داند و برخی از علامت‌هایی هم در این زمینه وجود دارد نیز زمان قطعی پایان دنیا را روشن نکرده است.

از سویی دیگر بر اساس مبانی دینی اسلام قبل از پایان دنیا، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ظهور خواهند کرد و ظهور منجی نه تنها در دین اسلام بلکه در بسیاری از کتب آسمانی نیز نوید داده شده.

یکی از ویژگی های عقلانیت مدرن و پست مدرن خرافه زایی است. در حالی که غول های فکری عقلانیت غربی ادعا داشتند که انسان ها باید با عقلانیت به واقعیات جهان پی ببرند اما نتایج ترویج این نوع از عقلانیت خرافه زایی و نوعی جهل مدرن را در پی داشته است.

عقلانیت مدرن منکر و نافی وحیانیت و عالم ماورای طبیعت است و هرآنچه را که در پنجه حس نگنجد نیز غیر واقعی اعلام می دارد. اما همین به اصطلاح عقلانیت موجب ترس، اضطراب و وحشت انسان مدرن شده است.

امروز شهروندان غربی با انکار معاد و قیامت آینده ای سیاه و رو به نابودی را برای انسان ترسیم کرده اند و همین وحشت از پایان بی سرانجام زندگی انسان ها موجب شده است تا خرافات و عرفان های کاذب و شیطانی اوج بگیرند. یکی از ویژگی های فطری انسان ها نیاز به جاودانه ماندن است.

 اولیاء الله از مصادیق بَقیّةُ الله

بَقیّةُ اللّهِ خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ وَ مَا أَنَاْ عَلَیْکُم بِحَفِیظٍ (هود86)

چو ایمان به تحقیق آورده اید                 دل از یاد اللّه پر کرده اید

هرآن چیز باقى گذارد خدا                          بدانید بهتر بود بر شما

اگر هم ندارید ایمان درست                      بود اعتقاد شما، پایه سست

دگر من نگهبانتان نیستم                        دگر حافظ جانتان نیستم

گروهی با اشاره بقیت الله آن را به عنوان یکی از ویژگی‌های خاص مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌دانند (تفسیر نعمانی مجمع البیان ج4 العیاشی ج1 ترجمه المیزان ج7)

و آیه ی :  وَ الْبَاقِیَاتُ الصَّالِحَاتُ خَیْرٌ عِندَ رَبِّکَ ثَوَابًا وَ خَیْرٌ أَمَلًا (کهف46)

و لیکن عملهاى نیکو به کار                 که خود تا قیامت بود پایدار

به نزد خدا هست نیکوى تر              سرانجام آن نیز دلجوى تر

 چیزهاى خوب و ماندگار در نزد خدا از نظر پاداش و آرزو بهتر است. آیه یک ضابطه کلى را بیان میکند که یکى از مصادیق آن، در مورد قوم شعیب آمده (سود اندک و معامله پاک).

هر چیزى که رنگ الهى پیدا کند، براى انسان خیر و رستگارى به همراه دارد. جامعه نیز علاوه بر قانون، نیاز به مجرى و حاکم دارد. یک پیشواى الهى، قطعاً سعادت آدمى را نیز در آن جامعه، به ارمغان مى‌آورد. بهترین نامها و القاب، آنهایی هستند که مفهوم درست و پشتوانه قرآنی و دینی دارند.

حضرت شعیب در این آیه گوشزد مى کند که کم فروشى نکنند و در معاملات به مردم ظلم و ستم روا ندارند. سرانجام یادآور مى شود «بقیة الله» یعنى سود حلال و اندک که برابر با شرع الهى است براى شما بهتر است. هرچند که این آیه مربوط به داستان حضرت شعیب می‏باشد. قائم آل محمد صلی الله علیه و آله نخستین سخنی که پس از قیام خویش با تکیه بر کعبه بر زبان می‏آورد همین آیه است. بر اساس روایات معتبر، این آیه با وجود حضرت ولی‏عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف تطبیق می‏کند.                               

انبیا و اولیا از مصادیق بقیة الله هستند و یکى از مصادیق آن مهدى (عج) است که امام باقر(علیه السلام) در مورد او مى فرماید:  أوّل ما ینطق القائم حین یخرج هذه الآیة:  بَقیّةُ الله خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ، ثم یقول: أنا بقیة الله و حجته و خلیفته علیکم فلا یسلم علیه مسلم إلاّ قال : السلام علیک یا بقیة الله فى أرضه

نخستین سخنى که حضرت مهدى عجل الله تعالی فرجه الشریف پس از قیام خود مى گوید این آیه است سپس مى گوید: انا بقیه الله فى ارضه و المنتقم من اعدائه. مـن ذخیره الهى در سـرزمیـن او و انتقـام گیـرنـده از دشمنـان اویم

سپس هیچ کس بر او سلام نمى کند، مگر این که میگوید : السلام علیک یا بقیة الله فى أرضه (تفسیر صافى) درست است که در آیه مورد بحث، منظور از بقیة الله سود و سرمایه حلال و یا پاداش الهى است ولى هر موجود نافع که از طرف خداوند براى بشر باقى مانده و مایه خیر و سعادت او گردد بقیة الله حساب میشود. چه سود و منفعتی از وجود نازنین بقیه الله بهتر است؟

تمام پیامبران الهى و پیشوایان بزرگ و تمام رهبران راستین که پس از مبارزه با یک دشمن سرسخت براى یک قوم و ملت، باقى مى مانند از این نظر، بقیة الله هستند. همچنین سربازان مبارزى که پس از پیروزى از میدان جنگ، باز مى گردند، آنها نیز بقیة الله هستند. «آنچه خدا براى شما برجاى نهاده براى شما بهترست اگر ایمان داشته باشید و من پاسدار شما و اجبارکننده شما نیستم

بقیة اللّه؛ یعنى، هر شىء مفید و نافعى که از طرف خدا (به عنوان موهبت) براى آدمى ذخیره مى‌شود و مایه خیر و سعادت و فلاح او مى‌گردد. چون حضرت مهدى عجل الله تعالی فرجه الشریف آخرین پیشوا و بزرگ ترین رهبر انقلابى است، پس یکى از روشن ترین مصادیق «بقیةاللّه» مى‌باشد و از همه به این لقب شایسته ترست. 

تاریخ و داستان های قرآنی از پیامبران و ارسال نبیّ از جانب پروردگار در گذشته گویای همین واقعیت انتظار است وعده های قرآن بیشتر حول و محور امید به آمدن منجی است،

تولد حضرت موسی علیه السلام و بزرگ شدن وی در قصر فرعون آن هم زمانی که کودکان پسر را به دستورش از بین می بردند ولی اراده و خواست خداوند این بود که در دامن همسر فرعون که زنی مجاهد و با تقوی بود رشد یابد و فرعون و فرعونیان را به اعماق دریا بفرستد .

 

   نگرانی و ناامیدی استکبار و سلطه گران

الْیَوْمَ یَئِسَ الَّذِینَ کَفَرُواْ مِن دِینِکُمْ فَلاَ تَخْشَوْهُمْ وَ اخْشَوْنِ الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً (مائده3)

کنون کافران یأس بر خود تنند               که بر دینتان دستبردى زنند

نگردید از آنها کنون بیمناک                      بترسید تنها ز یزدان پاک

کنون دینتان را به حد کمال                      رساندم بدین اقتدار و جلال

ادا کرده ام نعمتم را تمام                         ببخشیده ام بر شما این مقام

کنون بهرتان دین اسلام ناب                   که والاترین است شد انتخاب

امام باقر علیه السلام : آن روز، روز ظهور صاحب الزمان است که بنی امیه صفتان نومید می‌شوند و آنها که کافر گشته و از آل محمدصلى الله علیه و آلهنومید می‌باشند.   نصب علىّ‌بن ابى‌طالبعلیهما السلام به همه فهماند که اگر آن حضرت پسرى مى‌داشت، بهتر از على نبود و با مرگ او دین او محو نمى‌شود؛ و تا دوازدهمین فرزندش حضرت قائم ادامه دارد. اینجا بود که همه‌ى کفّار مأیوس شدند.

به همین علت غرب و استکبار با یاس و ناامیدی، با تهیه فیلم های هالیوودی و انیمیشن، تصویر دیگری از پایان جهان را به تصویر می کشند. و خلاف نجات مستضعفین توسط منجی واقعی تبلیغ می کنند. اقویا و حکومت‏ها، از ظهور مفاهیم اسلامى و روشن شدن حقایق قرآن سخت ‏بیمناکند،  زیرا آنجا که قرآن است و آنجا که اسلام است و آنجا که نداى برابرى و مساوات بلند است.

   قائم به قسط و عدل

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُونُواْ قَوَّامِینَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّهِ وَ لَوْ عَلَى أَنْفُسِکُمْ أَوِ الْوَالِدَیْنِ وَ الْأَقْرَبِینَ .. (نساء 135)

پس اى اهل ایمان به انصاف و داد             همیشه بکوشید دور از عناد

براى خدا طبق امر اله                               بگردید با صدق صحبت گواه

اگرچه ببینید از آن ضرر خود                    و خویش یا مادر و یا پدر

  صاحب تفسیر اطیب البیان فی تفسیر القرآن در تبیین مفهوم قوامین به قائم به عنوان یکی از لقب‌های حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اشاره کرده.

قوامین بالقسط: آنان که به نحو اتمّ به انصاف و عدالت رفتار مى کنند. که قبل از قیامت توسط حجت آل محمد حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف اقامه عدل و عدالت می شود به طور اتم و اکمل و دائم و همیشگی.

-1  به پاداشتن عدالت هم واجب است، هم لازمه‌ى ایمان است کُونُوا قَوَّامِینَ

-2  قیام به عدالت، باید خوى و خصلت مؤمن گردد.  کلمه «قوّام» یعنى بر پا کننده دائمى قسط و عدل که فقط توسط حضرت حجت عج تحقق می یابد .

-3  عدالت، حتّى نسبت به غیر مسلمان نیز باید مراعات شود. به اقتضاى اطلاق -4  عدالت باید در تمام ابعاد زندگى باشد. در اقامه عدل نام مورد خاصّى برده نشده. -5  گواه شدن و گواهى دادن به حقّ، واجب است. کُونُوا... شُهَداءَ لِلَّهِ‌

-6  نباید هدف از گواهى دادن، دست‌یابى به اغراض دنیوى باشد.

یاران مهدی عجل الله تعالی فرجه مسیح و پیراونش

وَ مِنَ الَّذِینَ قَالُواْ إِنَّا نَصَارَى أَخَذْنَا مِیثَاقَهُمْ فَنَسُواْ حَظًّا مِّمَّا ذُکِّرُواْ بِهِ فَأَغْرَیْنَا بَیْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَ الْبَغْضَاء إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ وَ سَوْفَ یُنَبِّئُهُمُ اللّهُ بِمَا کَانُواْ یَصْنَعُونَ مائده 14

از آنها که با ادعائى صریح                       بگفتند مائیم یار مسیح

گرفتیم هرچند عهد و قرار                    شکستند پیمان پروردگار

ببردند از یاد بسیار پند                         که بهر تذکر بدادیم چند

سزاوار آن کفرشان سوختیم                 که در بینشان جنگ افروختیم

که تا روز محشر بماند به جا                همى بینشان دشمنى و وغا

بزودى به فرجام آن کار زشت              بگردند آگاه در سرنوشت

امام صادقعلیه السلام: درباره بهره بردن اصحاب عام یعنی همان مومنان صالح که از سراسر جهان به حضرت عجل الله خودشان را می‌رسانند، می‌باشد(کنز الدقائق ج4)

 البته گروهی از مفسران می‌گویند که این آیه درباره چگونگی غلبه اسلام بر سایر ادیان در زمان حکومت صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه می‌باشد. فراموشى بخشى از تذکّرات این است که مسیحیان از مرز توحید گذشته به تثلیث رسیدند و به جاى پذیرش حضرت محمّد صلى الله علیه و آله نشانه‌هاى او را کتمان کردند. پیوندی که بین امام زمان و حضرت مسیح علیهما السلام می باشد در این آیه یاد آوری شده است.- ادّعا بسیار است، امّا عمل اندک-  هرکس ادّعایى دارد باید مسئولیّتى را بپذیرد-  نتیجه‌ى فراموشى تذکّرات الهى و بشارات عَهدَین، تفرقه و عداوت است.

   یاران مهدی عجل الله تعالی فرجه ، موسی و پیروانش

وَ مِن قَوْمِ مُوسَى أُمَّةٌ یَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ یَعْدِلُونَ (اعراف159)

خود از قوم موسى گروهى بحق                هدایت بیابند بر این نسق

بیایند بر سوى آیین ناب                        نمایند دعوت به قرآن کتاب

امام صادق(علیه السلام): آن زمان که قائم آل محمدعجل الله تعالی فرجه قیام کند 27 نفر در کنار کعبه همراه او خواهند شد، 15 نفر از پیروان موسی(علیه السلام) که حق مدارند. 7  نفر از اصحاب کهف، یوشع جانشین موسی(علیه السلام)، سلمان، مقداد و مالک اشتر یاران و فرمانروایان حضرت خواهند بود. هدایت شدن به حقّ، نشانه‌ى دورى از تعصّب و شناخت حقّ و پیروى از آن است و این گروه هدایت یافته‌ى یهود، کارى به سایر لجوجان بهانه‌گیر نداشتند. شاید مراد از این گروه، یهودیانى باشند که دعوت پیامبر صلى الله علیه و آله را لبیک گفتند، البتّه در جاى دیگر مطلق آمده و اختصاصى به قوم یهود ندارد. وَ مِمَّنْ خَلَقْنا أُمَّةٌ یَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ‌ یَعْدِلُونَ در روایات متعدّد، آمده که اینان گروهى هستند که به نبوّت پیامبر اقرار کرده و همراه حضرت حجّتعلیه السلام ظهور مى‌کنند.

پیامبر صلى الله علیه و آله فرمودند: اى مردم! صراط مستقیمى که پیروى از آن لازم است، من هستم پس از من، علىّ علیه السلام و آنگاه فرزندان من از نسل او، امامانى که مردم را به حقّ هدایت کرده و به حقّ دادگرى مى‌کنند.

هدایت کنندگان، خود باید ملازم و معتقد و پیرو حقّ باشند- حکومت جهانی بایستی از اکثریت پیروان مذهبی باشد : مسلمانان مسیحیان یهودیان

  سیمای مهدی موعود عجل الله در قرآن

اللّهُ نورُ السَّماواتِ وَ الأرضِ مَثَلُ نورِهِ کَمِشکوةٍ فیها مِصباحٌ المِصباحُ فی زُجاجَةٍ کَأَنَّها کَوْکَبٌ دُرَّىٌّ یُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَکَةٍ زَیْتُونَةٍ لاَ شَرْقِیَّةٍ وَ لاَ غَرْبِیَّةٍ یَکادُ زَیْتُها یُضى‏ءُ وَ لَوْ تَمْسَسْهُ نارٌ نُورٌ عَلى‏ نُورٍ یَهْدى اللّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ وَ یَضْرِبُ اللّهُ الأمْثَالَ لِلنّاس وَاللّهُ بِکُلِّ شَیءٍ عَلیمً نور۳۵

خدا نور ارض است و هفت آسمان        به تمثیل، نورش چو مشکات دان

درونش چراغى و دورش حباب       حبابى چو اختر درخشان و ناب

چراغیست با روغنى بس زیاد          ز زیتون درختى مبارک نهاد

تو آن را نه شرقى نه غربى شمار          ولى روشن از آن یمین و یسار

چه زودست کاین روغن از هر کنار      شود شعله ور بى نیاز به نار

یکى نور «حق باشد اندر صفت»        همى روى نوریست از معرفت

بدین نور، یزدان کسى را که خواست          هدایت نماید به آیین راست

که از بهر افراد صاحب خرد          خداوند این سان مثل آورد

خدا هست دانا به کل امور           بداند همه چیزها را به نور

مقصود از «مثل نوره» ایمان پیامبر است، یعنى ایمانى که در سینه رسول خداست، بسان مشکاتى است که در آن چراغ است، تو گویى مشکات، صلب پدرش، و زجاجه بسان جسم پیامبر، و مصباح بسان ایمان در قلب او یا بسان نبوت در روح او است

امام صادقعلیه‌السلام فرمود:  خداوند نور آسمانها و زمین است؛ مثل نور او همانند چراغدانی است، آن چراغدان یعنی فاطمه علیها‌السلام.

در آن چراغی است (یعنی) حسن علیه‌السلام.

چراغ در حبابی است (حباب یعنی) حسین علیه‌السلام.

حبابی شفاف و درخشنده همچون یک ستاره فروزان (یعنی) فاطمه سلام‌الله‌علیها که در میان بانوان بهشتی چون ستاره‌ای فروزان می‌درخشد.

جابر بن عبدالله انصاری از علی(علیه السلام) : یَهْدى اللّهُ لِنُورِهِ مَنْ یَشاءُ  قائم ما مهدی عجل الله  است (المحجة فی مانزل فی القائم المهدی)

مشبه به: آن نور فزاینده‏اى که از حباب چراغ به هر سو مى ‏تابد، و این نور، حاصل روغن زیتون خوب و صافى است که فتیله آن را به آسانى به خود جذب مى ‏کند و به تدریج، شعله‏ ور مى ‏شود در چنین چراغى، یک نور نیست، نور بالاى نور است. نور شیشه از خود نیست، بلکه از نور چراغ است. قرآن مى ‏فرماید: نُورٌ عَلى‏ نُور

۱-  جهان هستی، فیض خداوند و پرتوی از نور است، قوام و بقای آن، از اوست. ۲- نور خدا هم گسترده و هم ثابت (نور درون حباب، هم گسترده و هم از خاموش شدن محفوظ. فی زجاجه  

۳- زیتون درخت مبارکی است. شجره مبارکه زیتونه

4- نور خدا از ذات اوست نه از عوامل بیرونی. یَکادُ زَیْتُها یُضى‏ءُ وَ لَوْ تَمْسَسْهُ نارٌ  ۵- گرچه خدا نور آسمان ها و زمین و مایه ی خلقت و هدایت همه ی هستی است، اما جایگاه او در زمین، دل های و شفاف افراد مومن است که با نور ایمان بر افروخته می گردد و هرچه خلوص ایمان بیشتر باشد، تلالو بیشتری دارد.

یهدِی الله لِنورِهِ مَن یَشاء هر کس را که خدا بخواهد

از این عبارت  مَن یَشاء که انسان اراده ای از خود ندارد، دشمنان سوء برداشت می کنند. عقیده به مهدویت چقدر مهم است!

چقدر خطا می‏کنند کسانی که به اسم روشن فکری و به اسم تجدّدطلبی می‏آیند و عقاید اسلامی را بدون مطالعه، بدون اطلاع، مورد تردید و تشکیک قرار می‏دهند!

اینها همان کاری را که دشمن می‏خواهد انجام می‏دهند.   

استعمار روح نا امیدی را می‏خواهد امروز، استکبار جهانی مایل است که ملت‏های مسلمان، دچار این حالت بشوند )روح‏ ناامیدی(! می‏خواهند این را به زور به مردم تزریق کنند.

ما که در جریان خبرهای تبلیغاتی و زهرآگین دشمنان قرار داریم، به عیان می‏بینیم که اغلب این خبرهایی که تنظیم می‏کنند، برای مأیوس کردن مردم است.

مردم را از اقتصاد و از فرهنگ مأیوس می‏کنند، متدینین را از گسترش دین مأیوس می‏کنند. .…

امروز هر نفسی، هر حنجره ‏ای که برای نا امید کردن مردم بدمد، بدانید که این حنجره در اختیار دشمن است. چه خودش بداند، چه خودش نداند!

حاشای منکران مهدی )عجل الله تعالی فرحه الشریف)

 ثُمَّ لَمْ تَکُن فِتْنَتُهُمْ إِلاَّأَن قَالُواْ وَ اللّهِ رَبِّنَا مَا کُنَّا مُشْرِکِینَ   انعام23  

بخوردند آنان فریب بتان                      ندارند عذرى براى بیان

جز آنکه بگویند بر کردگار                  شریکى نجستیم در روزگار

البته آیه بعد هم به این موضوع اشاره می‌کند                                                 . ٱنظُرۡ کَیۡفَ کَذَبُواْ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمۡۚ وَضَلَّ عَنۡهُم مَّا کَانُواْ یَفۡتَرُونَ ببین چگونه دروغ بر خود بستند و آنچه را افترا می‌بستند فراموش کردند؟ بنگر که چگونه علیه خود دروغ گفتند و (تمام بت‌ها و شریکان که همواره مى‌ساختند از نزد آنان محو شد و) آنچه به دروغ و افترا به خدا نسبت مى‌دادند از دستشان رفت

امام صادق علیه السلام : فتنه در لَمْ تَکُنْ فِتْنَتُهُمْ، معذرت‌ خواهى مشرکان مى‌باشد . امام باقرعلیه السلام: یعنی آنها هنگام ظهور امام می‌گویند ما منکر ولایت علی نبودیم.     حضرت على علیه السلام در ذیل آیه در حدیثى: بعد از این دروغ، بر لبشان مهر زده مى‌شود و سایر اعضاى آنان حقّ را بازگو مى‌کنند .

1- قیامت، آن چنان حتمى است که گویا هم اکنون نیز حاضر است. انْظُرْ و نفرمود: ستنظر پیامبر در دنیا نیز مى‌تواند با چشم ملکوتى، شاهد صحنه‌هاى قیامت باشد. -2  تکیه‌گاه‌هاى غیر الهى نابود خواهد شد. ضَلَّ عَنْهُمْ ما کانُوا یَفْتَرُونَ

-3  در دادگاه الهى، نه دروغ انسان کارساز است، نه سوگند شیطان.

-4  آن همه اصرار بر تکیه‌گاه‌هاى غیر الهى، خیالى بیش نیست

 توانایی خدا در اتفاق شگرف (ظهور)

وَ قَالُواْ لَوْلاَ نُزِّلَ عَلَیْهِ آیَةٌ مِّن رَّبِّهِ قُلْ إِنَّ اللّهَ قَادِرٌ عَلَى أَن یُنَزِّلٍ آیَةً وَلَکِنَّ أَکْثَرَهُمْ لاَ یَعْلَمُونَ   انعام37 

بگفتند کفار بر مصطفى                 نیاید یکى معجزه از خدا

به آنها بگو خود بدین گونه کار         همانا تواناست پروردگار

ولى اکثر خلق از این سخن             نباشند آگاه و دارند ظن

روایت امام باقرعلیه السلام خداوند قادرست که پدیده‌ای شگرف فرو فرستد می‌گویند که منظور دابه الارض، خروج دجال و نزول حضرت عیسی مسیح می‌باشد(تفسیر جامع ج2) در شأن نزول آیه گفته‌اند: برخى از رؤساى قریش، دست به تبلیغات سوء و جوسازى زده و از روى بهانه جویى به پیامبر خاتم مى‌گفتند: تنها قرآن به عنوان معجزه کافى نیست بلکه باید معجزاتى چون: معجزات عیسى و موسى و صالح و ... بیاورد. هدف از آوردن معجزه، اعلام رابطه خاص میان خدا و رسول و نشانه‌ى قدرت بى‌انتهاى الهى است، نه برآوردن تمایلات بى پایان مردم لجوج.

معجزات پیاپى، سبب هدایت لجوجان نشده، بلکه موجب قهر و عقاب الهى گشته.

-1  به بهانه‌جویى‌هاى مخالفان پاسخ دهید. قالُوا ... قُلْ‌ 

-2  خداوند قادر است، ولى حکیم هم مى‌باشد و قدرتش آنگاه جلوه مى‌کند که کار و تقاضا حکیمانه باشد. إِنَّ اللَّهَ قادِرٌ ... أَکْثَرَهُمْ لا یَعْلَمُونَ‌ لذا طول عمر حضرت مهدی و مسیح و .... علیهم السلام در دست قدرت بی نهایت اوست اراده کند ظهور تحقق می یابد و اراده کند یک آنی همه تدارکات استکبار برای مقابله قفل شود تا کار پایان رسد .

 انکار آیات و نشانه ها باعث قهر خدا

هَلْ یَنْظُرُونَ إِلَّا أَنْ تَأْتِیَهُمُ الْمَلَائِکَةُ أَوْ یَأْتِیَ رَبُّکَ أَوْ یَأْتِیَ بَعْضُ آیَاتِ رَبِّکَ یَوْمَ یَأْتِی بَعْضُ آیَاتِ رَبِّکَ لاَ یَنفَعُ نَفْسًا إِیمَانُهَا لَمْ تَکُنْ آمَنَتْ مِن قَبْلُ أَوْ کَسَبَتْ فِی إِیمانِها خَیْراً قُلِ انْتَظِرُوا إِنَّا مُنْتَظِرُونَ  انعام 158

کسانى کز انکار جامى چشند                 مگر انتظارى جز این مى کشند

که از سوى یزدان ملکهاى قهر              بر آنها درآیند در طى دهر

و یا آنکه از سوى یزدان جود               قضاى الهى بیاید فرود

پس از آن بر ایشان شود آشکار             گروهى دلایل ز پروردگار

پس آن روز کآیات قهر خدا                   بر آن مردم کافر آید فرا

نبخشد در آن روز خود هیچ سود        گر ایمان بیارند بر رب جود

که در دین از این پیش بودند سست      نیاورده بودند ایمان درست

نکردند کسب نکویى و خیر                      برفتند دنبال آیین غیر

به ایشان بگو اى محمد (ص) کنون        که اى خوار مردان ناچیز و دون

که در پاسخ این همه زشتکار               بمانید در صبر و در انتظار

که هستیم خود منتظر نیز ما              ببینیم فرجام کار شما

(روزی که بیاید یکی از آیات پروردگارت ایمان کسانیکه قبلا ایمان نیاورده‌اند سودی نبخشد) صدوق در کمال الدین و ثواب الاعمال از حضرت صادق علیه السلام روایت می‌کند: آیات ائمه هستند و بعض آیات قائم آل محمد)عجل الله تعالی فرحه است.

البته مفسران علاوه بر این با اشاره بر کل آیه آنرا نشانه ظهور حضرت مهدی و نزول حضرت عیسی‌ ‌برشمرده‌اند و گروهی طلوع خورشید از مغرب را اضافه می‌کنند.

در آیه 92 سوره‌ى اسراء توقّعات نابجاى کفّار مطرح شده است که مى‌گفتند: ما به تو ایمان نمى‌آوریم مگر آنکه آسمان را بر ما فروریزى، یا خدا و فرشتگان را نزد ما آورى. این انتظارها در این آیه رد شده است.

مرحوم علامه(ره) موقعی که وارد بحث روایی می‌شوند ابتدا سه حدیث در تفسیر آیه نقل می‌کنند و می‌فرمایند،

در تفسیر آیه فوق سه معنا آمده: معنای اول روز «قیامت» و معنای دوم در مورد «روز رجعت» و سومین معنا «ظهور» مهدی)عجل الله تعالی فرحه الشریف)  است.

همچنین آیه شریفه 210 سوره مبارکه بقره. علامه آنرا به عنوان حادثه‌ای که وقوعش در دنیا متوقع می‌باشد.

-1  کافران لجوج، با دیدن معجزات الهى هم تسلیم نمى‌شوند. هَلْ یَنْظُرُونَ‌ ...

-2  ایمان و عمل، در شرایط آزاد و طبیعى، کارساز است، نه در حال اضطرار و ترس جان. یَوْمَ یَأْتِی بَعْضُ آیاتِ رَبِّکَ لا یَنْفَعُ

-3  منتظر واقعی، با دیدن این همه نشانه در دنیای امروز با عمل صالح و آماده نمودن خود امیدوار است.

حج بزرگ ظهور قائم و اعلان دعوت مردم

وَ أَذَانٌ مِّنَ اللّهِ وَ رَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ یَوْمَ الْحَجِّ الأَکْبَرِ أَنَّ اللَّهَ بَرِی‌ءٌ مِنَ الْمُشْرِکِینَ و رسوله  توبه 3

بگو بر مؤذن ندا بر زند                          همه مکیان را خود آگه کند

که در حج اکبر بدانند نیک                     چه هشدار دادست آن بى شریک

که یزدان و پیغمبرش بعد از این            بجویند بیزارى از مشرکین

امام صادق علیه‌السلامرسول خداصلی الله علیه و آله ابوبکر را با آیات سوره برائت به موسم حج فرستاد تا بر مردم بخواند و نتوانست، جبرئیل نازل شد و گفت: از ناحیه تو جز على علیه‌السلام نباید برساند.

حضرت باقرعلیه السلام روز حجّ بزرگ، خروج حضرت قائم)جل الله تعالی فرحه الشریف (و بانگ هشدار) دعوت آن حضرت به خویش است و اعلان دعوت مردم است 

-1  براى جلوگیرى از مظلوم‌نمایى دشمن و تبلیغ علیه شما، مردم را در جریان بگذارید. -2

 در تبلیغ، از عنصر زمان و مکان غفلت نکنید.

-3  تبلیغ مهدویت روز گردهمایی بزرگ و تجمع مسلمانان بایستی تبلیغ شود.           . حج مهدوی مهدی عجل الله روح حج و رمز تمامیت آن است. تمام الحج لقاء الامام؛ تمامیت حج در گرو دیدار با امام است. حج با یاد او «طواف دل» و بی یاد او طواف گِل است. کعبه بی عطر حضور او بتکده ای را می ماند. مگر میشود امتی در یک جا اجتماع کنند ولی امامشان در آنجا حضور نیابد؟! او بر اعمال شیعیان خود، گواه است. قائمعجل الله تعالی فرحه در موسم حج شاهد مردم است و آنان را می بیند، اما آنان او را نمی بینند (امام صادق)

   با ظهور مهدی شعاع دین پیغمبر(صل الله علیه و آله) بالا گیرد

وَ قَاتِلُواْ الْمُشْرِکِینَ کَآفَّةً کَمَا یُقَاتِلُونَکُمْ کَآفَّةً وَ اعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ  (توبه 36) 

بجنگید با مشرکان متحد                      بکوشید در یارى هم بجد

همان سان که آن مشرکان در قتال         نمایند خود دسته جمعى جدال

بدانید این را که پروردگار                     بود یار افراد پرهیزکار

از امام صادق راجع به این آیه سئوال شد پدرم امام باقر فرمودند: هنوز تاویل آن نیامده. اگر قائم ما قیام کند، آن کس که او را می‌بیند تاویل آن را بخوبی خواهد دید، و درک میکند و دین حضرت محمّد تا هر کجا که شب سایه می افکند، خواهد رسید؛ آنسان که هیچ دوگانه پرستی بر روی زمین نخواهد ماند؛ همچنانکه خداوند فرموده (لیظهره علی الدین کله) با ظهور او شعاع دین پیغمبر صلی الله علیه و آله چنان بالا گیرد که در روی زمین شرک و بدبینی نماند 

و قاتلوهم حتی لاتکون فتنه و یکون الدین کله لله با آنها پیکار کنید تا فتنه‌ای نماند و تمام دین از آن خداوند باشد. در اسلام اصل بر جنگ نیست، براى رفع مزاحمان اجتماعى و سرکوبى مستکبران یا براى دفاع، حتّى در ماههاى حرام قاتِلُوا الْمُشْرِکِینَاجازه ندهید دشمن از مقدّساتِ دینى و احکام فقهى شما سوء استفاده کند. اگر دشمن در ماههاى حرام حمله کرد، مقدّس‌مآب نشوید، بلکه مقابله کنید.

حج و برائت از مشرکین : حج بی‌روح و بی‌تحرک و قیام، حج بی‌برائت، بی‌وحدت و حجی که از آن هدم کفر و شرک برنیاید، حج نیست. برائت، قبل از آنکه بعد سیاسی اجتماعی داشته باشد، جنبه اعتقادی و تربیتی دارد.

 پیروزی لشگران الهی

وَ لَقَدْ سَبَقَتْ کَلِمَتُنا لِعِبادِنَا الْمُرْسَلِینَ . إِنَّهُمْ لَهُمُ الْمَنْصُورُونَ . وَ إِنَّ جُنْدَنا لَهُمُ الْغالِبُونَ صافات171-173

به زودى بیابند پاداش کار                     ببینند کیفر ز پروردگار

که سبقت گرفتست پیمان ما               بر آن کس که باشد رسول خدا

به تحقیق بر کافران پلید                       بگردند فاتح بگشته سعید

جُند الله مردانی هستند فولاد دل که همه وجودشان یقین به خداست و هیچ شکی در دلشان راه نمییابد مردانی سختتر از صخره ها... با معرفت، به خدا ایمان آورده اند، و ایمان به خدا در اعماق جانشان نفوذ کرده است.

الْغَالِبُونَ : چیره شوندگان. پیروزمندان. وعده خدا مبنی بر پیروزی لشکر اسلام و غلبه مؤمنان، یک وعده مشروط است؛ نه مطلق. مشروط به بندگان حقیقی و لشکریان راستین خدا بودن و تلاش در مسیر الهی با افکار و برنامه‌های آسمانی.         سؤال: با آنکه خداوند وعده نصرت و پیروزى مردان خدا را داده است، پس چرا گاهى شاهد شکست آنان هستیم؟

پاسخ: اوّلًا آن وعده‌هاى الهى محقّق شده و امروز عدد پیروان ادیان آسمانى بسیار بیشتر از پیروان مکاتب بشرى است. مخالفان انبیا از میان رفته‌اند و نام و نشانى از آنها نیست. امّا نام پیامبران زنده است و مکان‌هاى منسوب به آنها، مورد احترام مردم. محبوبیّت و قداست آنها نزد مردم با هیچ یک از دانشمندان و هنرمندان و نویسندگان و شاعران و سیاستمداران تاریخ قابل مقایسه نیست.

ثانیاً؛ شکست‌هاى آنان، همواره ناشى از کوتاهى و سستى پیروانشان در انجام مسئولیّت‌ها بوده است، نه عدم نصرت و امداد الهى. چنانکه شکست مسلمانان در جنگ احد، ناشى از سستى و اختلاف و نافرمانى آنان بود. 

ثالثاً؛ پیروزى علمى و منطقى و عقلى را فراموش نکنیم.

رابعاً؛ هلاکت و قهر الهى درباره مخالفان را از یاد نبریم.

خامساً؛ عمر جهان تمام نشده و با آمدن و ظهور حضرت مهدى تمام اهداف حق عملى خواهد شد.

یارى شدن انبیا، سنّت الهى است. آینده بشر با پیروزى انبیا و شکست دشمنان آنان است. (رجعت) - عبودیّت و بندگى خدا، شرط رسیدن اولیا به مقام رسالت بوده است. - پیروزى پیامبران و مکتب آنان بر دیگر مکاتب حتمى است. «إِنَّهُمْ لَهُمُ الْمَنْصُورُونَ» (حرف «انّ» و حرف «لام» و جمله اسمیه، نشانه‌ى حتمى بودن است) - بندگى خدا، زمینه‌ى دریافت نصرت الهى است. لِعِبادِنَا ... الْمَنْصُورُونَ‌   - پیامبران و پیروان آنان لشگر خدا و لشگر خدا قطعاً در همه صحنه‌ها پیروز است. «إِنَّ جُنْدَنا لَهُمُ الْغالِبُونَ»

 

ادامه مطالب

قسمت دوم          http://m5736z.blog.ir/post/zamanQ2

 

قسمت اول         http://m5736z.blog.ir/post/Q.zaman

 

قسمت سوم       http://m5736z.blog.ir/post/MONJI3

 

قسمت چهارم    http://m5736z.blog.ir/post/MONJI4

 

 

به نام خدا
مطالب جمع آوری شده در زمینه های مفاهیم قرآنی و تاریخی

از سال 1354   و    بارگذاری آن  در سال  1380 در   سایت

تاریخی فرهنگی قرآنی

و از سال 1393 به تدریج بعضی از مقالات تبدیل به کتاب شده

 و  به حول قوه الهی در  مهر سال 1399 به 40 جلد کتاب رسیده است.

نام  : محمود زارع پور متولد تهران محله قلهک شمیران 1336

کارشناسی علوم قرآن و دینی ، دبیر    و 25 سال   مدیریت    مدرسه

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">